Μοιάζει μακρινό, σαφέστατα αναχρονιστικό και γραφικό, το μία χώρα στον 21ο αιώνα να διατηρεί τον θεσμό της βασιλείας. Παλάτια, χρυσοποίκιλτες στολές και στέμματα αιώνια, διαμερίσματα-μουσεία, χλιδές.
Αν δεν είχε παντρευτεί τον Φελίπε, η Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο πιθανόν να κάλυπτε την παραίτηση του Ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος έπειτα από 39 χρόνια στον θρόνο, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν, χιλιάδων Ισπανών, οι οποίοι, κρατώντας την κόκκινη, χρυσή και μοβ σημαία της προπολεμικής «δεύτερης δημοκρατίας» του 1931, ζητούσαν δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας. Από τη μία μέρα στην άλλη, η δημοσιογράφος με το μικρόφωνο στο χέρι, τα ρεπορτάζ, τις αποστολές και την κάλυψη μεγάλων γεγονότων, βρέθηκε να είναι η ίδια το μεγάλο γεγονός, η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου. Θα μπορούσε άνετα να ήταν η ηρωίδα ενός παραμυθιού, που βρήκε τον πρίγκιπά της κι έγινε κι αυτή στην συνέχεια πριγκίπισσα. Ένα σύγχρονο παραμύθι που είναι για λίγες, αλλά είναι εφικτό ακόμη και σε αυτήν την εποχή. Αρκεί να έχεις τύχη. Κι εκείνη απ’ότι φαίνεται είχε και μάλιστα πολύ μεγάλη.
Η Λετίθια δεν ήταν στην αρχή αποδεκτή. Είχε μια ψυχρή και συνάμα απόμακρη εικόνα. Έγινε δημοφιλής μετά από ένα τραγικό γεγονός. Με την μοίρα εξάλλου κανείς δεν μπορεί να τα βάλει. Ο θάνατος της μικρότερης αδελφής της, Έρικα, το Φεβρουάριο του 2007, ήταν κάτι που την στιγμάτισε και ταυτόχρονα της άλλαξε την εικόνα της, καθώς την έκανε πολύ συμπαθή στο λαό. Ο μονάρχης που παραιτήθηκε είναι ο πεθερός της τα δέκα τελευταία χρόνια -από τις 22 Μαΐου του 2004.
Η Λετίθια ήταν μία κοινή θνητή. Το μικρόβιο της δημοσιογραφίας είχε μπει από πολύ νωρίς μέσα της καθώς στην οικογένειά της, τόσο ο πατέρας της όσο και η γιαγιά της ήταν γνωστοί δημοσιογράφοι. Η ζωή της ήταν φυσιολογική. Όπως όλα τα κορίτσια της ηλικίας της, έπαιρνε το μετρό για τις μετακινήσεις της, ενώ είχε αγοράσει με δάνειο διαμέρισμα σε προάστιο της Μαδρίτης. Ο γάμος της με τον συγγραφέα, Αλόνσο Γκουέρο Πέρεθ, έγινε το 1998 σε δημαρχείο, αλλά τελείωσε άδοξα, καθώς μετά από 1 χρόνο χώρισαν. Οι περισσότεροι την συγκρίνουν με την Κέιτ Μίντλετον. Ο ξένος τύπος- τηλεόραση, ιστοσελίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα- ασχολείται με μανία μαζί της. Από κει που η Λετίθια μετέφερε τις ειδήσεις στον κόσμο, τώρα έγινε η πρώτη είδηση που «πουλάει» πολύ.
Θεωρείται fashion icon, όπως ακριβώς κι η Μίντλετον. Οι δημοσιογράφοι με τις ώρες αναλύουν σε καθημερινή βάση τι ρούχα φοράει, πώς χτενίζεται ενώ πολύς ντόρος γίνεται για τη λεπτεπίλεπτη σιλουέτα της, η οποία «αγγίζει» τα όρια της νευρικής ανορεξίας. Όπως όλες οι κοπέλες, έτσι κι αυτή, κάνει νυχτερινές εξορμήσεις στα μπαράκια της Μαδρίτης χωρίς τον σύζυγό της, και φυσικά τα blogs παίρνουν «φωτιά».
Το 2004, ο γάμος της με τον Φελίπε δεν είχε μόνο θετικούς αποδέκτες, καθώς διχάστηκαν οι «φίλοι» της μοναρχίας στη χώρα. Σήμερα, η Λετίθια γίνεται η πρώτη Ισπανίδα βασίλισσα από το 1879 με τους παλιούς επικριτές της να ελπίζουν ότι η παρουσία της θα ευεργετήσει το παλάτι, όπως ακριβώς συνέβη με την Δούκισσα του Κέμπριτζ στο Μπάκιγχαμ.
Οι φήμες περί έκτρωσης άρχισαν να «φουντώνουν» μετά από το βιβλίο που κυκλοφόρησε ο ξάδελφός της, Νταβίντ Ροκασολάνο με τίτλο «Αντίο Πριγκίπισσα». Μέσα από τις σελίδες του, παρουσιάζεται η Λετίθια, ως ένα πρόσωπο «ψυχωτικό», ενώ αν έχει κάνει πράγματι έκτρωση, είναι το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας που προέβη σε μία τέτοια κίνηση. Λέγεται μάλιστα, ότι η επέμβαση έγινε προτού γνωρίσει τον Φελίπε και λίγο καιρό μετά του ζήτησε να καταστρέψει όλα τα έγγραφα του νοσοκομείου, που επιβεβαίωναν το γεγονός.
Η βελτίωση της εικόνας της ήρθε μετά το γεγονός που την στιγμάτισε και δεν ήταν άλλο από το θάνατο της μικρότερής της αδελφής. Μπροστά στους δημοσιογράφους δεν έκρυψε την συγκίνησή της, κι αυτό ήταν που την έκανε αγαπητή στο λαό. Ωστόσο αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς κι άλλες συγκυρίες συνετέλεσαν στο να αλλάξουν γνώμη γρήγορα οι επικριτές της. Όταν έφτασε ως νέα νύφη στη Θαρθουέλα, φρόντισε καταρχήν να μην παραβιάσει την περιοχή της Σοφίας και να αναπτύξει τη δική της ατζέντα δραστηριοτήτων. Η πρώτη της δουλειά ήταν να καταγράψει σ’ ένα μπλοκάκι όλο το προσωπικό και τις αρμοδιότητές του στο Παλάτι και να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις δραστηριότητες της Σοφίας. Μετά από λίγο καιρό ασχολήθηκε με φλέγοντα ζητήματα. Επισκέφθηκε και συνεργάστηκε με ιδρύματα που είχαν αντικείμενο την παιδεία, τις σπάνιες ασθένειες, αλλά και με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τη βελτίωση του επιπέδου διατροφής.
Ενώ η σχέση της με τον σύζυγό της ήταν άψογη, οι σχέσεις της με τα πεθερικά της ήταν στην αρχή απόμακρες και ψυχρές λόγω του διαζυγίου. Μετά από λίγο καιρό όμως αυτό αποτέλεσε παρελθόν κι η μεταξύ τους σχέση αποκαταστάθηκε πλήρως.