Η πρώτη αγωνιστική του Μουντιάλ ολοκληρώθηκε με επιτυχία μπορούμε να πούμε. Τι εννοεί ο ποιητής «επιτυχία»; Σωστό κι αυτό. Επιτυχία εννοούμε ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Πολλές εκπλήξεις δεν έχει και ειδικά η πρεμιέρα μας τα έκανε λίγο μαντάρα αφού το φαβορί κέρδισε, αλλά οk.
Θα κάνουμε την καρδιά μας πέτρα, θα ανοίξουμε άλλη μια Corona (ή Κaiser στη χειρότερη) και θα σας αραδιάσουμε τις μουντιαλικές στιγμές που αποθήκευσε ο σκληρός. Πάμε λοιπόν…
1. Βραζιλία-Κροατία. Η πεναλτάρα που κέρδισε η Σελεσάο και εκτέλεσε ο Νεϊμάρ. Ήταν δε, τόσο μαεστρική η εκτέλεση, που ο επιθετικός των καριόκας πανηγύρισε λες και το σήκωσε.
2. Μεξικό-Καμερούν. Οι διαιτητές είχαν παίξει under το ημίχρονο. Τι άλλο να βρεις όταν ακυρώνονται δύο γκολ των «σομπρέρος» από το πουθενά και για κανένα λόγο της λογικής; Απλά σηκώσαμε τα χέρια ψηλά από τις εφευρέσεις της διαιτητικής επιστήμης.
3. Ισπανία-Ολλανδία. Ο Φαν Πέρσι έκανε τον Κρόιφ και τους άλλους πρωτομάστορες που ονοματίστηκαν από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο «ιπτάμενοι», να χαμογελάνε και να θυμούνται τα χρόνια τους. Ο επιθετικός του Φαν Γκάαλ απλά απογειώθηκε, ισοφάρισε σε 1-1 την κουρασμένη Ισπανία και έβαλε τις βάσεις για να πιαστεί ο ταύρος από τα κέρατα.
4. Χιλή-Αυστραλία. Δύο λεπτά ήταν αρκετά για τον Αλέξις Σάντσες. Από το 12 έως το 14 ο Χιλιανός φορ «σκότωσε» τα καγκουρό.
5. Κολομβία-Ελλάδα. Το δοκάρι του Γκέκα σε κενό τέρμα. Τι άλλο θες ρε παλικάρι; Μόνο σου σε βγάλανε και δε την έβαλες μέσα. Και είναι και 11 μέτρα το άνοιγμα…
6. Ουρουγουάη-Κόστα Ρίκα. My name is Campbell. Ο Τζόελ Κάμπελ, ο γνωστός μας από τον Ολυμπιακό, συστήθηκε σε όλο τον πλανήτη και στον Πειραιά κατάλαβαν ότι δεν τον κρατάνε που να απεργήσουν οι λιμενεργάτες μέχρι το επόμενο Μουντιάλ.
7. Αγγλία-Ιταλία. Η προσποίηση του μάγου Πίρλο. Προσποίηση που υπενθυμίζει γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τρέξιμο και ξύλο, αλλά μαγεία και φαντασία. Που όταν υπάρχουν υπερκαλύπτουν τα πάντα. Η Αγγλία είχε καλή ομάδα, αλλά η Σκουάντρα είχε τον μαέστρο της.
8. Ακτή Ελεφαντοστού-Ιαπωνία. Όταν είσαι παιχτούρα, ας είσαι και 40φεύγα, Το τόπι δεν ξεχνιέται. Για τον Ντρογκμπά μιλάμε. Το παιδί μπήκε αλλαγή στο ματς και έπιασε τους σαμουράι από το κοτσίδι. Επόμενο ήταν το χαρακίρι και τώρα θα την πληρώσουμε εμείς τη νύφη.
9. Ελβετία-Εκουαδόρ. Ο Ότμαρ Χίτσφελντ έδειξε ότι ο καλός προπονητής είναι απαραίτητος για μια ομάδα. Έκανε αλλαγές και πήρε το ματσάκι. Απλά…
10. Γαλλία-Ονδούρες. Όταν λέμε ξύλο, μιλάμε για ξύλο. Αυτόν τον Πογκμπά, το είχανε διαμελίσει το παιδάκι και οι Ονδουριανοί είναι τυχεροί που δεν τελειώσανε το ματς με 9 ή 8…
11. Αργεντινή-Βοσνία. Το κλασικό γκολ Μέσι. Διαγώνια κίνηση και γκολ. Πάλι καλά, γιατί ο Σαμπέγια μετά το ματς παραδέχτηκε ότι δεν βλεπόταν. Ο ίδιος και οι επιλογές του…
12. Γερμανία-Πορτογαλία. Ο Μίλερ έβαλε τρία, αλλά το ματς αυτό ανήκει στο νούμερο που λέγεται Πέπε. Μια ζωή τα κάνει αυτά, τώρα πλήρωσε για όλα. Κρέμασε τη μικρή Πορτογαλία και τα τέσσερα είναι λίγα που άρπαξαν από τα πάντσερ.
13. Ιράν-Νιγηρία. Το ξεχνάμε και το προσπερνάμε. Παίχτηκε χειρότερο ματς κι απ’ το δικό μας.
14. Γκάνα-ΗΠΑ. Ο Ντέμπσεϊ πέτυχε το 5ο γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ. Στο 29”. Κι ύστερα πήρανε αέρα του Θρύλου τα πανιά.
15. Βέλγιο-Αλγερία. Ο Φελαϊνί μπήκε αλλαγή και με την κεφαλιά που έπιασε με την αφάνα έβαλε τα διαβολάκια στο ματς, που έχαναν 1-0 από την Αλγερία. Στα tips ο πανηγυρισμός-προσκύνημα των μουσουλμάνων.
16. Ρωσία-Κορέα. Η γκέλα του Ακινφέεβ. Η πρώτη γκέλα τερματοφύλακα… παγκοσμίου βεληνεκούς.
+1. Βραζιλία-Μεξικό. Σιγά μην αφήναμε έξω τον γίγαντα Οτσόα. Ο εξαδάχτυλος γκολκίπερ του Μεξικού απλά έκανε την απόκρουση του αιώνα Νο2, στην κεφαλιά του Νεϊμάρ. Η πρώτη ήταν του Μπανκς το 1970 σε κεφαλιά του Πελέ.