Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την υφυπουργό Ζέττα Μακρή, την πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού, τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος Παναγιώτη Μπεχράκη.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν να του παρουσιάσουν όλο το πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για το κάπνισμα.

«Προσπαθούμε -δρώντας προληπτικά στις νεαρές ηλικίες- να εξηγήσουμε πόσο κακό πράγμα είναι το κάπνισμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι δεν ενδιαφέρει το υπουργείο η είσπραξη των προστίμων – άλλωστε αφορά άλλα υπουργεία- αλλά η επί της ουσίας μάχη για τον περιορισμό του καπνίσματος».

Πρόσθεσε δε προς τον Κ. Παπούλια: «Ακόμα υπολειπόμεθα των στόχων που έχουμε θέσει, που είναι: να εξηγήσουμε στον κόσμο, να πείσουμε τον κόσμο πόσο μεγάλη ζημιά κάνει το κάπνισμα. Και σ’ αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια και γι’ αυτό είμαστε εδώ».

«Είμαι ήδη στρατευμένος στην προσπάθειά σας, το ξέρετε πάρα πολύ καλά και σαν άνθρωπος που δεν έχει καπνίσει ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή του, αλλά είμαι παθητικός καπνιστής» απάντησε ο κ. Παπούλιας και εξέφρασε την απορία:

«Πώς έχουν προχωρήσει άλλες χώρες με το ίδιο δύστροπους λαούς όπως είναι και ο ελληνικός, παραδείγματος χάριν ο ιταλικός, κι εμείς ακόμα είμαστε στην προσπάθεια;».

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα και η Ελλάδα να ακολουθήσει τα βήματα των υπολοίπων κρατών. Και δεν μπορεί να φαινόμαστε ότι είμαστε οι μόνοι που δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε σ’ αυτό τον τομέα. Και θεωρούμε ότι με σας επικεφαλής, ένα βήμα παραπάνω θα κάνουμε» συμπλήρωσε ο Άδ. Γεωργιάδης.

«Ελπίζω, όπως είπατε, αυτή η καμπάνια να πείσουμε, είναι πολύ σημαντική, σημαντικότερη από τις εγκυκλίους, οι οποίες έχουν βεβαίως την ισχύ τους, αλλά περιορισμένη και επιφανειακά. Πρέπει να πεισθούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες περισσότερο» επισήμανε ο κ. Παπούλιας.