Στις 15 Αυγούστου του 1944 στο Λενιάνο της Βόρειας Ιταλίας, γεννιέται ένα μωρό που το άστρο του έλαμψε λίγα χρόνια αργότερα. Ο Gianfranco Ferre, είχε ένα μοναδικό ταλέντο που τον έκανε έναν από τους πιο διάσημους σχεδιαστές μόδας. Κι όχι αδίκως.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο. Αγαπούσε το σχέδιο. Ο «αρχιτέκτων της μόδας» όπως τον αποκαλούσαν, πίστευε ότι η κομψότητα είναι αυτή η ίδια η προσωπικότητα.

Τα πρώτα του δειλά βήματα στο χώρο της μόδας τα έκανε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σχεδιάζοντας αξεσουάρ. Το 1978 ήταν η χρονολογία σταθμός στην καριέρα του, καθώς ίδρυσε τη δική του εταιρία  και παρουσίασε την πρώτη του γυναικεία συλλογή.

Είχε στόχους και φιλοδοξίες όπως κάθε πετυχημένος άνθρωπος. Επιθυμία του ήταν να σχεδιάζει ρούχα για μία γυναίκα, έξυπνη, ελεύθερη και δυναμική, παθιασμένη.

 

Με τον Dior, είχε άψογη συνεργασία η οποία ξεκίνησε στο Παρίσι το 1989. Εκεί έμεινε ως το 1996 όπου απέκτησε το δικό του οίκο μόδας. Οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις ήταν πολλές. Είχε πάρει 6 βραβεία Occhio d’Oro καλύτερου Ιταλού σχεδιαστή και το Χρυσό Μετάλλιο Πόλης του Μιλάνο.

Το όνομά του είχε συνδεθεί με την επιτυχία και οι άνθρωποι του στενού του κύκλου, έκαναν λόγο για έναν απόλυτο τζέντλεμαν. Στις 17 Ιουνίου του 2007, ο κόσμος της μόδας χάνει το πιο λαμπρό του αστέρι. Σε ηλικία 62 ετών, ο Ferre, έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων.

«Είμαι τόσο στενοχωρημένη.  Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του αδελφού μου, χάνω τώρα και ένα στενό φίλο», ανέφερε η Ντονατέλα Βερσάτσε.

 

Ένας πραγματικός καλλιτέχνης, ένας γνήσιος καλλιτέχνης, μια ωραία προσωπικότητα που θα λείψει από όλον τον κόσμο της μόδας», είχε δηλώσει ο Ρομπέρτο Καβάλι.

Η οικογένεια του Ιταλού σχεδιαστή είχε επιλέξει η κηδεία του να γίνει στο Λενιάνο της βόρειας Ιταλίας, όπου και γεννήθηκε.