Ok, στην εναλλακτική γειτονιά του Λονδίνου μπορεί να μην πάτησε το πόδι του ο Ιησούς Χριστός, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ένας σκωτσέζος ακαδημαϊκός, ο Dr Gordon Strachan, σε κάποια φάση της ζωής του τριγυρνούσε σε διάφορα μέρη της Αγγλίας.

Και τι δουλειά είχε εκεί, θα μου πείτε. Από ότι λέει ο Strachan, λοιπόν, ο Χριστός επισκέφτηκε το Μεγάλο Νησί για να συναναστραφεί με δρυίδες και να διευρύνει με αυτόν τον τρόπο τις γνώσεις του, καθώς ακόμη και πριν από δύο ολόκληρες χιλιετίες η Μεγάλη Βρετανία αποτελούσε τη ναυαρχίδα της μάθησης. «Δεν ήταν λίγοι οι ρωμαίοι που έσπευδαν στο Νησί για να αναπτύξουν τον πνευματικό τους ορίζοντα», λέει ο ίδιος και συνεχίζει. «Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, ακόμη και εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν μακρινό το συγκεκριμένο ταξίδι».

Η θεωρία του αυτή, πάντως, κερδίζει πόντους αν αναλογιστεί κανείς πως οι Γραφές ελάχιστα αναφέρουν για τη ζωή του Ιησού πριν από τα 30 του χρόνια. Μάλιστα, υπάρχει και ένα δημοφιλές ποίημα του William Blake γραμμένο στις αρχές του 19ου αιώνα, το οποίο περιέχει αναφορές σχετικά με την παρουσία του Ιησού στην Αγγλία.

Στο ταξίδι αυτό, θρυλείται ότι συνοδευόταν από τον θείο του, τον Ιησού της Αριμαθαίας, ο οποίος βρέθηκε εκεί προς αναζήτηση κασσιτέρου.

Ανάμεσα στα μέρη που εικάζεται ότι επισκέφτηκε ο Ιησούς είναι το Penzance, το Falmouth, το St-Just-in-Roseland, το Looe (περίχωρα της Κορνουάλης),όπως επίσης και το Glastonbury στο οποίο πιστεύεται ότι έχτισε και μία εκκλησία.