O  θείος Jack, που πριν φύγει για το Αμέρικα από τι μου ’λεγε ο πατέρας μου Ιάκωβο τον φώναζαν, θα έμενε στο σπίτι μου στην Αθήνα για δύο- τρεις μέρες πριν τραβήξει για τα πατρώα εδάφη, όπου θα έκανε τις διακοπές του.

Κάποια στιγμή ακούγοντας μια συζήτηση της παρέας για πανέ τραγανιστό κοτόπουλο μπήκε στην κουβέντα και με βαρύγδουπη δήλωση γεμάτη αυτοπεποίθηση είπε: οου δεν ξέρετε εσείς,  θα σας φτιάξω ΕΓΩ real crispy fried chicken όπως στο Αμερική.(τα ελληνικούλια του είναι σχετικά ψιλοκατεστραμμένα…). Το είπε μία, το είπε δύο, την τρίτη φορά αναγκαστικά αποδεχτήκαμε την εθελοντική προσφορά του. 

Πάντως, όπως εκ του αποτελέσματος απεδείχθη, ο θείος είχε δίκιο. Βλέπεις  μένει στο Τέξας που είναι το motherland του fried chicken και για την ακρίβεια του Texas crispy fried chicken! 

Το πρωί λοιπόν ο θείος Jack μετά το καφεδάκι του δεν βαστιότανε, ήθελε να κάνει τα ψώνια του, τη  λίστα την είχε ήδη έτοιμη:  

 Υλικά

  • 1  κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
  • 1  φλιτζάνι  γάλα
  • 1  μέτρια κ.σ. ξύδι
  • 2  φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις για την επικάλυψη
  • 1  κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 λίτρα ηλιέλαιο

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε το ξύδι στο γάλα ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει ξινόγαλο.
  2. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια μαζί με την πέτσα. Σε μία ευρύχωρη σακούλα βάζουμε το αλεύρι, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τα ομογενοποιούμε ανακατεύοντας.
  3. Βάζουμε το ξινόγαλο σε ένα ευρύχωρο μπωλ. Αρχίζουμε να βουτάμε ένα-ένα το κομμάτια του κοτόπουλου σε αυτό, φροντίζοντας να αλειφτεί παντού και κατόπιν το ρίχνουμε στη σακούλα με το αλεύρι για να παναριστεί. Κάνουμε και τις δύο διαδικασίες για κάθε κομμάτι  και μετά συνεχίζουμε με το επόμενο.
  4. Τα παναρισμένα κομμάτια  τα αραδιάζουμε σε μία σχάρα και τα αφήνουμε σκεπασμένα ανάλαφρα για όση ώρα χρειαστεί το αλεύρι να υγρανθεί και σταθεροποιηθεί επάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό για να γίνει το κοτόπουλο crispy.
  5. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε ηλιέλαιο τόσο όσο να σκεπάζει καλά τα κομμάτια που θα τηγανίσουμε και ζεσταίνουμε στους 190 βαθμούς. Βάζουμε τα κομμάτια στο καυτό λάδι και προσέχουμε να μην είναι καθόλου στριμωχτά για να μπορούν να ψηθούν. 
  6. Τηγανίζουμε για 10 λεπτά από κάθε πλευρά  και μέχρι τα κομμάτια μας γίνουν crispy. Στρώνουμε στον πάγκο χαρτί κουζίνας και από πάνω τοποθετούμε μια σχάρα όπου θα ακουμπήσουμε το κοτόπουλο για να στραγγίξει από τα λάδια.
  7. Τα έτοιμα κομμάτια τα συντηρούμε ζεστά σε ελαφρώς ζεστό φούρνο που αφήνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη για μην μας πανιάσουν από την υγρασία.