Ο Ντέκλαν Χιλ ξαναχτύπησε. Λες και θέλει να μας γκρεμίσει το μύθο αυτός ο τρελοκαναδός δημοσιογράφος-ερευνητής.
Πόσο μύθος είναι όμως αυτό που λίγο πολύ ξέρουμε; Καθόλου μύθος. Αλήθεια είναι κι ο υπογράφων το ξέρει από πρώτο χέρι όχι γιατί είναι… Ντέκλαν Χιλ, αλλά γιατί τις τελευταίες μόνο μέρες, που το όνειρο του Μουντιάλ γίνεται όλο και πιο αληθινό, τρεις match-fixers, κοινώς «μπούκηδες», τον έχουν προσεγγίσει μέσω του facebook. Φαντάζομαι τι θα γίνεται το ίδιο δευτερόλεπτο σε όλο τον κόσμο…

Ο άνθρωπος, λοιπόν, που με τα βιβλία του -ο Ντέκλαν όχι εγώ- έχει βάλει φωτιά στη FIFA και ο Μπλάτερ δεν θέλει ούτε να τον ακούει, λέει ότι οι μπουκ ήδη κόβουν βόλτες στα ξενοδοχεία της Βραζιλίας. Όχι για τουρισμό και αναψυχή στην Κόπα Καμπάνα, αλλά για ραντεβού και συμφωνίες με ποδοσφαιριστές, προπονητές, ακόμα και φροντιστές ομάδων, προκειμένου να δελεάσουν τους… ευάλωτους με τις χιλιάδες των δολαρίων τους, ώστε να κάνει ο καθένας από το δικό του πόστο, το προσωπικό του «θαύμα».

Το άρθρο του Χιλ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «thestar», και εν μέσω των νόμιμων 4 δισ. ευρώ που περιτριγυρίζουν το κορυφαίο γεγονός από εισιτήρια, τηλεοπτικά, διαφημίσεις, έρχονται μαρτυρίες από προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα να μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ακόμα και το λεπτό της αλλαγής ενός ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Λέει, λοιπόν, το άρθρο για τον μικρό τελικό του 1994. Πολλά χρόνια μετά το Σουηδία-Βουλγαρία, οι Μπρολίν, Ινγκεσον, Λίμπαρ, Ερικσον μίλησαν για κάτι που συνέβη παραμονές της αναμέτρησης. Είπαν ότι ένας Ασιάτης, ο «Frankie Chung», καλούσε συγκεκριμένους παίκτες στη σουίτα του, προτείνοντας τεράστια ποσά για να χάσουν. Όλοι αρνήθηκαν, αλλά σύμφωνα με τον Ερικσεν, ίσως να μην έκαναν το ίδιο οι Βούλγαροι. Οι οποίοι έφτασαν μέχρι την τετράδα με τον εξαιρετικό Χρίστο Στόιτσκοφ, αλλά σε εκείνο το παιχνίδι έπαιζαν σαν ναρκωμένοι. Θυμηθείτε μόνο ότι πριν από το ημίχρονο είχαν δεχτεί τέσσερα γκολ.

Ο Χιλ αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως της Νιγηρίας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Η κυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε έρευνα μετά τη διοργάνωση και ανακάλυψε ότι μαζί με τους παίκτες, τους προπονητές, τους φροντιστές, τους γιατρούς, κυκλοφορούσαν στο ξενοδοχείο ένα σωρό περίεργοι τύποι, στην πλειοψηφία τους Ασιάτες. Είχε προηγηθεί η ήττα της Νιγηρίας από την Ελλάδα και τα όσα γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν περί στησίματος του αγώνα από παίκτες των ηττημένων.

Όπως διαβάσατε στην αρχή, η Παγκόσμια Ομοσπονδία το ξέρει, άσχετα αν το «αρνείται» για να μην παραδεχθεί εμμέσως την ήττα της. Κι εμείς το ξέρουμε. Όλοι το ξέρουν, έως και ο «κερατάς» που παίζει τα λεφτά του το ξέρει. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν τα χέρια που σηκώνουν κάθε τέσσερα χρόνια τη χρυσή κούπα, είναι -και σε τι βαθμό- καθαρά.

Διαβάστε ακόμα: Όλες οι μουντιαλικές ιστορίες (έως τώρα)