Αυτούς τους στίχους αποκλείεται να μην τους έχεις ακούσει:
Come over to the window, my little darling
I’d like to try to read your palm
I used to think I was some kind of Gypsy boy
Before I let you take me home
Now so long, Marianne, it’s time that we began
To laugh and cry and cry and laugh about it all again
Από το άσμα “So long Marianne” του Leonard για μια γυναίκα που αγάπησε εκείνος και ονειρευτήκαμε όλοι μας στην αχλή του μύθου. Ένα κορίτσι από τη Νορβηγία που έφτασε στην Ύδρα στο τέλος της δεκαετίας του πενήντα, για να ζήσει μια ζωή απλή, ήσυχη, μακριά από το χιόνι και τις σκοτεινές νύχτες της πατρίδας του.Κι ερωτεύτηκε έξαφνα τον Εβραίο ποιητή από τον Καναδά κι εγκατέλειψε τον άντρα της και έφυγε νύχτα από το σπίτι με το μωρό της παραμάσχαλα. Για την μεγάλη περιπέτεια, για το ωραίο ταξίδι με τους γενναίους της ηδονής.
Δεν κράτησε για πάντα, βεβαίως. Αλλά όσο κράτησε, αυτή την επταετία που ο Leonard και η Marianne πέρασαν στα στενά σοκάκια της Ύδρας, ήταν μια φωτιά άσβεστη. Μια πυρκαγιά, που γέννησε το “Songs of Leonard Cohen”, έναν από τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών. Ο Cohen μεταμορφώθηκε από ποιητή σε τραγουδοποιό και η καριέρα του πήρε το δρόμο της. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει να μας μαγεύει, αλλά και να μας εκπλήσσει με τη ζωντάνια του τώρα που πλησιάζει τα ογδόντα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 21 Σεπτεμβρίου θα μπει στην ένατη δεκαετία!
Εξ ου και το βιβλίο. Το λένε “So long Marianne”, το υπογράφει ο Νορβηγός δημοσιογράφος Karl Hesthamar και κυκλοφορεί εντός του Ιουλίου στα αγγλικά από την ECW Press. Και όπως λέει και ο τίτλος του, διηγείται όλα συνέβησαν στη ζωή της Marianne Ihlen από τη στιγμή που πάτησε το χώμα (ή μάλλον το βράχο…) της Ύδρας ως σήμερα που έχει περάσει προ πολλού τα εβδομήντα έτη.
Με λόγια δικά της, με φωτογραφίες εποχής, με γράμματα και σημειώματα ερωτικά του Cohen, με όλα όσα τέλος πάντων συνέθεσαν αυτό το στόρι το κινηματογραφικό, αυτό το σενάριο της dolce vita και του far niente πλάι στο κύμα. Το μοναδικό αίσθημα του Leonard και της Marianne, δυο ξένων σε ξένη χώρα υπό το φως των κηρίων.