To πλήρες όνομα του Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι Ρόμπερτ Άντονι Ντε Νίρο Τζούνιορ. Που σημαίνει ότι στην οικογένεια υπάρχει κι ένας Σίνιορ. Kι αυτός ήταν ο πατέρας του. Ο Ρόμπερτ Χένρι Ντε Νίρο Σίνιορ,ένας ιταλικής και ιρλανδικής καταγωγής, αφαιρετικός εξπρεσιονιστής ζωγράφος και γλύπτης που πέθανε το 1993, δουλειές του οποίου εκθέσεις και έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία.

Γεννημένος το 1922 στη Νέα Υόρκη, παντρεύτηκε την ποιήτρια και ζωγράφο Βιρτζίνια Αντμάιραλ το 1942 με την οποία απέκτησαν ένα χρόνο μετά, τον μετέπειτα διάσημο γιο τους. Στον φιλικό τους κύκλο συμπεριλαμβάνονταν ονόματα όπως αυτά του Χένρι Μίλερ, της Αναίς Νιν, και του Τένεσι Ουίλιαμς. Το ζευγάρι χώρισε το 1946 και η Βιρτζίνια ανέλαβε το μεγάλωμα του Τζούνιορ, ο οποίος όμως διατηρούσε επαφές με τον πατέρα του που έμενε κοντά.

Στις 9 Ιουνίου το καλωδιακό κανάλι HBO θα προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Sundance σε συμπαραγωγή του ίδιου του Ντε Νίρο Τζούνιορ. Ο οποίος και διαβάζει εκτενή αποσπάσματα από τα ημερολόγια του πατέρα του, αποκαλύπτοντας πως ο λόγος του χωρισμού των γονιών του, ήταν η συνειδητοποίηση της ομοφυλοφιλίας του. Με αφορμή το “Remembering the Artist Robert De Niro Sr”, ο 70χρονος σήμερα ηθοποιός έδωσε μια συγκινητική συνέντευξη στο Out, ένα από τα μεγαλύτερα gay περιοδικά του κόσμου.

“Δεν είχαμε αυτή τη σχέση πατέρα και γιου που παίζουν μαζί μπέιζμπολ όπως μπορείτε να καταλάβετε. Αλλά είχαμε μια σύνδεση. Δεν περνούσαμε μαζί πολύ καιρό. Όμως όπως λέω και στο ντοκιμαντέρ, τον φρόντιζα και νοιαζόμουν γι αυτόν με συγκεκριμένους τρόπους” λέει ο ηθοποιός τονίζοντας: “Θα ήθελα να μου έχει μιλήσει για τη σεξουαλική του επιλογή περισσότερο. Η μητέρα μου όμως δεν ήθελε γενικότερα να μιλάει κι ένα παιδί όταν βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη ηλικία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα”. Καταλήγοντας: “Όμως επειδή έχω κι εγώ πλέον παιδιά, θα ήθελα κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι κάποιες φορές δεν πρέπει να αφήνεις τα πράγματα που θέλεις να κάνεις για αργότερα. Γιατί το αργότερα μπορεί να είναι 20 χρόνια από σήμερα κι αυτό είναι πολύ αργά”.

Για όλους μας όμορφε Ρόμπερτ μπορεί να είναι πολύ αργά το χρωστούμενο. Το συναίσθημα που δεν είπαμε, η προκατάληψη που μας εγκλώβισε. Η αλήθεια που χάθηκε μέσα στον ψίθυρο. Γονείς και παιδιά. Gay ή Straight. Ευτυχώς για σένα αποδείχτηκε ότι δεν ήταν.