«Το δράμα είναι πως ό,τι ολέθριο γίνεται αντί ν’ αποτελέσει ένα “κακό προηγούμενο προς αποφυγήν” καταντά μια άδεια για να γίνονται στο μέλλον χειρότερα.»

Ιάκωβος Καμπανέλλης

“ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ”

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε αιχμάλωτος από τους Γερμανούς στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Μαουτχάουζεν, την περίοδο 1942-1945. Το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν. Ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες, και επέστρεψε το 1945. Την εμπειρία του αυτή την κατέγραψε στο μοναδικό του πεζογράφημα, “Μαουτχάουζεν” (1963).

Σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα είναι αιχμάλωτη ανίκανων τοποτηρητών, μνημονίων και ηλίθιων ναζιστών! Όπως οι περισσότεροι, έτσι και εγώ παρακολούθησα στη βουλή το… δικό μας δράμα, το δικό μας πολιτικό… Μαουτχάουζεν!Ομολογώ ότι μετά από 20 χρόνια σε αυτό το επάγγελμα -καμία δουλειά δεν είναι ντροπή- η κυνικότητα έχει γίνει ένα με το DNA μου, ωστόσο χθες σαν να παρακολουθούσα τον ίδιο τον Χίτλερ

Οι Νίκος Μιχαλολιάκος και Χρήστος Παππάς εμφανίστηκαν ως… κατήγοροι και παρουσίασαν τη δίωξή τους ως δίωξη ιδεών. Ως αν να μην υπήρξε ποτέ η δολοφονία Φύσσα, τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών και οι οργανωμένες επιθέσεις σε μικροπωλητές.

Οι χρυσαυγίτες συνεχίζουν να προκαλούν τη δημοκρατία με τους σκελετούς που έχουν στις ντουλάπες τους αυτοί που κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα. Καταφέρνουν χτυπήματα στο κομματιασμένο κύρος του πολιτικού συστήματος. Χρησιμοποιούν και εκβιάζουν με «φαντάσματα» τύπου Μπαλτάκου… Λες κι αντίκριζα τον ίδιο τον Σατανά και οι σκέψεις μου γύρισαν πίσω και σχημάτισαν ένα σενάριο που στέγνωσε το στόμα μου, έσφιξε το στομάχι μου και στιγμιαία με έκανε να θέλω να ξεράσω.

Καταφύγιο λίγες ώρες μετά τα λόγια του Ιάκωβου Καμπανέλη:

«Φίλοι μου, θυμηθείτε! Ο Αδ. Χίτλερ δεν έπεσε απ’ το Διάστημα.»

«Ο ναζισμός επέζησε. Κυρίως γιατί αιώνιες κοινωνικές πληγές αφέθηκαν αθεράπευτες. Και μένουν ακόμα! Και επιπλέον γιατί η αντικομμουνιστική υστερία έκαμε τον ναζισμό να ξεχνιέται, και κάποτε να αθωώνεται. Ο ουσιαστικός κίνδυνος τώρα δεν είναι η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση».

Διανοητική μόλυνση που γίνεται επιδημία με ευθύνη κάποιων πρωθυπουργικών συμβούλων που η αντικομμουνιστική υστερία τους έκανε τον ναζισμό να ξεχνιέται, και τις Χρυσαυγίτικες συμπεριφορές να αθωώνονται. Η θεωρία των δυο άκρων που από το κομματικά «εργαστήρια» ξέφυγε και πλέον γιγαντώθηκε και είναι ανάμεσα μας και μας απειλεί…

Όμως τις ίδιες ευθύνες φέρουν και οι άλλοι που υιοθετούν τις «καταγγελίες» των Χρυσαυγιτών για να επιτεθούν στους αντιπάλους τους.

Οι εικόνες εφόδου ταγμάτων στην ελληνική βουλή λες και ήταν το Ράιχσταγκ με τον ύμνο των Ες- Ες σε ελληνική διασκευή να παιανίζει στην πλατεία Συντάγματος επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τον Ιάκωβο Καμπανέλη ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έπεσε απ’ το διάστημα. Ούτε ήταν ένας και μόνος. Ήταν το διαμόρφωμα δεκάδων χιλιάδων αφανών χιτλερίσκων…

Ναι αυτών των «Χιτλερίσκων» που οδήγησαν αυτή τη χώρα σε κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, που υποσχέθηκαν ευμάρεια αρκεί να τους δίναμε την εξουσία άνευ όρων… Και των άλλων …Χιτλερίσκων διάσπαρτων σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε κόμματα, σε χώρους εργασίας και φυσικά στα ΜΜΕ.

Την αντίληψη που αφήσαμε να καρπίσει στο «χωράφι» της ανικανότητας και της διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας και δεν είναι άλλη από ρατσισμό, τον εθνικισμό, και της τελικής λύσης όλων των προβλημάτων με τη βία, τη φωτιά και το τσεκούρι.

Στη βουλή στήθηκε ένα φεστιβάλ μίσους, φασισμού, όσο και αν γνωρίζεις και αναμένεις το χειρότερο, όσα και αν έχεις διαβάσει για την αγριότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης η εικόνα της Χρυσής Αυγής αποκτά διαφορετική σημασία στην Ελλάδα.

Κατάθλιψη, βαριά μελαγχολία. Προσπαθώ να θυμηθώ κάτι το ανάλογο με το χθεσινό στη βουλή… Αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι με τους εαυτούς μας πρέπει να ομολογήσουμε ειλικρινά ότι έως τώρα αποτύχαμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο Χρυσή Αυγή… Το πρόβλημα δεν είναι ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του αλλά οι χιλιάδες που τους ψηφίζουν… Τα κόμματα εξουσίας απέτυχαν, η Ελλάδα χρεοκόπησε και το πολιτικό οικοδόμημα της μεταπολίτευσης καταρρέει.

Παρά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι μετά τις δικαστικές εξελίξεις και προφυλακίσεις η ΧΑ θα μείωνε την επιρροή της, αυτό δεν αποτυπώθηκε στο τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Και μπορεί ο συνδυασμός ύφεσης- ανεργίας, οικονομικών, παράνομης μετανάστευσης, απαξίωση κομμάτων να την τρέφει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανερχόμενη ναζιστική ιδεολογία.

Και αυτό δεν γίνεται με δικαστικές ποινές, ούτε με τις θεωρίες των δύο άκρων αλλά με περισσότερη παιδεία, ενημέρωση των υποστηρικτών της ΧΑ από την κοινωνία των πολιτών, από εμάς τους ίδιους. Με ουσιαστικό εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος πάνω από τα μικροκομματικά τους συμφέροντα και με περισσότερο Καμπανέλλη και λιγότερο Πρετεντέρη, λιγότερο Λαζαρίδη και Κρανιδιώτη…