Ποπ κορν, αναψυκτικό και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (05-12/05).

Σκουριασμένη Πόλη  / Οut of the Furnace

Σκηνοθεσία: Scott Cooper

Πρωταγωνιστούν:  Christian Bale, Casey Affleck, Zoe Saldana, Woody Harelson

Πλοκή: Ο Ράσελ κι ο μικρός του αδερφός, Ρόντνι, ζουν στο οικονομικά υποβαθμισμένο Ραστ Μπελτ και ονειρεύονται από μικρά παιδιά να αποδράσουν για μια καλύτερη ζωή. Όμως μια ανατροπή θα οδηγήσει τον Ράσελ στη φυλακή, ενώ ο αδερφός του θα παρασυρθεί σε μια από τις πιο βίαιες κι αδίστακτες εγκληματικές οργανώσεις- ένα λάθος που θα του στοιχίσει ακριβά. Με την αποφυλάκιση του, ο Ράσελ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη δική του ελευθερία, ή την απονομή δικαιοσύνης για τον αδερφό του.

Το provocateur σχόλιο: Αστεράτο cast που βάζει φωτιά στην οθόνη με μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς τους σε ένα δυναμικό δραματικό θρίλερ που σε παρασύρει.

 

 

Στα όρια του αύριο / Εdge of Tomorrow

Σκηνοθεσία: Doug Liman

Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

Πλοκή: Η επική δράση της ταινίας “ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ’’ εκτυλίσσεται σε ένα κοντινό μέλλον στο οποίο μία εξωγήινη φυλή έχει καταλάβει τη Γη και είναι αδύνατον να νικηθεί από οποιαδήποτε ανθρώπινη στρατιωτική δύναμη. Ο Γουίλιαμ Κέιτζ (Τομ Κρουζ) είναι αξιωματικός του στρατού, χωρίς όμως να έχει πολεμήσει, μέχρι τη μέρα που θα συμμετάσχει σε κάτι που μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας. Αφού σκοτώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα, ο Κέιτζ βρίσκει τον εαυτό του σε μια ανεξήγητη δίνη στο χρόνο, που τον αναγκάζει να ζήσει την ίδια βίαιη μάχη, πολεμώντας και πεθαίνοντας ξανά…και ξανά. Αλλά σε κάθε μάχη, ο Κέιτζ είναι ικανός να προσεγγίσει τους εχθρούς του με ιδιαίτερη δεξιότητα, αφού βελτιώνει την απόδοσή του χάρη στις συμβουλές της πολεμίστριας Ειδικών Δυνάμεων, Ρίτα Βρατάσκι (Έμιλι Μπλαντ). Καθώς ο Κέιτζ και η Ρίτα αναλαμβάνουν να πολεμήσουν τους εξωγήινους, η κάθε επανάληψη τους φέρνει ένα βήμα πιο μπροστά στην εξέλιξη της μάχης.

Το provocateur σχόλιο: O σκηνοθέτης του “Χωρίς Ταυτότητα”, της πρώτης ταινίας με τις περιπέτειες του πράκτορα Μπορν, αναλαμβάνει να αποδείξει αν ο 52χρονος Τομ το ‘χει ακόμα, σε μια γκαζωμένη περιπέτεια φανατασίας. Ναι, ο Τομ το ‘χει ακόμα.

 

 

Yves Saint Laurent

Σκηνοθεσία: Jalil Lespert

Πρωταγωνιστούν: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon

Πλοκή: Παρίσι, 1957. Ο Yves Saint Laurent είναι μόλις είκοσι ενός και κάνει τα πρώτα του βήματα στον διάσημο οίκο του Christian Dior. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρώτη του κολεξιόν, οι δημιουργίες του εκθειάζονται και ο ευφυής σχεδιαστής γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του, μετέπειτα σύντροφο και συνέταιρο του, Pierre Berge. Μέσα σε τρία χρόνια, η αυτοκρατορία Yves Saint Laurent είναι πραγματικότητα, ξεχωρίζει θριαμβευτικά στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, όμως οι δαίμονες και οι αμφιβολίες συντροφεύουν τον μανιοκαταθλιπτικό και ευφυή σχεδιαστή μέχρι την κορυφή.

Το provocateur σχόλιο: Xoρταστική, ευαίσθητη και τολμηρή ματιά στην ταραχώδη, γεμάτη καταχρήσεις και σεξ προσωπική του ζωή,  που δεν αποφεύγει όμως την αγιοποίηση του συντρόφου του, ο οποίος έδωσε και το πράσινο φως για την ταινία.

 

 

 

Τα δεσμά του διαβόλου / Devil’s Knot

Σκηνοθεσία:  Atom Egoyan

Πρωταγωνιστούν: Dane DeHaan, Reese Witherspoon, Colin Firth 

Πλοκή: Το 1993, τρία οκτάχρονα αγόρια εξαφανίζονται από τα σπίτια τους στην περιοχή Γουέστ Μέμφις του Άρκανσο. Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι τα παιδιά έπεσαν θύματα κάποιας περίεργης οργάνωσης. Ένα μήνα μετά συλλαμβάνουν τρεις νεαρούς, ένας εκ των οποίων, ένα άτομο με νοητική καθυστέρηση, ομολόγησε πως οι τρεις τους ήταν οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες των παιδιών. Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκαν οι δύο σε ισόβια και ο ένας σε θάνατο, αν και επέμεναν όλοι πως ήταν αθώοι. 

Η υπόθεση γνωστή και ως “West Memphis Three” συγκλόνισε την Αμερικανική κοινωνία και συνεχίζει να την απασχολεί καθώς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία.

Το provocateur σχόλιο: Ο πάλαι ποτέ εξαιρετικός Atom Egoyan (“Exotica”), συνεχίζει την καθοδική του πορεία με μια περσινή ταινία πανωλεθρία πριν την φετινή του και ακόμα μεγαλύτερη καυτή πατάτα, που συμμετείχε στο φεστιβάλ Καννών, σφραγίζοντας το κοφίνι του.