Με τον θάνατό του, ο Νίκος Φώσκολος περνά στο μύθο του κλασικού. Είναι εκείνος που κατάφερε να «κλειδώσει» τους Έλληνες στα σπίτια τους, να ερημώσει τις πόλεις, αλλά και με τα σίριαλ «Λάμψη» και «Καλημέρα Ζωή» να αφήσει τη σφραγίδα του ανεξίτηλη στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Ζητήσαμε από πέντε καταξιωμένους ηθοποιούς, που συνεργάστηκαν με τον γνωστό δημιουργό, να μας φωτίσουν μια άλλη πλευρά, την ανθρώπινη, τη φιλική, την καθημερινή. Αυτή πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ντίνος Καρύδης

Ένας από τους ηθοποιούς του θρυλικού σίριαλ «Άγνωστος Πόλεμος», ο Ντίνος Καρύδης, δέχθηκε αμέσως να μας μιλήσει. Μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι του  και ήταν πολύ συγκινημένος από τον θάνατο του Νίκου Φώσκολου. Μάλιστα ο γνωστός ηθοποιός θυμήθηκε πως πήρε τον ρόλο που απογείωσε την καριέρα του και τον ρόλο που έπαιξε σε αυτό ο σκηνοθέτης.

«Πολλοί ηθοποιοί χρωστάμε την αναγνωρισημότητά μας στον Νίκο Φώσκολο. Εγώ είχα μισθό 3.000 και όταν έπαιξα στον “Άγνωστο πόλεμο” έγινε 25.000 δραχμές. Ανεβάσαμε τα κασέ μας. Έβγαινα στην Πανεπιστημίου και ο κόσμος με αναγνώριζε.

Ήμουν επιλογή του για τον ρόλο στον “Άγνωστο πόλεμο”. Είχα ανοιχτά χρώματα, με φώναξε να κάνω ένα πέρασμα και σκέφτηκα να το κάνω με τρέλα. Να δείξω την παλαβομάρα του φασίστα που υποδυόμουν. Και μου λέει “θα σου δώσω ρόλο”. Και έτσι έγινε».

 

Γκέλυ Μαυροπούλου

Ο Νίκος Φώσκολος πίστευε πολύ στο ταλέντο της Γκέλυς Μαυροπούλου.  Μάλιστα, έλεγε σε φίλους του «πως η μόνη που μπορεί να παίξει «μελό» σωστό και ωραίο, είναι η Γκέλυ Μαυρόπουλου».

Επικοινωνήσαμε με την ηθοποιό η οποία είχε μόνο καλά λόγια να πει: «Δεν μιλούσαμε ποτέ για το ρόλο, είχε πάθος για τη δουλειά του και αυτό από μόνο του ήταν εγγύηση πως θα γράψει κάτι πολύ καλό. Το ταλέντο του ήταν αναμφισβήτητο. Θυμάμαι να μου τηλεφωνεί και να μου λέει: “Έχω κάτι για σένα… Θα έρθεις; Θέλεις να το διαβάσεις;”, ρωτούσε. “Δεν χρειάζεται να το διαβάσω”, του απαντούσα. Δεν ήταν απόμακρος. Ποτέ δεν μου τηλεφώνησε να μου πει “έχεις μια σημαντική σκηνή αύριο και σε θέλω έτσι…”. Είχε εμπιστοσύνη και στον Κώστα Κουτσομύτη, που έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης».

Η Γκέλλυ Μαυροπούλου θυμάται και την τρομακτική επιτυχία του σίριαλ «Άγνωστος Πόλεμος». Ο Νίκος Φώσκολος δεν πολυκυκλοφορούσε στο δρόμο, δεν είχε νιώσει αυτήν την επιτυχία τόσο πολύ, όσο εγώ και ο Άγγελος Αντωνόπουλος. Είχαμε τρομάξει στην αρχή με την αποδοχή του κόσμου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν κάποια στιγμή θα με “εκτελέσουν” σε μια σκηνή – κόλπο του “Βαρτάνη”, που εγώ θα πρόδιδα τον αδερφό μου στους Γερμανούς. Έπαιρναν τηλέφωνο στην ΥΕΝΕΔ οι τηλεθεατές και έλεγαν πως αν την εκτελέσετε θα έρθουμε να σας κάψουμε όλους εκεί. Μια φορά, μάλιστα, είχα πάει στο νεκροταφείο με τη μητέρα μου και με το που με είδαν, διαλύθηκε μια κηδεία, έφυγε το φέρετρο χωρίς τον παπά, για να έρθουν να με δουν από κοντά».

 

Μάρθα Καραγιάννη

Με νοσταλγία και αγάπη αναφέρθηκε στον Νίκο Φώσκολο η Μάρθα Καραγιάννη. «Ένας άνθρωπος πολύ ταλαντούχος. Το μυαλό του γεννούσε συνεχώς ιδέες και η ίντριγκά του ήταν καταπληκτική. Αφού ακόμη και τώρα, μιλάμε για “φωσκολικό σενάριο”, όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάτι πολύ σύνθετο. Ήταν κάτι το ασύλληπτο.. Μπορούσε να σου μιλάει και να φτιάχνει τρία-τέσσερα σενάρια, παράλληλα. Ήταν απαιτητικός, ζητούσε τις σκηνές ακριβώς όπως τις είχε πλάσει στο μυαλό του, αλλά δεν άγχωνε τον ηθοποιό. Ήταν ένα γοητευτικό πλάσμα. Είχες εμπιστοσύνη πως θα είχες ένα σενάριο καλό. Ο Φίνος τον εμπιστευόταν τυφλά και ήταν εκείνος που είχε πάρει πάνω του τις ταινίες μελό της εταιρίας».

 

Έλενα Κούρκουλα

Ένας από τους ρόλους-σταθμός στα χρονικά της Ελληνικής τηλεόρασης, ήταν αυτός της «Σελήνης», στο σίριαλ «Λάμψη». Η Έλενα Κούρκουλα που ενσάρκωνε το ρόλο, μοιράστηκε μαζί μας μια ιστορία του «άγνωστου» στο πλατύ κοινό, Νίκου Φώσκολου.
«Για τον Νίκο Φώσκολο είναι γνωστά όλα όσα αφορούν το έργο του. Δεν είναι γνωστό ένα κομμάτι της προσωπικής της ζωής, που εγώ όταν τον γνώρισα και τον έζησα, το βρίσκω πολύ συγκινητικό. Η αφοσίωση που είχε σε αυτόν η γυναίκα του όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.
Τον γνώρισε, φοιτήτρια ούσα, στη δραματική σχολή και από τότε του χάρισε πραγματικά τη ζωή της. Και όταν αναφέρω “του χάρισε τη ζωή της”, το λέω γιατί ήταν κατά πολύ μικρότερή του. Είναι από τις πιο συγκινητικές ανθρώπινες σχέσεις που έχω ζήσει. Νομίζω πως ο Νίκος Φώσκολος υπήρξε ένας άξιος και τυχερός άνθρωπος στη ζωή του, με τελευταία του τύχη την ύπαρξη της Τόνιας στο πλευρό του».

 

Άγγελος Αντωνόπουλος

Σοκαρισμένος ήταν ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο θρυλικός «Βαρτάνης» του «Άγνωστος Πόλεμος», από την είδηση του θανάτου του Νίκου Φώσκολου. «Είμαι αιφνιδιασμένος και συγκινημένος από την απώλεια του Νίκου Φώσκολου και το μεγάλο κενό που αφήνει με την αναχώρησή του. Το έργο του μας κράτησε σε εγρήγορση πολλά χρόνια. Του οφείλουμε αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής έντασης και εκφράζουμε τη συγκίνησή μας με ένα νόημα ευγνωμοσύνης».