Το ημερολόγιο έγραφε 24 Μαΐου 2014 όταν ανακοινώθηκε το όνομά του και έγινε ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία Καλύτερος Ηθοποιός, στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Και αυτή ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για τον Timothy Spall, ο οποίος κατάφερε επιτέλους να κερδίσει σε μια υποψηφιότητα. Γιατί αυτό το μεγάλο βραβείο ήταν το πρώτο του (σε μεγάλη διοργάνωση) και μετά από μια πορεία 35 χρόνων!

Όχι κανείς δεν αμφιβάλει για το ταλέντο του Άγγλου ηθοποιού. Απλά δεν είχε ποτέ την τύχη με το μέρος του, καθώς αν και υποψήφιος για σημαντικές ερμηνείες, δεν κατάφερε ποτέ να φύγει με κάποιο μεγάλο βραβείο στα χέρια του – ούτε για το «Topsy-Turvy» το 1999, ούτε στο «Secrets & Lies» το 1996 ταινίες στις οποίες διεκδικούσε το BAFTA.

Τουλάχιστον ποτέ έως το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν και στην ηλικία των 57, είδε τους κόπους μιας ζωής να δικαιώνονται. Και ο Spall δεν είναι ο μοναδικός, που έπρεπε να περιμένει δεκαετίες, μέχρι να έρθει η μεγάλη στιγμή. Και το Guardian μας έδωσε μια λίστα γνωστών και σημαντικών ηθοποιών που ίδρωσαν μέχρι να τα καταφέρουν.

 

Judi Dench

Από τις πλέον αγαπημένες ηθοποιούς της Μεγάλης Βρετανίας, που τα τελευταία χρόνια συνδέθηκε το όνομά της με τον James Bond, καθώς υποδύθηκε την «Μ». Ωστόσο η Dench βρίσκεται στο κινηματογραφικό προσκήνιο από τα 1959. Όμως η πιο μεγάλη της στιγμή ήρθε το 1998, όταν σε ηλικία 63 ετών, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ».

 

Jack Palance

Από το 1952 κυνηγούσε ένα βραβείο Όσκαρ, αλλά δεν του έκαναν τη χάρη. Τελικά κατάφερε να πάρει το χρυσό αγαλματάκι στα χέρια του το 1991, για το φιλμ «City Slickers». Ήταν 72 ετών.

 

Henry Fonda

Η πρώτη του φορά που έφτασε κοντά στο βραβείο Όσκαρ ήταν το 1940. 35αρης άνδρας τότε δεν κατάφερε να πάρει το χρυσό αγαλματάκι στα χέρια του για το «Grapes of Wrath». Ίδια τύχη είχε και το 1957 για το φιλμ «12 Angry Men». Τελικά η δικαίωση ήρθε σε ηλικία 76 ετών και το 1981, όταν για το «On Golden Pond» κατάφερε να φύγει νικητής από το λαμπερό event. Ένα χρόνο αργότερα έφυγε και από τη ζωή.

 

Jessica Tandy

Στο Broadway ήταν μεγάλη σταρ και με πολλά βραβεία. Και στη μεγάλη ήταν αστέρι, αλλά το βραβείο δεν ερχόταν ούτε με σφαίρες. Τουλάχιστον έως το 1989, που ως Daisy Werthan στη ταινία «Driving Miss Daisy» πήρε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Ήταν 80 ετών.

 

Emmanuelle Riva

Η πρώτη της σημαντική υποψηφιότητα ήταν το 1959 για το φιλμ «Hiroshima mon amour». Δεν φάνηκε τυχερή, αλλά ήταν τότε 32 ετών και είχε όλο το μέλλον μπροστά της. Που να ήξερε ότι έπρεπε να περιμένει έως το 2012 και την ταινία «Amour» ώστε να κερδίσει τα βραβεία BAFTA και Ceasar. Το Όσκαρ δυστυχώς το έχασε.