Θα την πούμε την αλήθεια μας. Δεν πιστεύουμε σε μάγισσες και… κατάρες. Ούτε καν καλά-καλά στο μάτι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μερικά πράγματα δεν μας κάνουν εντύπωση – ok, ίσως να μας ανατριχιάζουν κιόλας. Γιατί όπως έχει πει και ο ποιητής «η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση».

Όπως για παράδειγμα η περίφημη κατάρα του Superman. Σαν σήμερα, το 1995, ο Christopher Reeve, που υποδύθηκε τον άνθρωπο από ατσάλι στις δεκαετίες ’70 και ’80 έπεφτε από το άλογό του κατά την διάρκεια ιππικών αγώνων και έμενε παράλυτος.

Και αυτό ήταν ένα μόνο μέρος της κατάρας. Άσχημη εξέλιξη είχε και η ζωή της Margot Kidder, της γυναίκας που έμεινε γνωστή ως Lois Lane στο πλευρό του Reeve. Το 1990 ενεπλάκη σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει για δύο χρόνια.

Λίγο καιρό αργότερα διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή, ενώ είχε και κρίσεις – με κυριότερη από όλες αυτή του 1996, όταν και εξαφανίστηκε από το σπίτι της και βρέθηκε μετά από 4 μέρες άστεγη σε έναν δρόμο του Λος Άντζελες. Πέρασε ένα μικρό διάστημα στο ψυχιατρείο.

Πάντως και ο George Reeves, ο άνθρωπος που έπαιξε τον Superman τη δεκαετία του ’50, δεν είχε καλή τύχη. Το 1959, σε ηλικία 45 ετών, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι αυτοκτόνησε.

 

Η κατάρα του… Little Bastard

Για όποιον είναι θαυμαστής τους James Dean θα γνωρίζει ότι «Little Bastard» ήταν το ψευδώνυμο που είχε δώσει ο διάσημος ηθοποιός στην Porsche 550 Spyder. Άλλωστε αυτό είναι το τετράτροχο που σκότωσε τον Dean. Αλλά όπως φαίνεται είναι υπεύθυνο και για τους τραυματισμούς άλλων ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη Porsche.

Ο George Barris, ο άνθρωπος που αγόρασε το αυτοκίνητο μετά το ατύχημα, λίγο καιρό αργότερα γλίστρησε από το τρέιλερ του και έσπασε το πόδι του.

Τελικά αποφάσισε να αποσυναρμολογήσει το αυτοκίνητο και να το πουλήσει. Τη μηχανή του «Little Bastard» την έδωσε στον οδηγό Troy McHenry, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε αγώνες ταχύτητας. Ενώ τις δύο ρόδες της Porsche τις πούλησε σε έναν φίλο του, ο οποίος είχε ατύχημα.

Τον σκελετό του αυτοκινήτου, ο Barris τον είχε στο γκαράζ του. Όταν ένα βράδυ κάποιοι προσπάθησαν να τον κλέψουν το αποτέλεσμα ήταν να… τραυματιστούν!

Ο Barris πίστεψε στην κατάρα και ήθελα να κρύψει το αυτοκίνητο. Ωστόσο πείστηκε από την τροχαία της Καλιφόρνιας να τους το δώσει σε μια επίδειξη για μαθήματα ασφαλείας. Το βράδυ, το γκαράζ όπου φυλασσόταν η Porsche έπιασε φωτιά, ωστόσο το αμάξι δεν έπαθε καμιά ζημιά. Κερασάκι στην τούρτα; Το φορτηγό που μετέφερε την Porsche μετά την επίδειξη, ενεπλάκη σε ατύχημα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

 

Η κατάρα των Kennedy

Είναι μία από τις αγαπημένες οικογένειας της Αμερικής. Τα μέλη της αντικατοπτρίζουν το «American dream». Ωστόσο παρά την λάμψη της, η οικογένεια Kennedy θεωρείται καταραμένη. Όχι άδικα, καθώς ο John και ο Robert Kennedy δολοφονήθηκαν. Ο Ted Kennedy ενεπλάκη σε ατύχημα με αποτέλεσμα να πεθάνει η γυναίκα ενός συνεπιβάτη του. Οι Joseph Kennedy, Kathleen Cavendish και John Kennedy Jr. σκοτώθηκαν σε αεροπορικά ατυχήματα. Ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα μέλη της οικογένειας που αντιμετώπισαν προβλήματα με τον νόμο, όπως χρήση ναρκωτικών και κατηγορίες βιασμού.

 

Η κατάρα των Ωνάση

Λάμψη και χρήμα για τον Έλληνα μεγιστάνα, αλλά δεν ξέφυγε από την κατάρα. Ίσως όχι τόσο μεγάλη όσο των Kennedy… Το 1973 ο γιος του Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα και αυτό ήταν η αρχή του τέλους για την αυτοκρατορία του, καθώς ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ αυτή την απώλεια. To 1988 και η κόρη του Χριστίνα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 38 ετών.

 

Η κατάρα του Εξορκιστή

Είναι μία από τις πιο γνωστές ταινίες και ακόμα και σήμερα τρομοκρατεί τους θεατές. Και όπως φαίνεται όχι άδικα, γιατί εκτός από την επιτυχία, το φιλμ «Ο Εξορκιστής» κουβαλάει και μια κατάρα. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων εννέα άνθρωποι που είχαν σχέση με τη ταινία, βρήκαν τον θάνατο.

Η Linda Blair, η μικρή που είχε μέσα της τον διάβολο, ως ενήλικη δεν έκανε καριέρα, ενώ έγινε περισσότεροι γνωστή για τη σχέση της με τα ναρκωτικά.

Πρόσθεσε στα παραπάνω ότι το πλατό, που υποτίθεται ότι ήταν το σπίτι της οικογένειας MacNeil, έπιασε φωτιά και καταστράφηκε όλο, εκτός από το δωμάτιο της διαβολικής μικρής Regan!