Τα μηνύματα δεν ήταν εξαρχής ενθαρρυντικά και δυστυχώς, από το βράδυ της Κυριακής επιβεβαιώθηκαν με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η ακροδεξιά «αλώνει» τις χώρες της Ευρώπης και δεν αναφερόμαστε σε χώρες φτωχές, του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά σε χώρες πυλώνες του ευρωπαϊκού status quo, όπως η Γαλλία. Αν προσθέσετε τη Δανία και την Αυστρία, αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως δεν μιλάμε για μεμονωμένα φαινόμενα ή συγκυρίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Γαλλία, εκεί που η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαρίν, κερδίζει την πρώτη θέση για πρώτη φορά. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) σάρωσε, αφήνοντας πίσω το κόμμα της Κεντροδεξιάς (UMP), ενώ τρίτο και καταϊδρωμένο έρχεται το κυβερνών κόμμα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. Μάλιστα, η Λεπέν ζήτησε άμεσα τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος μετά από μία τέτοια απόρριψη;» απάντησε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν θα έπρεπε να διαλυθεί η Βουλή. Είναι «απαράδεκτο η Εθνοσυνέλευση να μην είναι αντιπροσωπευτική του γαλλικού λαού» τόνισε.

Η κρίση όμως φαίνεται πως περνά και τα στενά της Μάγχης, με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Βρετανίας (UKIP), του Νάιτζελ Φάρατζ, να εμφανίζεται πρώτο, αφήνοντας πίσω τους κυβερνώντες Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και το Εργατικό Κόμμα. Να υπενθυμίσουμε πως το UKIP έχει σαν «σημαία» την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και η Σκανδιναβία φαίνεται να έχει σοβαρό πρόβλημα.

 

Στη Δανία, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται πρώτη δύναμη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση του κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να πανηγυρίζει ο Φάρατζ, αφού το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας είναι ενταγμένο στην πολιτική ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD) που έχει «χτίσει» ο ηγέτης του UKIP. Ακόμη και στη Σουηδία, το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φαίνεται πως κερδίζει μια έδρα, αφού φαίνεται πως λαμβάνει 7%, την ώρα που οι «Αληθινοί Φινλανδοί» κερδίζουν την τρίτη θέση, με ποσοστό 13,2%.

Τα μαντάτα είναι κακά και στην κεντρική Ευρώπη, αφού στην Ουγγαρία, το σκληροπυρηνικό, ακροδεξιό, κόμμα Jobbik, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, σημειώνοντας ποσοστά κοντά στο 14,7%.

Έτσι, φαίνεται πως οι ακροδεξιές δυνάμεις καταλαμβάνουν την τρίτη θέση στη νέα Ευρωβουλή. Δυστυχώς, οι φόβοι επαληθεύονται. Οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης καλούνται για πρώτη φορά να δώσουν μια από κοινού μάχη, εναντίον των ευρωσκεπτικιστών.

Φυσικά, η νίκη αυτή των ευρωσκεπτικιστών είναι το πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα των κορυφαίων ευρωπαϊκών εφημερίδων. «Το UKIP πανηγυρίζει καθώς η Ευρώπη παραπαίει προς τα δεξιά στις κάλπες», είναι ο τίτλος των Times. H Daily Mail θεωρεί πως ο Φάρατζ γελοιοποιεί το αγγλικό πολιτικό σύστημα, ενώ σημειώνει πως η Λε Πεν οδηγεί την ακροδεξιά σε όλη την Εύρωπη.

Ανάλογα είναι τα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες της Ευρώπης, σε μια από τις πιο μαύρες νύχτες για τη Γηραιά Ήπειρο. Εσείς, θα μείνετε άπραγοι;