Θα μπορούσε να είναι και το ψυχογράφημα μιας κοινωνίας σε συγκεκριμένη εποχή. Αυτά που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, δίνουν και τον τόνο της εποχής. Τι θα δει ο ιστορικός του μέλλοντος, όταν ανατρέξει στο κλίμα και τα δεδομένα των διπλών εκλογών; Αυτά που φανερώνουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Η εβδομάδα στο ξεκίνημά της είχε ένα ρεπορτάζ από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τους Financial Times, που αφορά άμεσα τη χώρα μας. Το Plan Z ήταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένα λεπτομερές κείμενο για το πώς θα ανοικοδομηθούν οι ελληνικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποδομές, εάν η χώρα έφευγε από τη ζώνη του ευρώ. Όλα αυτά συνέβαιναν στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις διπλές κάλπες που στήθηκαν τον Ιούνιο του 2012. Η προεργασία είχε ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς, ενώ πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012 η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είχε καταρτισθεί ένα προληπτικό σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα απέρριπτε τους όρους διάσωσης και ακολουθούσε το Grexit.

«Θα μπορέσει. Πρώτα θα μειώσει τις σπατάλες που ακόμη και σήμερα συνεχίζονται στα υπουργεία. Δεύτερον, θα εισπράξει τους φόρους που διαφεύγουν. Και τρίτον, εάν χρειαστεί, θα κάνει ένα αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο». Αυτή η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, περί αναγκαστικού δανεισμού, σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, αποτέλεσε την πρώτη εστία έντασης. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δήλωσε πως εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταφύγει σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό σε εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω. Η δήλωση αυτή, όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε θύελλα ανάμεσα σε Συγγρού και Κουμουνδούρου.

Για το δήμο των Αθηναίων η κόντρα ήταν πολυμέτωπη, όπως άλλωστε και για την περιφέρεια, και εάν υπήρχε κάτι που ξεχώρισε από την ατζέντα, αυτό ήταν το χτίσιμο του τζαμιού. Πέρα από αυτό, υπήρχαν όπως πάντα οι προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στους υποψηφίους.

Η «μάχη» στον Πειραιά αποδεικνύεται από τις πιο σκληρές με καταγγελίες εκατέρωθεν και προσωπικές επιθέσεις. Μάλιστα, για το επεισόδιο ανάμεσα σε ομάδα ατόμων που επιτέθηκε φραστικά το απόγευμα της Κυριακής σε εκλογικούς αντιπροσώπους και στον υποψήφιο δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο, σε εκλογικό κέντρο του Πειραιά, διεξάγει έρευνα η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά.

Κάπως έτσι φτάνουμε στις 19:00, της Κυριακής των δημοτικών εκλογών, εκεί όπου τα πρώτα exit poll δείχνουν επικράτηση των Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Ρένας Δούρου, σε δήμο Αθηναίων και περιφέρεια Αττικής, αντίστοιχα. Λίγες ώρες αργότερα, τα πράγματα διαφοροποιούνται, αφού η Ρένα Δούρου κερδίζει μεν, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από τον Γιάννη Σγουρό, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης χάνει για 1% από τον Γιώργο Καμίνη.

Την επομένη, τη Δευτέρα, τα μέτωπα που προκύπτουν είναι πολλά. Το πρώτο έχει να κάνει με τη ρητορική που αναπτύσσει το κάθε κόμμα, για να αποκωδικοποιήσει το «μήνυμα» των εκλογών. Το συμπέρασμα; «Όλοι είναι κερδισμένοι». Εκεί, όμως, που ξεκίνησε ένας «πόλεμος» ήταν για την αστοχία των exit poll, αλλά και των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκόποι προσπαθούσαν να εξηγήσουν τι πήγε στραβά, τόσο σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, όσο και σε exit poll. Ήταν τέτοιος ο  εκνευρισμός που ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, πρότεινε να μην πραγματοποιηθούν exit poll.

Αυτό που δεν έδειχναν όμως οι δημοσκοπήσεις και φάνηκε ξεκάθαρα τη Δευτέρα, όταν και είχε καταμετρηθεί το 100% των ψήφων, ήταν η άνοδος της ΧΑ. Και έτσι ξαφνικά, μπήκε και πάλι στο εκλογικό κάδρο, με αναλύσεις επί αναλύσεων. «Ποιος είναι ο ψηφοφόρος της ΧΑ»; «Ποια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του»; Η συζήτηση χωρίς να επισημαίνεται κάτι νέο ή καινούργιο κυλούσε ανέφελα για όλους, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Παναγιώτης Σκουρλέτης δήλωσε πως είναι «ευπρόσδεκτη κάθε ψήφος που την αποσπάμε από τον ναζισμό και τον φασισμό». Ακολουθεί καταιγισμός επιθέσεων από Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζουν τη δήλωση ως «φλερτ». Είναι το κυρίαρχο θέμα της εβδομάδας, μαζί με το σποτ του Ποταμιού.

Μια κοπέλα, μιλά για την «πρώτη φορά» της… Με υπονοούμενα που παραπέμπουν στη σεξουαλική πράξη, για να αποκαλυφθεί στο τέλος πως είναι για την διαδικασία της ψήφου. «Σεξιστικό», το χαρακτηρίζουν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ενώ αποκαλύπτεται πως είναι ένα spot – αντιγραφή από την προεκλογική καμπάνια Ομπάμα.