Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη που να μην ξέρει το όνομά του – έστω κι αν δεν γνωρίζει το έργο του. Γιατί δεν ήταν ένα απλός φωτογράφος, αλλά εκείνος που τη δεκαετία του 60 άλλαξε τη λογική στον κόσμο της μόδας. Εκείνος που κατάφερε να πάρει το γυμνό και να το μετατρέψει σε τέχνη. Εκείνος που αποκάλυψε την ερωτική πλευρά της γυναίκας, που έπαιξε με τα ταμπού και τις φαντασιώσεις!

Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στην μεγάλη φωτογράφο της δεκαετίας του ’30 Yva, ο Helmut το 1938 αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία. Και αυτό το ταξίδι θα του αλλάξει τη ζωή. Στο πλοίο Conte Rosso για τη Νότιο Αμερική ανακαλύπτει τον… παράδεισο και το σεξ.

Και αφού θα εργαστεί ως φωτορεπόρτερ σε διάφορα έντυπα σε όλο τον πλανήτη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 εισβάλει στον κόσμο της μόδας και στη Vogue. Γίνεται ο αγαπημένος φωτογράφος των διασήμων και των μοντέλων σε Λονδίνο και Παρίσι, πειραματίζεται με το γυναικείο σώμα, τη βία και τον σαδομαζοχισμό και θεωρείται πρωτοπόρος.

Στοιχεία που τον κράτησαν στην κορυφή για πάνω από 3 δεκαετίες – ενώ ακόμα και μετά τον θάνατό του το 2004, συνεχίζει να θεωρείται ο guru πίσω από τον φακό.