Η στιγμή που περιμέναμε από τις 17 Σεπτέμβρη του 2013 που κουνήθηκε για πρώτη φορά το σεντόνι, έφτασε και απόψε υπάρχει μόνο ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη γνωστή ώρα, είτε στη συνδρομητική τηλεόραση, είτε στη δημόσια, η φίλαθλη Ελλάδα παίρνει θέση.

Αυτή τη φορά τη μάχη θα δώσει μια πόλη. Η Μαδρίτη, η οποία ποδοσφαιρικά είναι ούτως ή άλλως χωρισμένη στα δύο. Ρεάλ από τη μία, Ατλέτικο από την άλλη. Οι… πλούσιοι στο ένα στρατόπεδο, οι πιο ταπεινοί κα επαναστάτες στο άλλο. Όπως και να έχει, η κούπα θα πάει στην ισπανική πρωτεύουσα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα ντυθεί στα λευκά ή στα ερυθρόλευκα.

Πώς έφτασαν, όμως, μέχρι εδώ; Σχεδόν περπατώντας. Ξεκινάμε από τους τυπικά γηπεδούχους «μερένγκες». Η καλύτερη επίθεση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σύνολο 37 τεμάχια με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να ματώνει όποιον βρίσκει μπροστά του, πετυχαίνοντας 16 γκολ.

Η «βασίλισσα» πέρασε πρώτη από τον όμιλό της. Μόνο νίκες. Πέντε τρίποντα και μόλις μία ισοπαλία. Η ομάδα του Αντσελότι έγραψε στο ταμπλό και το μεγαλύτερο σκορ. Ειρωνεία; Κόντρα σε μια άλλη ομάδα του «άξονα», ο σύλλογος του Φράνκο -όπως την πικάρουν οι εχθροί- ντρόπιασε με 6-1 μέσα στο Γκεζελκίρχεν, στη φάση των «16», τη Σάλκε. Τους βασιλικούς μπλε του Αδόλφου Χίτλερ.

https://www.youtube.com/watch?v=l_9zB6xEOMI

Στη συνέχεια οι Μαδριλένοι πέρασαν τη Ντόρτμουντ, ενώ στα ημιτελικά σειρά πήρε η «τελειότερη» ποδοσφαιρική μηχανή, για πολλούς. Η Μπάγερν του Γκουαρντιόλα, η οποία μάζεψε τη μπάλα τέσσερις φορές από τα δίχτυα της Allianz Arena. Ήττα 1-0 στο Μπερναμπέου και 0-4 στο Μόναχο. Αμφιβάλει κανείς για το… τρένο του Αντσελότι;

 

Η άλλη όψη της Μαδρίτης

Απέναντι από τη μεγάλη Ρεάλ των 9 Κυπέλλων Πρωταθλητριών-Τσάμπιονς Λιγκ, βρίσκεται η ηρωική Ατλέτικο. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας που το σήκωσε μέσα στο Καμπ Νου και τώρα είναι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της.

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, η ομάδα με το πιο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, που πολλοί περίμεναν ότι θα ξεφουσκώσει κάποια στιγμή στη σεζόν, έκανε κι εκείνη… πλάκα στη φάση των ομίλων. Μόνο που σε αντίθεση με τη «γειτόνισσα», δεν έχει την καλύτερη επίθεση, αλλά την καλύτερη άμυνα! Πόσα δέχτηκε ο κορυφαίος ίσως γκολκίπερ αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, Τίμπο Κουρτουά; Μόλις έξι γκολ. Οι «ροχιμπλάνκος», λοιπόν, πήραν την πρώτη θέση στους ομίλους με 16 βαθμούς (5 νίκες, 1 ισοπαλία).

Στη συνέχεια απέκλεισαν το… τσίρκο της Μίλαν με χαρακτηριστική ευκολία (θυμηθείτε εκείνο το 4-1), ενώ στην οκτάδα πέρασαν τη Μπαρτσελόνα. Μια νίκη με 1-0 και μια ισοπαλία με 1-1 ήταν αρκετές.

Και φτάνουμε στην τετράδα και στο περίφημο… λεωφορείο του Μουρίνιο, που τόσος λόγος έγινε. Ο Πορτογάλος πήρε λευκή ισοπαλία στη Μαδρίτη και έφυγε με… χαμόγελο παρά την κατακραυγή από τον ευρωπαϊκό Τύπο και την «ποδοσφαιρική» γνώμη. Στο Λονδίνο, ωστόσο, το κάζο ήταν μεγάλο και για τους πολέμιους του πάντοτε εκκεντρικού Μουρίνιο, δίκαιο και αντιπροσωπευτικό της… αλαζωνείας του. Τελικό σκορ: 1-3!

https://www.youtube.com/watch?v=1ANCVjPQbKw

Όσα ειπώθηκαν για την άμυνα του Σιμεόνε, δεν αναιρούν τίποτα από την ικανότητα των επιθετικών του και των μέσων του. Του Ντιέγκο Κόστα και των υπολοίπων. Η Ατλέτικο έφτασε μέχρι εδώ με 25 γκολ στα αντίπαλα δίχτυα. Δεν το λες και κακή επίδοση…

 

Αντσελότι VS Σιμεόνε

Αυτή δεν είναι η πρώτη τους φορά. Αντσελότι και Σιμεόνε είχαν τεθεί αντιμέτωποι 23 χρόνια πριν. Το 1990-1991. Στη Μίλαν ο τεχνικός της Ρεάλ, στην Πίζα ο Αργεντίνος της Ατλέτικο, σαν ποδοσφαιριστές. Η πρώτη μάχη στο Μεάτσα βρήκε νικητή τον «Καρλίτο» (1-0), με τον Σιμεόνε να χάνει τεράστια ευκαιρία στο φινάλε για να ισοφαρίσει. Στον δεύτερο γύρο, η Μίλαν νίκησε εκτός έδρας 1-0 με σκόρερ τον Μαλντίνι.

 

Η προϊστορία τους

1959-60 Copa del Rey

Ατλέτικο – Ρεάλ 3-1

 

1960 – 61 Copa del Rey

Ρεάλ – Ατλέτικο 3-2

1974-1975 Copa del Rey

Ρεάλ – Ατλέτικο 0-0 (4-3 πεν.)

 

1984-85 Λιγκ Καπ

Ατλέτικο – Ρεάλ 3-2

Ρεάλ – Ατλέτικο 2-0

 

1991-92 Copa del Rey

Ατλέτικο – Ρεάλ 2-0

 

2012-2013 Copa del Rey

Ατλέτικο – Ρεάλ 2-1

https://www.youtube.com/watch?v=vpsgEq_oZVE