Το ημερολόγιο έγραφε 31 Οκτωβρίου 1993. Ο Johnny Depp με το συγκρότημά του έχουν καταλάβει τη σκηνή του Viper Room, ενώ οι celebrities έχουν κατακλύσει το club για να δουν live έναν από τους αγαπημένους alternative ηθοποιούς του Hollywood. Ξαφνικά στο κοινό επικρατεί μια σαστιμάρα. Το συγκρότημα σταματάει και όλοι τρέχουν να δουν τι έχει γίνει. Σωριασμένος στο πάτωμα είναι ένας πιτσιρικάς, ενώ οι φίλοι του ζητούν ασθενοφόρο. Λίγες ώρες μετά ο άτυχος νεαρός αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Cedar-Sinai.

Και με αυτό τον τρόπο μια ακόμα μαύρη σελίδα είχε γραφτεί στον κόσμο της 7ης τέχνης. Γιατί ο «άτυχος νεαρός» δεν ήταν άλλος από τον River Phoenix – έναν πραγματικό rock star της μεγάλης οθόνης.
Μέσα σε 23 χρόνια κατάφερε να πετύχει όλα όσα άλλοι ηθοποιοί απλά ονειρεύονται και να μπει στη λίστα των αδικοχαμένων ηρώων της τέχνης, ακολουθώντας τον κανόνα «live fast, die young».

Και όχι επειδή την είχε ψωνίσει από τη διασημότητα, αλλά επειδή έτσι ήταν η ζωή του από τότε που γεννήθηκε. Βλέπεις, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο River, οι γονείς του ήταν χίπηδες που γύρναγαν την Αμερική, ενώ ο ίδιος δεν είχε πάει ποτέ στο σχολείο. «Ναι, ξέρει να γράφει και να διαβάζει, αλλά δεν είναι καθόλου μορφωμένος» είπε μια φίλη του κάποτε. Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να μπει στον κόσμο της τέχνης, καθώς το 1980 τον είδε ένας κυνηγός ταλέντων να τραγουδάει και εντυπωσιάστηκε.

Και η στιγμή της αναγνώρισης ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, όταν έπαιξε στο κλασικό πλέον φιλμ «Stand By Me». Εκεί, όπου υποδύθηκε έναν άγριο πιτσιρικά και η καριέρα του απογειώθηκε. Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Phoenix θα παίξει στις μεγαλύτερες ανεξάρτητες παραγωγές, αλλά και σε κινηματογραφικές επιτυχίες -όπως το φιλμ «Indiana Jones and the Last Crusade»- δημιουργώντας την εικόνα του εναλλακτικού star.

Και φυσικά οι φίλοι του δεν διέφεραν από τον ίδιο, καθώς ανάμεσά τους έβρισκες τον Depp, τους John Frusciante και Flea των Red Hot Chili Peppers και πολλούς άλλους. Ωστόσο αυτός ο τρόπος ζωής είχε και το τίμημά της – πάρτι, αλκοόλ και ναρκωτικά βρίσκονταν στην καθημερινότητά του.

Και ένα δυνατό κοκτέιλ ουσιών το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου θα αποδειχθεί και μοιραίο. Ο συνδυασμός ηρωίνης και κοκαΐνης ήταν αυτό που σταμάτησε την καρδιά του River στο club Viper Room. 

Και τώρα, 20 χρόνια από τον θάνατό του, ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί και μας βάζει στη ζωή του. Στο «Running with Monsters: A Memoir» ο μουσικός Bob Forrest περιγράφει την τρέλα της indie σκηνής του Λος Άντζελες στις αρχές των ’90s και από αυτή δεν λείπουν οι τελευταίες ώρες του Phoenix.

Ο Forrest ήταν μαζί με τον ταλαντούχο ηθοποιό το τελευταίο του βράδυ και τονίζει πως ο River ήξερε ότι είχε πάρει υπερβολική δόση ναρκωτικών. Άλλωστε, όπως γράφει, του αποκάλυψε την ώρα που ήταν στο Viper Room: «Δεν νιώθω καλά, νομίζω ότι θα πεθάνω» του εξομολογήθηκε ο River. Ωστόσο μετά από λίγο βγήκε στη σκηνή ο Depp και ο Phoenix χάθηκε μέσα στο πλήθος για να τον δει από κοντά. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε ζωντανό.