Τι κι αν η σχέση ανάμεσα στους Άγγλους και τους Γάλλους είναι γεμάτη από ειρωνεία και υποτιμητικά σχόλια; Αυτό δεν ισχύει όταν αναφερόμαστε στον Eric Cantona. Τον παίκτη που γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1966 στη Μασσαλία, αλλά λατρεύτηκε σαν Θεός στο Μάντσεστερ. Δεν είναι τυχαίο που οι φίλοι της Γιουνάιτεντ, ακόμα και σήμερα, φωνάζουν το όνομά του. Και ο ίδιος ανταποδίδει αυτήν την αγάπη, χαρακτηρίζοντας την Αγγλία ως «το δεύτερό μου σπίτι».

Μπορεί και το πρώτο του σπίτι, καθώς η σχέση του με τη Γαλλία είναι περίεργη. Πάντα ήταν. Ο «The King» είχε τις ικανότητες, το ταλέντο και τη φαντασία να κατακτήσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Άλλωστε στην καριέρα του κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (σε Αγγλία και Γαλλία), αρκετά Κύπελλα, ενώ το 1996 ανακηρύχτηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Ωστόσο η εκκεντρική συμπεριφορά του δεν τον άφησε να κάνει την καριέρα που θα μπορούσε με την Εθνική Γαλλίας, καθώς ουκ ολίγες φορές τσακωνόταν με τους ομοσπονδιακούς προπονητές.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε το 1995, όπου στην αναμέτρηση με την Κρίσταλ Πάλας, αποβλήθηκε από το ματς και στον δρόμο για τα αποδυτήρια κλώτσησε (με μια εντυπωσιακή αλά κουνγκ φου κίνηση) έναν οπαδό. Συνελήφθη, καταδικάστηκε σε 120 ώρες κοινωνικής εργασίας, πλήρωσε πρόστιμο 20.000 λίρες και αποκλείστηκε για 4 μήνες από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Μια κίνηση πάντως που ο ίδιος δεν μετάνιωσε ποτέ, καθώς ακόμα και σήμερα λέει πως «αυτή η κλωτσιά ήταν η πιο ωραία στιγμή της καριέρας μου».

Μια καριέρα που τελείωσε το 1997, αλλά ο Cantona ποτέ δεν έφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας. Ηθοποιός αρχικά, με δική του τηλεοπτική εκπομπή αργότερα και από το 2011 ποδοσφαιρικός διευθυντής της ομάδας Κόσμος Νέας Υόρκης, ο Eric the King ξέρει πως πετυχαίνει αυτό που θέλει. Πάντα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.