Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (31/10-6/11).

Insidious: Chapter 2

Σκηνοθεσία: James Wan

Πρωταγωνιστούν: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins, Lin Shaye, Barbara Hershey

Πλοκή: Συνεχίζοντας ακριβώς από το σημείο που τελείωσε η πρώτη ταινία, ξετυλίγεται το σκοτεινό μυστικό του παρελθόντος που συνδέει την οικογένεια των Lambert με τον κόσμο των πνευμάτων και το βασίλειο τρόμου του The Further.

Trivia: Το πρώτο τριήμερο της πρεμιέρας του στις ΗΠΑ στα μέσα Σεπτεμβρίου, το «Insidious 2», έκανε εισπράξεις 41,1 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο άνοιγμα στην ιστορία του αμερικάνικου box-office για το μήνα Σεπτέμβριο, για live action ή horror ταινία.

Το provocateur σχόλιο: Ναι, πρέπει να έχετε δει την πρώτη ταινία, και ναι, σπάνιο μεν, αλλά το σίκουελ είναι ακόμη πιο ατμοσφαιρικό, ακόμη πιο τρομακτικό. Δεν θα περιμέναμε όμως και τίποτα λιγότερο από τους δημιουργούς του SAW…

 

Σχέδιο Απόδρασης

Σκηνοθεσία: Mikael Hasftrom

Πρωταγωνιστούν: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, 50 Cent, Jim Caviezel, Sam Neill, Vinnie Jones

Πλοκή: Εξπέρ σε θέματα ασφαλείας φυλακών, πέφτει θύμα πλεκτάνης και παγιδεύεται στον Τάφο, μία φυλακή-κλουβί υψίστης ασφαλείας, γεμάτη βαρυποινίτες κι επικίνδυνους εγκληματίες. Με τον «σκληρό» της φυλακής , καταστρώνουν ένα αμίμητο, επικό σχέδιο απόδρασης!

Trivia: Ο γερόλυκος Sly, συνεχίζει να κάνει ο ίδιος αρκετά από τα stunt των ταινιών του. Αυτή τη φορά, η εκτέλεση μιας σκηνής πάλης, τον «πριμοδότησε» με 70 ράμματα καθώς τραυματίστηκε στον τένοντα στο δεξί του πόδι.

Το provocateur σχόλιο: Απόλυτα διασκεδαστικό, με εξωφρενική πλοκή, αλλά σοβαρά τώρα, ποιος νοιάζεται για το σενάριο όταν έχεις τους δύο «Τιτάνες» των ταινιών δράσης μαζί;

 

Kon – Tiki

Σκηνοθεσία: Joachim Ronning, Espen Sandberg

Πρωταγωνιστούν: Pal Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tobias Santelmann, Gustaf Skarsgard,

Πλοκή: Η ιστορία του θρυλικού Νορβηγού θαλασσοπόρου Θορ Χέγερνταλ, ο οποίος για να αποδείξει ότι πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Πολυνησία, είχαν ήδη εγκατασταθεί εκεί ταξιδιώτες από τη Νότια Αμερική, διένυσε μαζί μ’ ένα ετερόκλητο πενταμελές πλήρωμα, 4.300 ναυτικά μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω σε μια αυτοσχέδια ξύλινη σχεδία, την «Κον-Τίκι».

Trivia: Το 1950, ο ίδιος ο Θορ Χέγερνταλ, σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ “Kon-Tiki” το οποίο απέσπασε το βραβείο Oscar. Aλλά και η ταινία – στην οποία αρκετές σκηνές γυρίστηκαν και σε νορβηγικά και σε αγγλικά προκειμένου να βρει διεθνή διανομή- ήταν υποψήφια για Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2013(Νορβηγία).

Το provocateur σχόλιο: Απίστευτη αληθινή ιστορία, υπέροχη ταινία, διόλου τυχαία η επιλογή του γοητευτικού πρωταγωνιστή καθώς και ο πραγματικός εξερευνητής Θορ, ήταν γόης στην εποχή του! Μάλλον τό’χει το όνομα…

https://www.youtube.com/watch?v=97XrASFPhF0

 

Η Ζωή της Αντέλ

Σκηνοθεσία: Abdellatif Kechiche

Πρωταγωνιστούν: Lea Seydoux, Adele Exarchopoulos

Πλοκή: Η 15χρονη μαθήτρια Λυκείου Αντέλ, ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Μετά το άδοξο τέλος της σχέσης της με έναν συμμαθητή της, η ζωή της ανατρέπεται όταν μια νύχτα συναντά τυχαία την Εμμα, ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος αλλά και αγάπη.

Trivia: Μετά το «κράξιμο» των πρωταγωνιστριών του, κυρίως της Lea Seydoux, για τις συνθήκες στα γυρίσματα, που τον παρουσίασαν πάνω-κάτω σαν μία σύγχρονη εκδοχή του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, ο σκηνοθέτης ξέσπασε εναντίον της Lea χαρακτηρίζοντάς την αλαζονική και κακομαθημένη (το κορίτσι «κρατά» από μεγάλη φαμίλια στις κινηματογραφικές μπίζνες), και προειδοποίησε ακόμη και με νομικά μέτρα εναντίον της. Το ότι όλο αυτό το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός, μετατρέπονται σε εξαργύρωση μετρητών στο box-office, μας κάνει πάντως να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για το τι αληθεύει στη σύγκρουση καλλιτεχνών-δημιουργού.

Το provocateur σχόλιο: αριστούργημα ή υπερβολικά επιτηδευμένο; Ηρθε η ώρα να μάθουμε τι έχει να μας πει σαν ταινία, πέρα από τις περιβόητες σκηνές καυτού σεξ μεταξύ των πρωταγωνιστριών, το πολυσυζητημένο λεσβιακό δράμα που θριάμβευσε στις Κάννες και δεν έχει σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

 

Emperor

Σκηνοθεσία: Peter Webber

Πρωταγωνιστούν: Matthew Fox, Tommy Lee Jones, Eriko Hatsune, Toshiyuki Nishida

Πλοκή: Βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το 1945, όταν ο Στρατηγός Ντάγκλας ΜακΑρθουρ ανέλαβε τον έλεγχο της βομβαρδισμένης Ιαπωνίας για λογαριασμό των ΗΠΑ, και ο Στρατηγός Μπόνερ Φέλερς διερευνούσε το τι μέλλει γενέσθαι με τον Ιάπωνα Αυτοκράτορα, τη στιγμή που η τύχη ενός ολόκληρου έθνους κρεμόταν από μια κλωστή. Η σύγκρουση ανάμεσα σε εκδίκηση και δικαιοσύνη, κι ένας έρωτας με φόντο τις στάχτες του πολέμου.

Trivia: Πρόκειται για την πρώτη ταινία στην οποία επετράπη να γίνουν γυρίσματα στο εσωτερικό του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Παλατιού.

Το provocateur σχόλιο: One-man-show από τον Tommy Lee Jones (Στρατηγός ΜακΑρθουρ), αλλά ο Matthew Fοx (Φέλερς) καλύτερα να είχε παραμείνει στο νησί του “Lost”.

https://www.youtube.com/watch?v=N7mTqpibZ5Q