Ήταν το 1992 όταν ένα βραβείο έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κόσμο της μουσικής, άλλαξε τα δεδομένα και στο πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε θεσμό. Ο λόγος για το Mercury Prize, κατά πολλούς το βραβείο των ανατροπών, για άλλους το βραβείο των ευκαιριών.

Και φυσικά οι Βρετανοί ανακάλυψαν τα δικά τους Grammy Awards, καθώς σε αυτά τα 21 χρόνια της ύπαρξής του, το Mercury Prize είναι το βραβείο που γεννάει αστέρια και φτιάχνει καριέρες.

Χάρη σε αυτό μετατράπηκαν από άγνωστες μπάντες σε είδωλα συγκροτήματα όπως οι Franz Ferdinand, οι Klaxons, ακόμα και οι Suede (πολύ παλιά). Ενώ από την άλλη super stars, όπως οι Adele, οι Radiohead και η Amy Winehouse, αν και έχουν (είχαν) προταθεί τουλάχιστον δύο φορές, ποτέ δεν έχουν κερδίσει. Έστω κι αν τα άλμπουμ τους πούλαγαν εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Και τώρα 12 μουσικοί/συγκροτήματα περιμένουν με κομμένοι την ανάσα την αποψινή βραδιά (30 Οκτωβρίου), όταν και θα ανακοινωθεί ο νικητής. Έστω, κι αν φέτος, είναι αρκετοί αυτοί που δεν το έχουν ανάγκη – είναι ήδη stars.

Τα φαβορί…

Arctic Monkeys

Χωρίς αμφιβολία τα αγαπημένα παιδιά της Βρετανίας εδώ και μια 7ετια. Και τα τέσσερα παλιότερά τους άλμπουμ έχουν γνωρίσει επιτυχία, αλλά το «ΑΜ» φέτος διαφέρει – είναι με διαφορά ο πιο ώριμος και καλύτερός τους δίσκος. Και μάλιστα αν κερδίσουν θα γίνουν οι δεύτεροι, μετά την PJ Harvey που παίρνουν το βραβείο για 2η φορά (είχαν αναδειχθεί νικητές και το 2006 με το «Whatever people say I am, That’s what I’m not»).

David Bowie

Μετά από μια 10ετια «σιωπής» ο Δούκας του rock επέστρεψε με το «Next day» και προκάλεσε ενθουσιασμό στους θαυμαστές του. Δεν είναι τυχαίο που όταν κυκλοφόρησε το πρώτο single «Where are we know?» παραλίγο να πέσει το internet στην Αγγλία!

Foals

Το συγκρότημα του «δικού» μας Yanni Philippaki παρουσίασε ένα εκπληκτικό δίσκο, με επικές στιγμές και μοναδικούς στίχους. Το «Holy Fire» είναι με διαφορά η καλύτερη δουλειά των Foals, ήδη χρυσό στην Αγγλία και ένα από τα μεγάλα φαβορί.

James Blake

Δεύτερη υποψηφιότητα σε ισάριθμα άλμπουμ για τον 24χρονο καλλιτέχνη. Με την διαφορά ότι με το «Overgrown» κατάφερε αυτή τη φορά να κατακτήσει και τις ΗΠΑ, φτάνοντας στο Νο.32 των US charts.

Η έκπληξη…

Jake Bugg

Το νέο next big thing της Βρετανίας και αγαπημένο παιδί του κόσμου – τόσο αγαπημένο ακόμα και στην κατηγορία «αγαπούν να μισούν». Στα 19 του χρόνια έχει φανατικούς θαυμαστές, ορκισμένους haters, ένα σύντομο φλερτ με την Cara Delevingne και ένα ομώνυμο άλμπουμ που έσπασε ρεκόρ στο Μεγάλο Νησί.