«Τα βράδια μου τα εργένικα, τραγούδια λέω Λεβέντικα»… Η παράφραση γίνεται για να περιγραφεί πλήρως η πραγματικότητα της προχθεσινής νύχτας. Τα εργένικα βράδια μας είναι πλέον αποστειρωμένα, μακριά από ερωτικούς, sexy και πορνό συλλογισμούς, που αναδύονται στο άκουσμα της λέξης.

Από τότε που μάθαμε το Tutti Frutti στο RTL, στα χρόνια της εφηβείας μας, δηλαδή… Τα βράδια όλο και θα πετυχαίναμε κάτι πιο τολμηρό. Με τα χρόνια, όμως, όλα χάθηκαν. Τα τολμηρά μας τέλειωσαν και ήδη, εδώ και δύο εβδομάδες, μας κοιμίζουν τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι κομμάτων. Χθες όμως, αντιστάθηκα! Και αυτό γιατί η τηλεόραση πλημμύρισε από την πολυπλοκότητα της πολιτικής σκέψης του Βασίλη Λεβέντη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

Ξεκίνησε με μειλίχιο λόγο, αρχοντικό, χρησιμοποίησε λέξεις όπως «πρόβατα» και «νταβατζήδες», για να μας φορτίσει συναισθηματικά.

«Είναι γαϊδούρια όποιοι ευρωβουλευτές πάρουν το μισθό τους».

«Είναι γαϊδουριά να απλώσεις το χέρι για να πάρεις 19.000 ευρώ ως ευρωβουλευτής», εκείνη τη στιγμή χτυπούσε το κινητό κάποιο και αποσπάστηκα γιατί περίμενα να δω εάν το απαντήσει (στο 4’51’’ του βίντεο). Τελικά, έπειτα από 30’’ αδιάκοπου χτυπήματος και αφού κανείς δεν το σήκωσε,  αλλά ούτε απέρριψε την κλήση, σίγησε. Τότε ήταν που ο πρόεδρος έλεγε πως το «γαϊδουριά» δεν είναι βρισιά.

Εν τω μεταξύ είχε πάει 3.30 και ήθελα ένα τοστάκι. Ο πρόεδρος παρέμενε υποτονικός, αναλύοντας τις «δύο σχολές, Σαμαρά και Τσίπρα».

«Τα κανάλια έχουν κακοποιήσει την Ένωση Κεντρώων, γιατί εμείς θέλουμε τα βάρη να σηκώσουν οι εύποροι Έλληνες», σημειώνει, πάντα με αποφασιστικό λόγο, ενώ παράλληλα, ζητά να επιστρέψουν τα 90 δισ. που έφυγαν σε ξένες χώρες. Η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος πλατιάζει πολύ και το πρόγραμμα κάνει κοιλιά. Αφήνω για λίγο το ΣΚΑΪ και πάω προς Star, που εκείνη τη στιγμή παίζει κάποιους απόστρατους αξιωματικούς. Αυτόματα επιστρέφω στον ΣΚΑΪ, αφού είμαι σίγουρος πως ο πρόεδρος θα ξυπνήσει την πόλη που κοιμάται.

Προετοιμάζοντας το μεγάλο του κρεσέντο, επιτίθεται με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα που «όλο σποτάκια, όλο αφίσες πως μπορεί», προσθέτοντας την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, πως ο πατέρας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν φίλος του.

Ο αρχηγός έχει κουραστεί λίγο και βρισκόμαστε στο 16ο λεπτό, όταν και ρίχνει τη βόμβα πως το κόμμα του θέλει «κυβέρνηση τεχνοκρατών». Καλά, δεν άνοιξαν με θετικό πρόσημο τα ασιατικά χρηματιστήρια, αλλά όπως και να το κάνουμε, έδωσε την πρώτη είδηση. Εν τω μεταξύ, η πόλη ακόμη κοιμάται και το τοστ τελείωσε. Ο Βασίλης Λεβέντης ανεβάζει σταδιακά στροφές, αναρωτώμενος, «Ποιος πέτυχε, κάτοικοι αυτής της χώρας; Πέτυχαν οι πολιτικοί;», είναι η απάντησή του σε όσους τον ρωτάνε (δεν ξέρουμε πόσοι) αν πέτυχε η κυβέρνηση Παπαδήμου. (17:10)

«Ο τρόπος που προέβαλλαν τον γιο της Ντόρας Μπακογιάννη το MEGA, το ANT1 συνεχώς… Λες και είναι ο μέγας πολιτικός… Ένα παιδάριον, το οποίον δεν είδα να έχει πολιτική παιδεία και τον ψηφίσαν λόγω των πολλών εμφανίσεών του». Αυτή είναι η ευθεία επίθεση εναντίον των «πολιτικών τζακιών» (18:00). Και κάνει την πρόταση για 15ετή θητεία, το μέγιστο, των βουλευτών έχοντας ως παράδειγμα των Βίλι Μπραντ.

Ο πρόεδρος έχει βρει ρυθμό. Μιλάει για τη χρηματοδότηση μέσω internet, όπου και η Ένωση Κεντρώων χρησιμοποιεί το Pay Pal, ενώ τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση όλων των κομμάτων θα δίνονται στο Τμήμα Διαφάνειας και Ελέγχου Οικονομικών της Βουλής. Μπήκα στο βραδινό Timeline να δω αντιδράσεις. Τίποτε. Η πόλη κοιμάται ακόμη. Εκείνη τη στιγμή, κάπου στις 03.00, ήταν σαν να διάβασε ο πρόεδρος τη σκέψη μου και σήκωσε τους τόνους, θυμίζοντας τον αλέγκρο πολιτικό κήρυκα των 90’s που αποθεώσαμε…

«Απέναντι στον επαγγελματισμό της πολιτικής και τη σαπίλα, η Ένωση Κεντρώων καλεί στις 25 Μαϊου η ψήφος να είναι σκληρή»! Είναι η ώρα που ο Βασίλης Λεβέντης πίνει λίγο νερό και επιτίθεται με σφοδρότητα στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ίσως και ο φωτογραφικός φακός μεγέθυνε τα γεγονότα, ενώ παράλληλα μιλά για τις προβοκάτσιες του Χίτλερ εναντίον των Εβραίων.

Ένας συνεργάτης διακόπτει τον Βασίλη Λεβέντη για να του πει να μην χρησιμοποιήσει όλο το χρόνο, αφού θα πρέπει να απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αφού απαντά θετικά, χωρίς να χάσει τον ειρμό του, ο Βασίλης Λεβέντης συνεχίζει το σφυροκόπημα του. «Ακόμη και τη Λεπέν, όταν της λένε για τη “Χρυσή Αυγή”, απαντάει “βρε άιντε από εδώ! Αυτοί είναι φονιάδες. Ούτε η Λεπεν δεν τη θέλει για… (25:25)»!

 

«Ελπίζω και σε δεύτερο ευρωβουλευτή, εγώ». Η ατάκα του ηγέτη της Ένωσης Κεντρώων δεν μπορεί παρά να μην γέμισε με αυτοπεποίθηση τους υποστηρικτές του κόμματός του. Η ώρα είναι 03:15 και κάνω ένα γρήγορο zapping. Παντού κόμματα και υποψήφιοι. Στο Twitter ένας αξιόλογος νέος μας πληροφορεί πως παίζει τσοντοδιαφημίσεις το Blue Sky. Το θεωρώ υπέρτατη προσβολή στη δημοκρατία να υποκύψω στα θέλγητρα κάποιας κυρίας που «άκουσα θόρυβο από το λεβητοστάσιο και κατέβηκα με τα εσώρουχα. Τελικά ήταν το παιδί που έφερνε πετρέλαιο». Άλλωστε, δεν τις παρακολουθώ τις διαφημίσεις αυτές…

«Σας ζητώ για μια φορά να ψηφίσετε Ένωση Κεντρώων. Τον Τσοβόλα τον βάλατε στη Βουλή. Τον Σαμαρά τον βάλατε στη Βουλή. Τον Αβραμόπουλο τον βάλατε στη Βουλή. Τον Καρατζαφέρη, που και αυτός δεν έλεγε τίποτε ουσιώδες, τον βάλατε στη Βουλή. Τι κερδίσατε;». Ο πρόεδρος μοιάζει με μυδραλιοβόλο που γαζώνει! «Μία φορά ζητά ένα ταπεινό κόμμα, που έρχεται από παλιά. Η Ένωση Κέντρου ήταν η ρίζα μας. Ο Παπαναστασίου ήταν η ρίζα μας. Ήταν ο πρώτος που έβγαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο Ζίγδης και ο Γεώργιος Μαύρος οι νεότεροι, μετά τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αυτοί ήταν οι ηγέτες μας. Μια φορά ζητά η Ένωση Κεντρώων την ψήφο σας. Και εάν δεν είμαστε συνεπείς, δεν θα πάρουμε μισθό. Δεν θα πάρουμε χρηματοδότηση. Θα κάνουμε επανάσταση με τη δική μας στάση και συμπεριφορά. Η κασέτα γράφεται. Θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας και δεν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας εάν πράξουμε το αντίθετο κ. Χατζηγεωργίου». (Ο κύριος Χατζηγεωργίου δεν φαίνεται στο πλάνο, αλλά ο πρόεδρος τον τιμά με την αναφορά του ονόματός του).

«Ζητάω 1 η δύο ευρωβουλευτές για την Ένωση Κεντρώων», επαναλαμβάνει ο κύριος Πρόεδρος. Και προχωράει σε μια εξομολόγηση – σοκ, που μας πιάνει αδιάβαστους… «Εγώ στις δημοτικές δεν ψήφισα. Δεν πρόλαβα, γύριζα από Θεσσαλονίκη και έφτασα 19:30. Και είχε λήξει η ψηφοφορία. Και στον δεύτερο γύρο θα ρίξω άκυρο», κατακεραυνώνει ο πρόεδρος την ώρα που μπαίνει στο πλάνο ένα συνεργάτης του(30:46). Ο πρόεδρος συνεχίζει στους ίδιους τόνους, αποκαλύπτοντας τον βρώμικο πόλεμο που δέχεται ο ίδιος και το κόμμα του. Και δίνει την είδηση… «Ένας φίλος από τη Θεσσαλονίκη μου είπε να σας πω την ιστορία του. Έστειλε επιστολή στον Μητσικώστα, που του έλεγε πως με αυτά που έκανες και παρουσίαζες γραφικό τον κ. Λεβέντη, δεν ψήφιζα Ένωση Κεντρώων. Θεωρώντας πως είναι γελοίος. (…) Τον είδα στο antidiaploki.gr, στο Γιου Τουμπ (You Tube) και στο Facebook, είδα μερικές εκπομπές και εξεπλάγην που βρήκα ένα κόμμα σοβαρό και λογικό (..) Κάποιο χέρι σε είχε βάλει εσένα (σσ. τον Μητσικώστα) να πλήξεις τον κ. Λεβέντη (32:00)».

Ο συνεργάτης του κ. Λεβέντη τον διακόπτει γιατί θέλει να διαβάσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Και είναι μια ωραία πάσα για να επιτεθεί και στον Τζήμερο.

«Ποιος είναι ο κ. Τζήμερος; Δεν έχω καταλάβει. Τι λέει; Προσωπικά δεν τον κατηγορώ τον άνθρωπο, ο καθένας δικαιούται να κάνει κόμμα. Γιατί τον κύριο τάδε τον έχουν συνεχώς στα κανάλια», αναρωτιέται και κάνει καταγγελίες εναντίον των καναλιών.

Η ώρα είναι περασμένη, αλλά ο πρόεδρος μαγνητίζει με την παρουσία του. «Της Μπακογιάναινας τον γιο που βάζει για περιφερειάρχης τον έχουν όλη την ώρα. Τον Γιακουμάτο κάθε πρωί. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Τον Τσουκαλά το ίδιο. Ό,τι γουστάρουν κάνουν οι 6 νταβατζήδες». Και δίνει ελπίδα ανατροπής, ο πρόεδρος, λέγοντας πως όλα αυτά θα σταματήσουν εάν εκλεγεί ένας ευρωβουλευτής από την Ένωση Κεντρώων. (36:20)

Ο πρόεδρος ζητά να δείξουν το ψηφοδέλτιο για να τα δει ο κόσμος. Να μην μπερδευτούν οι ηλικιωμένοι. Δεν αντέχω άλλο, δυστυχώς… Μια στιγμή μετά, είχε ξημερώσει και η τηλεόραση έπαιζε Λυριτζή – Οικονόμου.