Αν υπάρχει ένα πρωτάθλημα, στο οποίο ο προπονητής είναι το απόλυτο αφεντικό και μάλιστα αναλαμβάνει το ρόλο του μάνατζερ για να κάνει ό,τι θέλει με το ρόστερ, είναι το αγγλικό. Η πανέμορφη και δύσκολη Πρέμιερ Λιγκ. Και όχι μόνο οι τεχνικοί είναι τα αφεντικά με τη λευκή επιταγή στο χέρι να αγοράσουν όποιον τους έχει γυαλίσει, αλλά είναι και οι πλέον «μόνιμοι» κάτοικοι στον πάγκο της ομάδας.

Ενας από αυτούς είναι ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος πήγε στην Αρσεναλ το 1996. Και εφέτος, ενώ όλοι περίμεναν το αντίθετο λόγω της τραγικής εικόνας που είχαν οι Κανονιέρηδες (χειρότερη είχε μόνο η Μάντσεστερ του Μόγιες), ο Αλσατός ανανέωσε και εντός των ημερών υπογράφει.

Και ερωτώ: Γιατί ανανέωσε ρε παιδιά; Κάθομαι και τα μετράω: τρία πρωταθλήματα είναι όλα κι όλα. Θέλετε και τα Κύπελλα και τα… Κομιούνιτι; Άλλα επτά. Να θυμίσω για ποια ομάδα μιλάμε; Για την Αρσεναλ. Κι αν δεν έχω λάθος εντύπωση, μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Βρετανίας. Πού αλού στον ποδοσφαιρικό πλανήτη θα άντεχε ο Βενγκέρ με τρία πρωταθλήματα σε τόσα χρόνια και καμία ευρωπαϊκή κούπα; Μάλλον πουθενά.

Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να αναφέρουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος:

– Τη σεζόν 2003-2004 κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος. Η παρέα των Ζιλμπέρτο, Πιρές, Ανρί και Μπέργκαμπ δεν έχασε ούτε ένα ματς στην Πρέμιερ Λιγκ.

– Ανέδειξε τον Τιερί Ανρί, με αυτό το αυτοκρατορικό στυλ. Τον πήρε από τη Γιουβέντους, τον μεταμόρφωσε από πλάγιο επιθετικό σε κλασικό φορ και του έδωσε τη δυνατότητα να γράψει ιστορία με 228 γκολ.

– Πήρε με ψίχουλα τους Ανελκά, Βιεϊρά, Λιούνγκμπερκ και δημιούργησε τρεις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έφεραν πολλά εκατομμύρια λίρες.

– Ήταν ο πρώτος που παρέταξε 11αδα χωρίς Βρετανό ποδοσφαιριστή.

– Ανέδειξε ταλέντα όπως οι Γουόλκοτ, Γουίλσιρ και Τσάμπερλεϊν.

Τώρα, λοιπόν, που τα είπαμε όλα, και τα από ‘δω και τα από ‘κει, εξακολουθώ να αναρωτιέμαι. Α, μην το ξεχάσω, «έφτιαξε» και το νέο γήπεδο (θα γινόταν κάποια στιγμή, αλλά οκ, ας του το πιστώσουμε). Αναρωτιέμαι, λοιπόν: Έχει μεγαλώσει η Αρσεναλ στα χέρια του Βενγκέρ; Μήπως παραείμαι απαιτητικός; Ή μιλάμε τελικά για μια ομάδα που αρκείται στο φυτώριο, στη μεταπώληση και την πρώτη πεντάδα της πρέμιερσιπ κι ας πέφτουν τα εξάσφαιρα σύννεφο;