Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιλτιάδης Έβερτ, Αντώνης Τρίτσης, Γιάννης Μπουτάρης, Γιώργος Καμίνης. Ονόματα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στα φώτα της επικαιρότητας, που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της χώρας… Ονόματα που ξεπήδησαν ή εδραιώθηκαν μέσα από τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών. Ήταν εκείνοι που είδαν τις μετοχές τους στο πολιτικό χρηματιστήριο να εκτινάσσονται σε μια νύχτα και οι πόρτες της κεντρικής πολιτικής σκηνής να ανοίγουν για αυτούς. Θυμάστε τις ιστορίες;
1986 ή η τριανδρία της ΝΔ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ είναι ένας φιλόδοξος πολιτικός που από το 1986 βλέπει τον εαυτό του πρωθυπουργό. Ως πλατύσκαλο στην πολιτική του ανέλιξη βλέπει την δημαρχία της Αθήνας, ακολουθώντας τα βήματα του Ζακ Σιράκ. Ήταν και το timing τέτοιο, αφού η ΝΔ αποφασίζει να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις δημοτικές εκλογές, που ευνοούσε την απόφαση του Μιλτιάδη Έβερτ. Επιλέγει να κάνει μια διαφορετική καμπάνια για την εποχή, μακριά από μπαλκόνια, επιλέγοντας να μην είναι κομματικός υποψήφιος, αλλά πολυσυλλεκτικός. Αντίπαλός του, ο Δημήτρης Μπέης, τον οποίο και τελικά κερδίζει. Ο δήμος Αθηναίων είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους δήμους που κερδίζει η ΝΔ, αφού στον Πειραιά, για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια, κερδίζει ένας δεξιός υποψήφιος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, έπειτα από σκληρή μάχη στον δεύτερο γύρο που κέρδισε με μόλις 2.291 ψήφων. Ο τρίτος δήμος που βάφηκε «γαλάζιος» είναι αυτός της Θεσσαλονίκης, με τον Σωτήρη Κούβελα. Οι δύο πρώτοι έμελλε να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δεξιά, ενώ ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
1990. Το ΠΑΣΟΚ περνάει κρίση και θέλει μια περήφανη νίκη. Ο δήμος Αθηναίων και η Μελίνα Μερκούρη ήταν δύο λέξεις που ακουγόταν γοητευτικά εάν ενωνόταν στην ίδια πρόταση. Και φυσικά η μεγάλη ηθοποιός εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, την ώρα που η ΝΔ δεν κατέβασε υποψήφιο γιατί υποστήριζε την υποψηφιότητα του Αντώνη Τρίτση. Του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ που έφυγε από το «μαντρί» και δεν κατάφερε να εκλεγεί με το νέο πολιτικό κόμμα που ίδρυσε. Αλλά αυτή ήταν η μεγάλη ώρα του πρόωρα χαμένου πολιτικού. Σε μια εκλογή – θρίλερ, που προηγήθηκε μιας υποδειγματικής προεκλογικής καμπάνιας από πλευράς Τρίτση, κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο φαβορί και πρώην «σύντροφό» του στη Χαριλάου Τρικούπη. Δύο χρόνια μετά ο Αντώνης Τρίτσης αφήνει την τελευταία του πνοή.
1994. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι το «βαρύ χαρτί» που επιστρατεύεται για τον δήμο Αθηναίων, με σκοπό να βαφεί η πρωτεύουσα «πράσινη». Η Ρηγίλλης (η έδρα των γραφείων της ΝΔ πριν μετακομίσει στη Συγγρού) αποφασίζει να κατεβάσει έναν νεαρό υποψήφιο, που είχε δοκιμαστεί στην Α’ Αθηνών ένα χρόνο πριν και έχει εκλεγεί. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάνει ένα τη μεγάλη ανατροπή και κερδίζει το δήμο από το υπερπροβεβλημένο στέλεχος και υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατάφερε να μείνει στην ιστορία για τις «επιθέσεις» που εξαπέλυε στον αντίπαλό του, χαρακτηρίζοντάς τον «Κύριο Τίποτα». Τελικά, ήταν αυτός που πήγε σπίτι του και ο Αβραμόπουλος γίνεται ο νεότερος εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης, ενώ κάνει την τρίτη συνεχή ανατροπή στο συγκεκριμένο δήμο. Είχε προηγηθεί η μεγάλη έκπληξη του Αντώνη Τρίτση.
1998. Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό, Σπύρος Βούγιας, με την… πεζή (στην κυριολεξία) καμπάνια που επιλέγει κάνει την έκπληξη και κερδίζει το μεγαλοπρεπέστατο για τα δεδομένα της υποψηφιότητάς του, 15%. Ο καθηγητής συγκοινωνιολογίας είναι επικοινωνιακός, προσελκύει νέους ανθρώπους με το συνδυασμό του. Βέβαια, η γρήγορη μετακίνησή του στο ΠΑΣΟΚ, του έκαψε το «πολιτικό» χαρτί.
2002. Έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2000, στη Β’ Αθηνών, η Φώφη Γεννηματά είναι η εκλεκτή του Κώστα Σημίτη για υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιά, που καταφέρνει και κερδίζει τον υποψήφιο της ΝΔ, Γιάννη Τζανετάκο. Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά γίνεται αναγνωρίσιμη σε ένα βράδυ και ακολουθεί μια πολιτική καριέρα κεντρικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.
2006. Ένας νέος πολιτικός που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί το δήμο Αθηναίων, ως υποψήφιος του Συνασπισμού. Καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις με το δυναμισμό του και το νεαρό της ηλικίας του και να πάρει διψήφιο ποσοστό με 10,5%, πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη. Ήταν η απαρχή μιας πολιτικής καριέρας που φτάνει πλέον, το 2014, στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Ευρωεκλογές του 2014.
Τελος, αξίζει να αναφέρουμε και δύο γυναίκες που ξεπήδησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη, η Έλενα Ράπτη με συνεχείς εκλογές στη Βούλη έκτοτε, αλλά και η Εύα Καϊλή, που κατάφερε να βγει πρώτη στις εθνικές εκλογές της Α’ Θεσσαλονίκης για το ΠΑΣΟΚ.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Πώς οι δημοτικές εκλογές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρίας για να καλλιεργήσει κανείς το προφίλ του στιβαρού πολιτικού, που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αρκεί να παίξει έξυπνα το χαρτί του.