Οι μέρες που πρέπει να σβήσουμε από το ημερολόγιο μέχρι τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία, είναι 27. Τίποτα όμως στη χώρα του καφέ δε θυμίζει τη γιορτή του ποδοσφαίρου, με εξαίρεση τα καινούρια γήπεδα.

Ο λαός έχει ξεσηκωθεί εδώ και καιρό. Μήνες. Η ανέχεια σκοράρει όπως ο Πελέ στις δόξες του και οι πολίτες της χώρας που πιστεύουν στη στρογγυλή θεά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, δεν αντέχουν να βλέπουν τη σπατάλη δίπλα στις φαβέλες.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, το μεγαλύτερο τουρνουά έχει μπει στην τελική ευθεία, αλλά το χάος έχει πατήσει περιοχή. Και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει κι αν οι νεκρές ζώνες σε δρόμους, ξενοδοχεία και «μουντιαλικούς» χώρους, καταφέρουν να θάψουν την οργή.

Για να πάρετε μια πρώτη εικόνα, πριν δείτε το παρακάτω βίντεο και τις φωτογραφίες, σας λέμε ότι τα τανκς βγήκαν στους δρόμους και οι ερπύστριες κυλάνε επιβλητικά και απειλητικά δίπλα στις αμμουδιές. Οι εκπαιδευτικοί -που υποτίθεται έχουν ένα κομμάτι ψωμί- απεργούν. Οι οδηγοί των μέσων μεταφοράς τράβηξαν χειρόφρενο. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έφτασαν στο σημείο να προτιμήσουν το λουκέτο στα μαγαζιά τους απ’ το να γίνει πλιάτσικο. Κι αυτό ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι θα το πετύχουν.

Στο Ρεσίφε συγκεκριμένα, οι στρατιώτες περιπολούν με το χέρι στη σκανδάλη, την ώρα που οι αστυνομικοί απειλούν με απεργία. Η φορολογία -λένε- είναι αβάσταχτη για το εισόδημά τους. Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους στο Σάο Πάουλο έριξαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στους διαδηλωτές. Τα πλακάτ στο θρυλικό Ρίο Ντε Τζανέιρο γράφουν: «Σχολεία και νοσοκομεία δεν είναι προτεραιότητες για τη FIFA». 

Μέχρι και ο “βασιλιάς” Πελέ μπήκε στο στόχαστρο των Βραζιλιάνων. Αυτή τη φορά η πρόκληση είναι μεγάλη για τους Λατίνους. Στη χώρα που τα μωρά παίρνουν πρώτα μπάλα και μετά μπιμπερό, εκεί που η χρωματιστή -πια- μπάλα έχει θεϊκή υπόσταση, αλλαξοπίστησαν και δεν πιστεύουν πλέον στα θαύματά της. Θέλουν έργα…