Αν τα βραβεία Όσκαρ είναι αφιερωμένα στη λάμψη και το star system, το Φεστιβάλ των Καννών είναι αφιερωμένο στη ποιότητα και στα είδωλα. Είδωλα της 7ης Τέχνης που μάγεψαν τόσο με τις ερμηνείες τους μέσα από τη μεγάλη οθόνη, όσο και με τη ζωή τους έξω από αυτήν.

Κάτι άλλωστε που φάνηκε και φέτος, καθώς η επίσημη αφίσα του φεστιβάλ έχει τον Marcello Mastroianni. Έναν ηθοποιό που συνέδεσε όσοι λίγοι το όνομά του με το γαλλικό event, κερδίζοντας δύο φορές το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού.

Όμως εκτός από τα είδωλα που τίμησαν το φεστιβάλ, οι Κάννες είχαν πάντα μια εμμονή με τα… απωθημένα. Ή για την ακρίβεια με ένα απωθημένο: τη Marilyn Monroe.

Το απόλυτο sex symbol του Hollywood δεν είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το γαλλικό φεστιβάλ. Μάλλον δεν είχε γενικά καλές σχέσεις με τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ στη ζωή της δεν πήγε στις Κάννες κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ μόλις μια ταινία της κατάφερε να προβληθεί εκεί – ήταν το φιλμ «All About Eve» το 1951, όπου μάλιστα η Marilyn δεν είχε καν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάλιστα, η φορά που πλησίασε πιο πολύ στις Κάννες ήταν το 1957, όταν είχε κανονίσει να επισκεφθεί το Παρίσι, προκειμένου να βραβευτεί από τη γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ερμηνεία της στο «The Prince and the Showgirl». Ωστόσο ακόμα και τότε η Monroe ακύρωσε την τελευταία στιγμή το ταξίδι της, καθώς ήταν έγκυος – μια εγκυμοσύνη που κατέληξε σε αποβολή.

Και όμως οι Κάννες την λατρεύουν. Γοητεύονται από τη λάμψη της και το νάζι της. Έτσι, το 2012 της αφιέρωσαν την επίσημη αφίσα του φεστιβάλ, εκεί όπου η Marilyn απεικονίζεται να σβήνει ένα κεράκι σε τούρτα – συμβολική κίνηση καθώς ήταν το 65ο φεστιβάλ, αλλά και τα 50 χρόνια από τον θάνατο της star.

 

Και φέτος, όπως έγινε γνωστό, η Marilyn θα είναι η έμπνευση του φιλανθρωπικού gala amfAR, που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια παράλληλα με το φεστιβάλ των Καννών. Και όταν λέμε έμπνευση, εννοούμε ότι το look και η γοητεία της Monroe θα είναι το θέμα του gala.

Γιατί τελικά, όσο περίεργη κι αν ήταν στη ζωή της, η Marilyn Monroe ήταν, είναι και θα είναι ένα είδωλο. Και η λάμψη της ταιριάζει στο Φεστιβάλ των Καννών.