«Καλημέρα σε όλες και όλους, η ημέρα ξεκινάει. Το οδοιπορικό συνεχίζεται…». Με αυτό το tweet αρχίζει άλλη μια γεμάτη μέρα για τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής από το πολύ διαφορετικό πολιτικό «σύμπαν» των Βρυξελλών «προσγειώθηκε» στη σκληρή μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα της κρίσης. Κάθε 24ωρο είναι πολύτιμο και μια νέα πρόκληση.

Το ξυπνητήρι χτυπάει κάθε πρωί στις έξι, μπορεί και νωρίτερα κάποιες μέρες. Τα πρωινά, λίγο πριν κλείσει η πόρτα του αυτοκινήτου που θα τον μεταφέρει σε κάθε γωνιά της περιφέρειας Αττικής, είναι η μόνη στιγμή της ημέρας που μπορεί να δει τα παιδιά του στο σπίτι.

Από εκεί και πέρα, οικογένειά του γίνονται τα περίπου 20 άτομα που εργάζονται πυρετωδώς για την υποψηφιότητά του. Το επιτελείο με το οποίο ήταν και στις Βρυξέλλες και άλλα άτομα που αποφάσισαν να δουλέψουν εθελοντικά όταν έθεσε υποψηφιότητα.

«Mε ξέρουν, ξέρουν τι σκέφτομαι, ξέρουν με μία λέξη τι εννοώ» είπε για τους στενούς του συνεργάτες του. «Η πρώτη πρόκληση κάθε καμπάνιας είναι να δημιουργήσεις μία ομάδα με συνοχή» δηλώνει, κι ενώ το αυτοκίνητο έχει ξεκινήσει για τον πρώτο σταθμό της ημέρας.

Στο δρόμο καταστρώνει τη στρατηγική των επισκέψεων. Ο χρόνος πιέζει και το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά πυκνό και συχνά ρευστό, αφού κάθε τηλεφώνημα από το πολιτικό του γραφείο μπορεί να φέρει κάποιο νέο σταθμό στην περιοδεία του.

«Το αυτοκίνητο γίνεται σαφώς προέκταση του γραφείου» τονίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ. «Σκέφτομαι τα επιτελικά, τα θέματα ουσίας. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις πλήρως το πρόγραμμα, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικοί οι συνεργάτες, να σε ξέρουν να γνωρίζουν τα “χούγια” σου. Ξέρουν ότι αντέχω και μπορούν να μου βάζουν πράγματα πολλά» αναφέρει.

 

Από την ΕΕ στην Αττική

Το τηλέφωνο παίρνει κυριολεκτικά «φωτιά» στη διαδρομή. Φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος φίλος και ο μεγαλύτερος εχθρός σε έναν πολιτικό μαραθώνιο, που δείχνει να μη φοβίζει τον κ. Κουμουτσάκο, σε σχέση με τη δραστηριοποίησή του στα ευρωπαϊκά κοινά.

 «Δεν είναι πιο δύσκολη μάχη. Έχει άλλες δυσκολίες που συνίστανται στο ότι είναι μια αχανής περιοχή. Τα προβλήματα πολλά και διαφορετικά ανά περιοχή. Το αποχετευτικό, τα σκουπίδια, τα  αντιπλημμυρικά έργα τα συναντάς σε πολλές. Τον 21ο αιώνα η Αττική, που είναι το “σαλόνι” της Ελλάδας, είναι αδιανόητο να πνίγεται με μια βροχή. Οι τοπικές κοινωνίες είναι δύσκολες κοινωνίες. Έχουν μεταξύ τους εντάσεις. Πολλές φορές τα μέλη της ίδιας της τοπικής κοινωνίας διαφωνούν για το πρόβλημα και για το μέγεθός του και για τον τρόπο επίλυσής του. Και δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Χρειάζεται πολλή δουλειά να τις πείσεις» τονίζει.

 

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι «στην Αττική χρειάζεται ευρωπαϊκή τεχνογνωσία. Δεν μπορούμε να κάνουμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των ευρωπαϊκών περιφερειών να τη διαχειριστεί κανείς την περιφέρεια με εσωστρέφεια με συστηματάκια γνωστών και γνωριμιών εν Ελλάδι».

Ο ίδιος, πάντως, δεν φοβάται τη δουλειά κάνοντας αναφορά στη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Κι εκεί πρέπει να κάνεις λόμπι σκληρό. Δούλευα 12 ώρες την ημέρα. Μια απλή τροπολογία μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση για τη χώρα. Για να επηρεάσεις πράγματα υπέρ της χώρας σου χρειάζεται να ξέρεις σε βάθος τα πράγματα. Εκεί δεν περνάνε γονατογραφήματα» λέει χαρακτηριστικά.

 

Οι αντιδράσεις στο δρόμο

Πώς γίνεται δεκτός από τον κόσμο, δεδομένου του ότι είναι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, της ΝΔ, στην εποχή των μνημονίων; «Ποτέ δεν είχα πρόβλημα κυκλοφορώντας και περπατώντας στο δρόμο και στις πιο σκληρές στιγμές των χρόνων αυτών των δύσκολων» τονίζει προσθέτοντας ότι εισπράττει αγάπη και συμπάθεια προς το πρόσωπό του.

 

«Οι πολίτες βλέπουν ένα νέο πρόσωπο, μη φθαρμένο. Δεν έχω διαχειριστεί κυβερνητική εξουσία, είμαι στην πολιτική πέντε χρόνια. Βεβαίως υποστηρίζω τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να στηριχθεί η χώρα στα πόδια της» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι τον βοήθησε η αναγνωρισιμότητα που είχε, η οποία «ήταν υπολογίσιμη άνω του 50-60%».

 

Οι… απρόοπτες συναντήσεις και η συνεννόηση

Ο προεκλογικός αγώνας, φυσικά, περιλαμβάνει και αντιπάλους, όπως, μοιραία και συναντήσεις σε εκδηλώσεις. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος συνάντησε και συνομίλησε με την υποψήφια περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου σε κοινό σταθμό των περιοδειών τους. 

«Εάν δεν έχει παρεισφρήσει στον πολιτικό αγώνα  ευτελισμός, δεν έχεις λόγο να μην έχεις σχέση με τους πολιτικούς αντιπάλους σε προσωπικό επίπεδο. Εάν δεν έχει υπάρξει συμπεριφορά κάτω από τη μέση, προσβλητική και που ευτελίζει και τη δημόσια συζήτηση και το δημόσιο αγώνα τον πολιτικό, προς Θεού! Μη σας πω ότι η προσωπική επικοινωνία και επαφή, στα δύσκολα χρόνια που έχουμε, επιβάλλεται. Την έχει ανάγκη η Δημοκρατία και ο τόπος».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται κάποιοι στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα προδότες. Όταν πέφτουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί στο τραπέζι, όλα είναι πιο δύσκολα. Πολιτική πρέπει να είναι η αντιπαράθεση (…) Η πολιτική δημιουργεί ανάγκες, είναι μία ζωντανή διαδικασία. Όταν κάποιον τον έχεις κατηγορήσει για πολύ βαριά πράγματα και η ανάγκη το φέρνει να συνυπάρξεις, οι πολίτες το βλέπουν και λένε “μας κοροϊδεύετε”. Επομένως, απαξιώνεται η πολιτική».

 

Ο κ. Κουμουτσάκος συνέχισε, λέγοντας: «Θεωρούμαι μετριοπαθής πολιτικός κ.λπ. Μα πώς αλλιώς μπορεί να είναι η πολιτική; Η μετριοπάθεια δεν σημαίνει ότι δεν είσαι σκληρός στην κριτική σου, αλλά δεν μπορείς να προσβάλλεις. Σε όλο τον κόσμο γίνονται συμμαχίες. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα για να κατέχει κάποιος τη μοναδική αλήθεια. Κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί έστω και η σιωπηλή ή έστω και διά της απουσίας στήριξη της πολιτικής».

Η πόρτα του αυτοκινήτου ανοίγει. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ετοιμάζεται για άλλη μία σειρά χειραψιών και συνομιλιών. Το Πάσχα πέρασε, απομένει πλέον λίγος καιρός για τις κάλπες. Η ένταση και η πίεση θα κορυφωθούν. Αυτή είναι και η μοίρα των πολιτικών, εξάλλου…

 

Ο Κουμουτσάκος για τον… Κουμουτσάκο

– «Τίποτε δεν μου χαρίστηκε. Δούλεψα πάρα πολύ, δεν με πήρε κανείς από το χέρι. Προέρχομαι από μία μεσοαστική οικογένεια χωρίς καβάντζες, χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

 

– «Όταν πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο, πήγα στην Επιτροπή Μεταφορών. Ήξερα από μεταφορές όσα ξέρει ο 8άχρονος γιος μου. Σε τρία χρόνια με εξέλεξαν τον καλύτερο ευρωβουλευτή στον τομέα. Δεν γεννήθηκε κανείς πανεπιστημιακός, ευρωβουλευτής, αυτοδιοικητικός, αρχιτέκτονας».

– «Μόχθος, θέληση, γνώση, δουλειά, ήθος».

 

Tα «μυστικά» του συνδυασμού

 – Το όνομα του συνδυασμού («180 μοίρες») βγήκε από μια συζήτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με φίλους. Συμβολίζει τη στροφή 180 μοιρών για την Αττική, για τον ίδιο και για τον αριθμό των ημερών που χρειάζεται να κριθεί ένα έργο. «Οι 100 μέρες είναι παραπλανητικός μύθος για την κοινωνία. Εκατό μέρες δεν φτάνουν ούτε για να μάθεις πώς ανοίγουν και πώς κλείνουν τα συρτάρια σου». Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική που δεν δίνει λογαριασμό» δηλώνει χαρακτηριστικά.

 – Το τραγούδι που έπαιξε στην παρουσίαση του συνδυασμού είναι το «Won’t Get Fooled Again» () των «The Who», καθώς ο υποψήφιος περιφερειάρχης είναι λάτρης της ροκ μουσικής.

 

Οι έντονοι ρυθμοί του «στρατηγείου»

Οι ρυθμοί είναι εξίσου φρενήρεις και στο γραφείο του συνδυασμού του Γιώργου Κουμουτσάκου. Από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (πολλές φορές και αρκετά μετά) οι άνθρωποι του υποψήφιου περιφερειάρχη εργάζονται πυρετωδώς για την προεκλογική καμπάνια.

Ο Σταύρος Παπασταυρόπουλος είναι ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ η Ειρηλένα Χατζηδάκη έχει αναλάβει τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου. Στενοί συνεργάτες του κ. Κουμουτσάκου είναι η Ιωάννα Ζυγά, η Νεκταρία Μαργαρώνη, η Κατερίνα Χρυσογέλου, ο Κωνσταντίνος Νταντίνος και ο Ηλίας Σταφυλάς.