Δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο μέτωπα ανοικτά. Εκτός από την εντός των τειχών μάχη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παλεύει και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αφού είναι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις τέσσερις προηγούμενες ευρωεκλογές, το ταβάνι που έπιασε η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι οι 41 έδρες που πήρε το 2004, ενώ το ιστορικό χαμηλό είναι οι 34, που έλαβε στις πρώτες ευρωεκλογές το 1995. Μάλιστα, στις προηγούμενες εκλογές του 2009, η Ευρωπαϊκή Αριστερά παραλίγο να πιάσει τη χειρότερή της επίδοση, όταν και κέρδισε μόλις 35 έδρες.

Στο Provocateur χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή electio2014, για να δούμε τις επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις των χώρων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αυτές η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταλαμβάνει την 5η θέση, με τον αριθμό των εδρών του να υπολογίζεται σε 49, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για το συγκεκριμένο κόμμα.

Οι χώρες που η Ευρωπαϊκή Αριστερά φαίνεται πως έχει γκελ είναι η Λετονία (όπου εμφανίζεται ως πρώτη δύναμη με 34,9%), η Ελλάδα (δεύτερο κόμμα), η Κύπρος (δεύτερο κόμμα), η Ιρλανδία (με το κόμμα του Sinn Fein στην τέταρτη θέση με 20%),  

Επίσης, στην Ισπανία καταλαμβάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις την τρίτη θέση, με ποσοστό 10,8%, ενώ την ίδια θέση φαίνεται να παίρνει και στην Τσεχία με ποσοστό που φτάνει το 15,2%.

Στην… πρωτεύουσα των εξελίξεων, τη Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται τέταρτο κόμμα, με 8,3%.

Στη Δανία εμφανίζεται τέταρτη, με διψήφιο ποσοστό (10,1%).

Στην Ολλανδία πέμπτο κόμμα, με διψήφιο ποσοστό (11,5%).

Στη Γαλλία, τα δύο κόμματα που πρόσκεινται στην Ευρωπαϊκή Αριστερά συγκεντρώνουν 8% και 4%, αντίστοιχα.

Στη Σουηδία οι επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι και τόσο καλές, αφού πιάνει μόλις 5,8%.

Στην Κροατία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, με διψήφιο ποσοστό (10,21%).

Τις χειρότερες επιδόσεις το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει σε Βέλγιο και Ιταλία, ενώ υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν εμφανίζεται με εκπροσώπηση, όπως Σλοβενία, Εσθονία, Αυστρία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία.  

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Δεξιά δηλαδή, καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 216 έδρες, έναντι 205 των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), της Κεντροαριστεράς δηλαδή.

Τρίτη δύναμη θεωρείται πως θα είναι η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (Alde) και τέταρτη η Ευρωπαϊκή Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ακροδεξιά κόμματα φαίνεται πως θα πάρουν 99 έδρες.

 

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP): 216

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D): 205

Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (Alde): 63

Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (Ευρωπαϊκή Αριστερά), (GUE-NGL): 49

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR): 39

Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD): 39

Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA): 41

Κόμματα της ακροδεξιάς (NI): 99