Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο Παγκόσμιο Κύπελλο να έγινε στα… ψέματα; Ή να είναι η απάτη του αιώνα; Ή να έστησε ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό γεγονός η CIA με τη βοήθεια της FIFA;

Η θεωρία που αναπτύσσεται από τον Τζον Σάρατ και τον Σουηδό Γιόχαν Λέφστεντ, δύο μελετητές που ανέπτυξαν το σενάριό τους στο φιλμ «Konspiration 58», αυτό ακριβώς καταμαρτυρά. Ότι ο 17χρονος μαέστρος της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Βραζιλίας, Πελέ, και η παρέα του, ήξεραν ότι θα πάρουν την κούπα και ότι στο κόλπο δεν ήταν μόνο οι καριόκας, αλλά και πολλοί ακόμα «ενδιαφερόμενοι».

Τι να πρωτοπιστέψει κανείς; Είναι μια εκδοχή που «κάθεται» δίπλα στην ύπαρξη των εξωγήινων, στους… επιζώντες Χίτλερ και Έλβις Πρίσλεϊ και στο ότι η κατάκτηση της Σελήνης σκηνοθετήθηκε από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον έγκριτο ιστορικό Μπρορ Ζακ ντε Βερν, πίσω από τη μαγική Βραζιλία με τον 17χρονο Πελέ, υπήρχε μια καλοστημένη μηχανή και το τουρνουά στην πραγματικότητα δεν παίχτηκε ποτέ στα σουηδικά γήπεδα, αλλά στα αμερικάνικα.

Τι ισχυρίζονται οι Λέφστεντ και Ντε Βερν; Ότι το Μουντιάλ του 1958 δεν παίχτηκε ποτέ στη Σουηδία, αλλά έγινε στις ΗΠΑ ως ένα πείραμα προπαγάνδας σε μία εποχή που ο κόσμος ήταν χωρισμένος από τον Ψυχρό Πόλεμο. Πείραμα τηλεοπτικό και άριστα κατευθυνόμενο από τη CIA που «ήθελε να δει κατά πόσο η τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει το κοινό της», υποστηρίζει ο Ντε Βερν, ο οποίος είναι υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων της Σουηδίας: «Εχω συλλέξει άπειρα δεδομένα και στοιχεία που αποκαλύπτουν πως το Μουντιάλ του 1958 δεν έγινε ποτέ στη Σουηδία» θα πει.

Ενα από τα επιχειρήματά του αποτελεί μία εικόνα από τον ημιτελικό της Σουηδίας με τη Δυτική Γερμανία. Στο πλάνο πίσω από το Ούλεβι εμφανίζονταικτίρια -λέει- που δεν υπήρξαν ποτέ στην πόλη, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται στο Λος Αντζελες. Ενα άλλο στοιχείο είναι οι σκιές των ποδοσφαιριστών στους αγώνες, με τον Ντε Βερν να υποστηρίζει πως δεν ταιριάζουν με τις ώρες των αγώνων και το σημείο του ήλιου στο σουηδικό καλοκαίρι. Αντιθέτως, ταιριάζουν περισσότερο με το φαινόμενο στη Βόρεια Αμερική.

 

Τι λένε οι Σουηδοί

«Τούρκοι» γίνονται οι Σουηδοί από το εν λόγω σενάριο που ουσιαστικά ακυρώνει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τους επιτυχία σε επίπεδο Μουντιάλ. Και, βεβαίως, θεωρούν το γκολ που πέτυχε ο Χάμριν στον ημιτελικό ως ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών στο θεσμό. «Λένε πως δεν υπήρξε Μουντιάλ το 1958. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι πως ήμουν εκεί και πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάμνηση της ζωής μου», απαντά ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής.

Οταν προβλήθηκε, πάντως, η ταινία στην σουηδική τηλεόραση το 2002, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους μεγαλύτερους. Αναστατώθηκαν για την ακρίβεια.

Τον… επίλογο, πάντως, σε όλο αυτό το θέμα έγραψαν οι ίδιοι οι άνθρωποι που κατασκεύασαν το φιλμ. Έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία εξηγούσαν πως όλα ήταν… φάρσα. Ναι, φάρσα.

Ο λόγος; «Στόχος μας ήταν να ξεγελάσουμε όσους περισσότερους γινόταν. Ηθελα να πείσω όσους πιο πολλούς μπορούσα ότι όλα αυτά που λέγονταν στο φιλμ ήταν πραγματικά, ώστε να δημιουργήσω μεγάλο αντίκτυπο. Πολλοί ήταν εκείνοι που κατάλαβαν αμέσως ότι όλο αυτό ήταν ψεύτικο, ενώ πολλοί ήταν που δεν το κατάλαβαν ούτε όταν τελείωσε το φιλμ. Οσον αφορά αυτούς που ανήκουν στο τελευταίο γκρουπ που δεν κατάλαβαν ποτέ, με κάνουν και ανησυχώ πολύ για αυτό το φαινόμενο».