Έρχεται σύντομα το τεύχος Μαΐου του NEWPOSTER.
Κατεβάστε το NEWPOSTER ΕΔΩ
Από τον Γιάννη Καρακατσάνη
Ο Πέτρος Δουβαντζής και ο Στέλιος Πετράκης είναι δύο προγραμματιστές από την Θεσσαλονίκη που «κατέκτησαν» το App Store της Apple με την εφαρμογή “Horizon” που δημιούργησαν πρόσφατα!
Η εφαρμογή τους, που επιτρέπει στους χρήστες smartphones και tablets να τραβήξουν οριζόντια βίντεο ανεξάρτητα του πώς κρατάνε τη συσκευή, «σκαρφάλωσε» στις πρώτες θέσεις των App Stores παγκοσμίως από τις πρώτες μέρες διάθεσής της!
Οι δύο Θεσσαλονικείς μίλησαν στο “Newposter” για την εφαρμογή τους, τα μελλοντικά τους σχέδια, ενώ εξέφρασαν και την άποψή τους για τους Έλληνες developers γενικότερα!
Newposter: Πέτρο και Στέλιο, όσοι ασχολούνται με τα τεχνολογικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα εδώ και χρόνια κάτι παραπάνω γνωρίζουν για εσάς, μιας και παλαιότερα “τρέχατε” το blog “wiggler” και είχατε δημιουργήσει κάποιες online εφαρμογές όπως το slideflickr. Οι υπόλοιποι τι πρέπει να ξέρουν για εσάς, έτσι σαν πρώτη γνωριμία;
Είμαστε οι Πέτρος Δουβαντζής και Στέλιος Πετράκης, φίλοι για πολλά χρόνια και συνιδρυτές της Evil Window Dog. Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, όπως σωστά ανέφερες σε κάποια άλλα projects, όπως το Wiggler.gr, τοStaseis.gr και έχουμε δημιουργήσει, στα πλαίσια της εταιρίας, εφαρμογές για φορητές συσκευές.
Newposter: Τι κάνει το Horizon app;
Το Horizon είναι μια εφαρμογή για φορητές συσκευές που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να τραβάει οριζόντια βίντεο ανεξάρτητα από το πως κρατάει την συσκευή του. Μπορεί να κρατήσει την συσκευή κάθετα, υπό γωνία ή ακόμη και να την περιστρέφει όσο τραβάει και το βίντεο θα είναι πάντα οριζόντιο.
NP: Πώς ήρθε η ιδέα της δημιουργίας του Horizon app; Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η υλοποίηση της εφαρμογής;
Η ιδέα ήρθε όταν προσέξαμε ότι καθημερινά ανέβαιναν πολλά βίντεο στο Internet που ήταν είτε κάθετα είτε είχαν λάθος περιστροφή και αναρωτηθήκαμε αν μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα, έτσι ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το project που εξελίχθηκε στο Horizon. Το πρώτο working prototype της εφαρμογής το είχαμε έτοιμο τον πρώτο μήνα και αφιερώσαμε τους υπόλοιπους τρεις μήνες σε χαρακτηριστικά και βελτιώσεις για μεγαλύτερη ευχρηστία και καλύτερη εμπειρία χρήσης.
NP: Από τις πρώτες μέρες της διάθεσης του Horizon στο App Store, η εφαρμογή σας απέσπασε διθυραμβικά σχόλια και κριτικές από τα πιο γνωστά tech sites παγκοσμίως. Περιμένατε τέτοια επιτυχία;
Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση ούτε από τους χρήστες, αλλά και ούτε από τα media.
NP: Σας προσέγγισαν άλλες εταιρίες ή επενδυτές με σκοπό να εξαγοράσουν το Horizon ή να επενδύσουν σε αυτό;
Χωρίς να μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω, μπορούμε απλά να πούμε ότι έχουν γίνει αρκετές προσεγγίσεις σε αυτόν τομέα.
NP: Γνωρίζω ότι έχετε ξεκινήσει ήδη την δημιουργία του Horizon για Android συσκευές. Σε πόσο καιρό υπολογίζετε να την έχετε έτοιμη για διάθεση στους χρήστες Android smartphones;
Δεδομένου ότι είμαστε ακόμη στις αρχές της ανάπτυξης της έκδοσης για Android, θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι θα είναι διαθέσιμη μέσα στην άνοιξη…
NP: Σκοπεύετε να διαθέσετε το Horizon και για Windows Phone συσκευές;
Σκοπός μας με το Horizon είναι να το κάνουμε διαθέσιμο για όσο το δυνατόν περισσότερες πλατφόρμες γίνεται, ώστε να εξαλείψουμε το πρόβλημα των κάθετων (και μη) βίντεο μια για πάντα. Τα Windows Phones είναι η επόμενη πλατφόρμα στο roadmap μας.
NP: Έχετε ιδρύσει μία εταιρία, την Evil Window Dog. Πώς προέκυψε η ονομασία της; Άλλες εφαρμογές που έχετε δημιουργήσει πριν το Horizon;
Η ονομασία της εταιρίας είναι περισσότερο ένα inside joke παρά κάτι… που θα μπορούσε να βγάλει νόημα! Το Horizon είναι η τρίτη εφαρμογή της εταιρίας με τις δύο πρώτες να είναι το Soundbeam, ένας ψηφιακός παλμογράφος για φορητές συσκευές και το Anagramma, μια εφαρμογή που βοηθάει τον χρήστη να βρει μια λέξη αν εισάγει ανακατεμένους χαρακτήρες.
NP: Η εφαρμογή σας βρέθηκε στις πρώτες θέσεις του App Store της Apple παγκοσμίως από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας της. Θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του “Newposter” τον αριθμό των downloads που πετύχατε;
Αν και δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε ακόμη τον αριθμό των downloads, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το Horizon κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση σε πολλά App Stores ανά τον κόσμο, καθώς και να σκαρφαλώσει σε πολύ ψηλές θέσεις σε χώρες όπως η Γαλλία (5η θέση) και η Αμερική (15η θέση).
NP: Τα σχέδιά σας από εδώ και πέρα;
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η υποστήριξη νέων πλατφορμών για το Horizon, όπως το Android και τα Windows Phone, καθώς και η προσθήκη νέων χαρακτηριστικών στην έκδοση για iOS συσκευές. Επίσης στα σχέδιά μας είναι και η κυκλοφορία δύο ακόμη εφαρμογών μέσα στο 2014.
NP: Ζείτε και εργάζεστε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Σκοπεύετε να παραμείνετε εδώ ή… τριγυρνάει στο μυαλό σας κάποιο πιθανό ταξίδι για παράδειγμα στην Σίλικον Βάλλεϋ και ίσως μια… μετακόμιση εκεί;
Για την ώρα βλέπουμε ότι μπορούμε να εργαζόμαστε χωρίς πρόβλημα από την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείουμε κάτι για το μέλλον.
NP: Πώς βλέπετε τους Έλληνες developers; Έχετε ξεχωρίσει κάποιες ελληνικές εφαρμογές;
Στην Ελλάδα υπάρχει τρομερό δυναμικό τόσο από πλευράς τεχνικής κατάρτισης όσο και από ιδέες, και είναι αρκετά αισιόδοξο το γεγονός ότι τελευταία γίνονται γνωστές πολλές ελληνικές εφαρμογές και startups που φεύγουν από τα στενά όρια της ελληνικής πραγματικότητας και απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ κοινό. Περιπτώσεις όπως το BugSense, το Taxibeat και το ParkAround είναι κάποια από τα ισχυρά χαρτιά που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης για όσους θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι καινοτόμο στην χώρα μας.
NP: To “newposter” σας εύχεται τα καλύτερα!
Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη!
DOWNLOAD LINK εδώ
Φωτο: Στέλιος Στεφανίδης – RedTape Photography