Έρχεται σύντομα το τεύχος Μαΐου του NEWPOSTER. 
Κατεβάστε το NEWPOSTER ΕΔΩ

Η φαντασία στην εξουσία έγινε πράξη, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα χρήματα που «άλλαξαν» χέρια για περισσότερα από δέκα χρόνια. Αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευφάνταστοι όσοι ενεπλάκησαν με τα συγκεκριμένα κονδύλια τόσο για τις δράσεις που αποφάσισαν  να αναπτύξουν (όπως η δημιουργία πλινθοκεραμοποιείου στο Κονγκό), όσο και για τους τρόπους με τους οποίους «ροκάνιζαν» τα έξοδα. 
Επί των ημερών του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον Οκτώβριο του 2012, ανατέθηκε στην Εταιρεία Ανεξάρτητων Ορκωτών Λογιστών GrantThornton η διενέργεια οικονομικού και λογιστικού ελέγχου 80 ανοικτών προγραμμάτων της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Το NP αποκαλύπτει το «πλούσιο» πόρισμα. Από τις 14 υποθέσεις που «έφτασαν» στα χέρια μας, οι δέκα αφορούν στη θητεία της Ντόρας Μπακογιάννη, δύο πραγματοποιήθηκαν με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου και οι δύο επί Πέτρου Μολυβιάτη. 

Πλίνθοι και κέραµοι στην Αφρική ερριµµένοι

Το Φεβρουάριο του 2007, το «Ίδρυμα Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» ανέπτυξε πρωτοβουλία για την «κατασκευή και εξοπλισμό πλινθοκεραμοποιείου» στη αφρικανική χώρα! Το υπουργείο Εξωτερικών, με επικεφαλής τότε τη Ντόρα Μπακογιάννη, έδωσε 90.000 ευρώ (συνολικό κόστος 120.000 ευρώ). Ελέγχοντας τον φάκελο οι ορκωτοί λογιστές βρήκαν δαπάνες συνολικού ύψους 46.422 ευρώ οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος!

Τέσσερις «ιεροί» φάκελοι µε δαπάνες copy-paste

Τρεις δράσεις ανέπτυξαν το 2007 από κοινού δύο «αδελφές» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η «Οικουμενική» και το «Ίδρυμα Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

 

– Δωρεά δύο ασθενοφόρων και μίας κινητής διαγνωστικής μονάδας στη Σρι Λάνκα, με επιχορήγηση 326.000 ευρώ.

– Έργα Αύξησης Τοπικής Προσφοράς Νερού και Κατασκευή Μύλου με επιχορήγηση 120.000 ευρώ.

– Αναστήλωση – Αναβάθμιση των Πεπαλαιωμένων Χώρων του κτιριακού συγκροτήματος Βαλουκλή,  με επιχορήγηση 300.000 ευρώ .

Και οι τρεις συμβάσεις υπεγράφησαν επί των ημερών της Ντόρας Μπακογιάννη.
Στην πρώτη ένα πολύ περίεργο «κόλπο» με την εγγυητική επιστολή της τράπεζας έβγαλε και… ρέστα. Οι επόμενες δύο διεκόπησαν και «δάνεισαν» τα παραστατικά τους σε μία… τέταρτη!

Ας τα πάρουμε ένα – ένα

Το έργο «Δωρεά δύο ασθενοφόρων και μίας κινητής διαγνωστικής μονάδας με πλήρη εξοπλισμό και διαγραφές εκτός δρόμου πορείας στις επαρχίες Galle, Ampara και Tincomalee της Σρι Λάνκα» χρηματοδοτήθηκε και πήρε μια πρώτη δόση από το ΥΠΕΞ. Λίγο αργότερα οι ίδιες οι ΜΚΟ ζήτησαν τη διακοπή του και δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα. Κι εδώ επιστρατεύτηκαν κάτι περίεργες μαθηματικές πράξεις:

Με εγγυητική επιστολή της Eurobank για ποσό 163.000 ευρώ, έλαβαν την πρώτη δόση της χρηματοδότησης ίσης αξίας με την τραπεζική εγγύηση. Λίγο πριν αιτηθούν τη διακοπή του έργου, όμως, προσκόμισαν έγγραφο της ίδιας τράπεζας στο οποίο αναφέρεται μείωση της εγγυητικής κατά 139.327 η οποία στο εξής ίσχυε για το ποσό των 23.672 ευρώ. Έτσι, όταν οι δύο ΜΚΟ έκαναν εκκαθάριση για να επιστρέψουν-αφού το έργο διεκόπη- τα χρήματα που έλαβαν από το ΥΠΕΞ επέστρεψαν… τα ρέστα, δηλαδή 139.327 ευρώ. Το έργο «Αναστήλωση – Αναβάθμιση των Πεπαλαιωμένων Χώρων του κτιριακού συγκροτήματος Βαλουκλή», διεκόπη αφού είχαν καταβληθεί δύο δόσεις της επιχορήγησης και μετά από εισήγηση εμπειρογνώμονα του ΥΠΕΞ ο οποίος σε επιτόπια έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργασίες δεν είχαν προχωρήσει.

Οι δύο ΜΚΟ δεν προέβαλαν «αντίσταση», πήραν, όμως, σύμφωνα με τον Ορκωτό Λογιστή που έκανε τον έλεγχο, τα παραστατικά αυτού του  έργου από το φάκελο, τα φωτοτύπησαν και τα έβαλαν στο φάκελο ενός τέταρτου έργου που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2008, είχε ως τίτλο «Έργα Αναβάθμισης Παναγίας του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη» και για το οποίο έλαβαν σε δύο δόσεις 364.000 ευρώ.

Η πιο… αστεία δωρεά που δεν έγινε ποτέ αλλά πληρώθηκε

Το 2003 το «Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας -ΣΕΤΕΣ» αποφάσισε να δωρίσει μια Κινητή Διαγνωστική Μονάδα  στην πόλη Kars της Τουρκίας. Το Υπουργείο θα έδινε 210.000 ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2007 ο αντιδήμαρχος της πόλης Kars υπέγραψε πρωτόκολλο παραλαβής της Κινητής ∆ιαγνωστικής Μονάδας, όμως, δέκα μήνες αργότερα, το Νοέμβριο, η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε ότι το όχημα παρέμενε στο τουρκικό τελωνείο.

Τον Φεβρουάριο του 2008 κι ενώ το όχημα δεν έχει «απεγκλωβιστεί» από το τελωνείο, η Πρεσβεία ενημερώθηκε ότι χρειάζονται 50.000 ευρώ ως τέλη εκτελωνισμού, τα οποία η πόλη Kars δεν είχε να δώσει.
Τελικά ο χρόνος πέρασε και όχημα κατασχέθηκε από το τουρκικό δημόσιο, στις 2 Ιουλίου του 2008 γιατί «δεν πληρούσε τις προδιαγραφές εισαγωγής στη χώρα».

Πέντε ημέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου του 2008, η ΥΔΑΣ αποφάσισε ότι το έργο πρέπει να εξοφληθεί, με την αιτιολογία ότι η ΜΚΟ είχε υποχρέωση μόνο να δωρίσει το όχημα… και το δώρισε!

ΙΣΤΑΜΕ

Αναθέσεις και πληρωµές σε «ανύπαρκτες» ΜΚΟ

Η πιο πολυσέλιδη – και πλέον εντυπωσιακή- αναφορά του Ορκωτού Λογιστή, είναι για το «Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου».
Το 2002, με υπουργό Εξωτερικών το Γιώργο Παπανδρέου, το Ινστιτούτο ανέλαβε την «Αναδιάρθρωση της Βουλής της Γεωργίας» σε ένα έργο συνολικής αξίας 413.333 ευρώ, με συμμετοχή κατά 75% του ΥΠΕΞ (310.000 ευρώ).

Η ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών είχε πληρώσει ολόκληρη την επιχορήγηση μέχρι και το Νοέμβριο του 2007. Ένα μήνα αργότερα, στις 6/12/2007, ένα οργισμένο στέλεχος του Κοινοβουλίου της Γεωργίας με επιστολή του προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι, όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί η εργασίες, αλλά το προσωπικό δεν έχει εξοφληθεί ενώ ο γενικός Διευθυντής της συγκεκριμένης ΜΚΟ δεν «πάτησε το πόδι του» στο χώρο, ούτε όταν κλήθηκε από το προεδρείο της Βουλής της χώρας.
Αυτά είναι… τα πταίσματα. Γιατί ψάχνοντας τα χαρτιά, τα παραστατικά, τις αποδείξεις, ο Ορκωτός Λογιστής ανακάλυψε… «πράματα και θάματα».

– Δαπάνες εξοπλισμού 8.454 ευρώ χωρίς απόδειξη πληρωμής.

– Αγορές επίπλων 687 ευρώ από άλλο αγοραστή και όχι τη ΜΚΟ που είχε αναλάβει το έργο.

– Αγορά κομπιούτερ, εκτυπωτή και φαξ αξίας 3.200 ευρώ από γεωργιανή ΜΚΟ που συνεργάστηκε  με το ΙΣΤΑΜΕ αλλά δεν είχαν υπογράψει καμία σύμβαση («Association of Administration Development & Management of Human Resoursces»)

– Αγορά ηλεκτρονικών ειδών αξίας 1066 ευρώ που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

– Δαπάνη 11.800 ευρώ για σιδηροκατασκευές οι οποίες επίσης δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

– Δαπάνες 3.548 για αναλώσιμα είδη της γεωργιανής ΜΚΟ

– Δαπάνες συνολικής αξίας 4.521 ευρώ για τις οποίες δεν προσδιορίζεται τι έχει αγοραστεί.

– Δαπάνες μισθοδοσίας συνολικής αξίας 146.111 ευρώ οι οποίες δεν έχουν την  υπογραφή των μισθοδοτούμενων.

– Δαπάνες συνολικής αξίας 97.555 ευρώ για τις οποίες είτε δεν έχει πληρωθεί φόρος, είτε δεν υπάρχει αιτιολογία (τι αγοράσανε) είτε δεν έχουν υπογραφές εκείνων που υποτίθεται ότι εισέπραξαν.

– Για τα ταξίδια και τη διαμονή των στελεχών του ΙΣΤΑΜΕ, τα αεροπορικά εισιτήρια χωρίς αποδείξεις ή χωρίς… προορισμό και οι δαπάνες ξενοδοχείου στις οποίες δεν αναφέρεται ποιος κοιμήθηκε, ξεπερνούν τις 18.000 ευρώ

– Επιπλέον, 6.780 ευρώ πληρώθηκαν για δαπάνες ξενοδοχείου στην Τιφλίδα, όμως στα σχετικά παραστατικά απλώς αναγράφεται: «ΜΚΟ Ιάσων».

Για τη ΜΚΟ «Ιάσων» ο ελεγκτής κάνει… ειδική μνεία,καθώς: «Δεν αναγράφεται η διεύθυνση της έδρας της ΜΚΟ στη σύμβαση με το ΙΣΤΑΜΕ. Επίσης, υπάρχουν παραστατικά την ίδια μέρα για τη ΜΚΟ Ιάσων τα οποία φέρουν διαφορετικές διευθύνσεις»

Νοίκιασαν αίθουσα… στον εαυτό τους

Τον Δεκέμβριο του 2005 κι ενώ τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών έχει αναλάβει ο Πέτρος Μολυβιάτης, υπογράφεται από την ΥΔΑΣ σύμβαση με το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα «Δημιουργία MASTER’S στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίακιο και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στην Τουρκίας («ΜΙΧΑΗΛ ΨΕΛΛΟΣ). Το υπουργείο έδωσε 50.000 ευρώ. Το πιο χαρακτηριστικό εύρημα του Ορκωτού Λογιστή στο φάκελο του έργου: «Ποσό 3600 ευρώ αφορά σε ενοίκιο συνεδριακής αίθουσας η οποία ανήκει στην ίδια τη ΜΚΟ και δηλώνεται ότι ενοικιάζεται 300 ευρώ»! 

Συνολικά, οι δαπάνες που δεν είχαν παραστατικά, ή πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο και τόπο άσχετο με την υλοποίηση του έργου, ή δεν είχαν καμία σχέση με αυτό, άγγιξαν τις 30.000 ευρώ.