Ο Αστερίξ ο Γαλάτης, αγαπημένος ήρωας πολλών αναγνωστών ανά τη υφήλιο είναι και πάλι εδώ! Έπειτα από απουσία οκτώ ετών, ο μυστακοφόρος κοντούλης πολεμιστής, επέστρεψε παρέα με τον Οβελίξ, το σωματώδη φίλο του και κατασκευαστή μενίρ για να… δείρουν Ρωμαίους, να φάνε πολλά – πολλά αγριογούρουνα και να κάνουν νέα ταξίδια, αυτή τη φορά στη Σκωτία.
Ο «Αστερίξ στους Πίκτες» που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη είναι το 35ο άλμπουμ της ιστορικής σειράς κόμικ. Ωστόσο για πρώτη φορά δεν θα φέρει την υπογραφή του ιστορικού σχεδιαστή του Αλμπέρ Ουντερζό, ο οποίος βρίσκεται σε ηλικία 86 ετών και όπως είναι φυσικό αποφάσισε να παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά.
Ίσως αυτό να ξενίσει τους φανατικούς φίλους της σειράς – ανάμεσά τους και εμένα- ωστόσο οι διάδοχοι του Ρενέ Γκοσινί και του Ουντερζό, ο σεναριογράφος Ζαν-Ιβ Φερί και ο σκιτσογράφος Ντιντιέ Κονράντ, κατά γενική ομολογία φαίνεται πως θα είναι άξιοι συνεχιστές των μεγάλων δημιουργών.
Οι πρώτες κριτικές για το εγχείρημά τους φαίνεται πως είναι θετικές, τόσο στο θέμα της ατμόσφαιρας που δημιούργησαν στο νέο άλμπουμ της σειράς, όσο και στο γεγονός ότι συνεχίζουν στο ίδιο πνεύμα των προκατόχων τους.
Το εάν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη βαριά κληρονομία που αφήνουν πίσω τους οι Γκοσινί και Ουντερζό, μένει να αποδειχθεί, ωστόσο το πρώτο δείγμα είναι απόλυτα θετικό, αφού η υπόθεση του «Αστερίξ στους Πίκτες» χρησιμοποιεί την ίδια συνταγή που έκανε τους γαλάτες ήρωες γνωστούς ανά την υφήλιο.
Το ταξίδι στη Σκωτία!
Η ιστορία ξεκινά από το μικρό γαλατικό χωριό όπου ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ψάχνουν στην παραλία για στρείδια και συναντούν έναν μυώδη, κοκκινομάλλη Πίκτη (… ή αλλιώς σκωτσέζο), με κιτρινοπράσινο κιλτ και τατουάζ.
Ο νέος τους φίλος, ο Μακ Όλοχ, πεθαίνει από έρωτα για την ωραία Καμομίλα που την απήγαγε ο απαίσιος, προδότης Μακ Άμπι, ο οποίος σημειωτέον είναι… καρικατούρα του γνωστού Γάλλου ηθοποιού Βενσάν Κασέλ.
Οι δυο φίλοι θα τον ακολουθήσουν στη Σκωτία όπου θα μάθουν ότι το μαγικό φίλτρο των Πικτών είναι το ουίσκι, θα συναντήσουν το τέρας του Λοχ Νες, θα ενώσουν τις διάφορες φράξιες που πολεμούν μεταξύ τους κατά του κοινού εχθρού, ο οποίος δεν είναι άλλως από τους πανταχού παρόντες Ρωμαίους λεγεωνάριους!
Ποιος είναι ο Αστερίξ ο Γαλάτης
Με πωλήσεις που ξεπερνούν 352 εκατομμύρια τεύχη σε όλον τον κόσμο και έχοντας μεταφραστεί σε 111 γλώσσες και διαλέκτους – ανάμεσά τους τα καταλανικά, τα σκωτσέζικα, τα κρητικά και τα… ποντιακά – ο Αστερίξ ο Γαλάτης και η παρέα του – το χωριό των τρελών όπως το αποκαλούν οι Ρωμαίοι εχθροί τους- δικαίως μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση ανάμεσα στα πιο δημοφιλή κόμικ όλων των εποχών.
Ήταν 29 Οκτωβρίου του 1959 όταν ο Αστερίξ είδε το πρώτο φως της ημέρα, αρχικά σε μία ολιγοσέλιδη ιστορία στο περιοδικό Pilote. Κοντός, όχι ιδιαίτερα όμορφος, ο κλασικός τύπος του αντί – ήρωα, με τρανταχτά ελαττώματα, αλλά ακόμη πιο ηχηρά… προτερήματα. Και αυτό εξάλλου ήθελαν να περάσουν ο Ρενέ Γκοσινί και ο Αλμπέρτ Ουντερζό στον φανταστικό κόσμο που δημιούργησαν, θέλοντας ουσιαστικά να σκιαγραφήσουν τον… μέσο Γάλλο: Φωνακλάς, καυγατζής, ξεροκέφαλος αλλά και συμπαθής, θαρραλέος, τίμιος και κυρίως… έξω καρδιά.
Αλληγορίες και μηνύματα
Οι αλληγορίες και τα μηνύματα που κατά καιρούς πέρασαν στα άλμπουμ τους οι δύο δημιουργοί ήταν εμφανέστατα, παρότι οι ίδιοι αρνούνταν ότι κρυβόταν κάτι πίσω από τις… λέξεις των ιστοριών τους. Για παράδειγμα είναι τρανταχτός ο παραλληλισμός της μεγάλης τάφρου με το τείχος του Βερολίνου, στο ομώνυμο άλμπουμ που είδε το φως της δημοσιότητας το 1980, μία εποχή κατά την οποία ο ψυχρός πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του.
Και όπως είναι φυσικό τέτοιου είδους αναφορές υπάρχουν ακόμη και στην νέα περιπέτεια του συμπαθή γαλάτη, αφού πολλοί εθνικιστές στη Σκωτία την αντιμετώπισαν ως ένα μήνυμα για τον αγώνα τους για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει και του δημοψηφίσματος που πρόκειται να διεξαχθεί του χρόνου για το θέμα αυτό.
Πρακτικά, όλες οι ιστορίες βάζουν… σε σκέψεις τους αναγνώστες αφού το βασικό μοτίβο πάνω στο οποίο έχουν «χτιστεί», είναι η σύγκρουση με τον μεγάλο εχθρό του Ρωμαίους και τον Ιούλιο Καίσαρα, οι οποίοι απειλούν την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση του γαλατικού χωρίου, με τους κατοίκους όταν πρόκειται να παίξουν… ξύλο με τους λεγεωνάριους να βάζουν στην άκρη τις προσωπικές διαφορές.
Πέραν αυτού, εάν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τις περιπέτειες του συμπαθή Αστερίξ θα μπορέσει να καταλάβει τις συμπάθειες και τις… αντιπάθειες των δημιουργών του, αφού κατά καιρούς έχουν παρελάσει οι καρικατούρες γνωστών προσώπων, από το χώρο της πολιτικής, του θεάματος αλλά και του αθλητισμού.
Από τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, που εμφανίστηκε ως ο επικεφαλής της φρουράς των Ρωμαίων στον «Αγώνα των Αρχηγών», ή τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, που ο Γκοσινί και ο Ουντερζό τον παρουσίασαν ως… φιλελεύθερο μάνατζερ – και ειδικό απεσταλμένο του Ιούλιου Καίσαρα- που προσπάθησε να εισάγει τον «ιό της κερδοσκοπίας» στο γαλατικό χωριό, και να διασπάσει την ομόνοια που επικρατούσε ανάμεσα στους κατοίκους του.
Ο Αστερίξ και η πολιτική
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχέση των δημιουργών του Αστερίξ του Γαλάτη με την πολιτική, αφού παρά το γεγονός ότι και πάλι δεν κάνουν ευθείς αναφορές σε πρόσωπα, ωστόσο πολλές φορές μέσα από τις περιπέτειες τους, σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της εκάστοτε εποχής. Άλλωστε ο αρχηγός του γαλατικού χωριού, ο ευτραφής Μαζεστίξ έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά του… βλαχοδήμαρχου, ενώ αρκετές φορές φλερτάρει με το… λαϊκισμό!
Οι κάτοικοι του χωριού όμως δεν φαίνεται να νοιάζονται για όλα αυτά, μιας και το μόνο που χρειάζονται για να περνούν καλά είναι…«Ρωμαίοι και αγριογούρουνα» (στο άλμπουμ το «Δώρο του Καίσαρα»), που για πολλούς αποτελεί σχόλιο του Γκοσινί και του Ουντερζό για το μέσο Γάλλο ψηφοφόρο.
Και παρά το γεγονός ότι οι δημιουργοί ποτέ δεν απάντησαν στο ερώτημα που τοποθετείται πολιτικά ο ήρωας τους, εάν δηλαδή είναι αριστερός ή δεξιός, γεγονός είναι ότι οι ιστορίες του Αστερίξ δεν φαίνεται να άρεσαν ιδιαίτερα στον Σαρλ Ντε Γκολ, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος θρυλείται μάλιστα ότι προτιμούσε έναν άλλο ήρωα κόμιξ, τον Τεν-τεν, παρότι ήταν… βελγικής προέλευσης.
Και αυτό γιατί ο Τεν-τεν ήταν σαφέστατα πιο… συντηρητικών πεποιθήσεων σε σχέση με τους ανυπόταχτους Γαλάτες που διασκέδαζαν καυγαδίζοντας μεταξύ τους, αλλά και κυνηγώντας… Ρωμαίους λεγεωνάριους και αγριογούρουνα, μα τον Τουτάτη!