Στα 76 χρόνια που έζησε, αλλά και τις περίπου πέντε δεκαετίες που βρέθηκε πίσω από την κάμερα, πέτυχε πάρα πολλά. Και όπως όλοι οι άνθρωποι που καταφέρνουν τους στόχους του, «άκουσε» και πάρα πολλά. Αλλά ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν ήταν από εκείνους τους ανθρώπους του νοιαζόταν ιδιαίτερα τι λένε οι άλλοι – και όπως αποδείχθηκε είχε δίκιο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας κινηματογραφιστής, ενώ το έργο του έχει αναγνωριστεί και το όνομά του είναι γνωστό σε όλο το πλανήτη. Ο τρόπος με τον οποία αντιμετώπιζε και έβλεπε τα πράγματα, αλλά και τα θέματα που τον απασχόλησαν (από τη νοοτροπία του Έλληνα μέχρι τη μετανάστευση) ήταν αρκετά για να τον μετατρέψουν σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της 7ης Τέχνης. Αλλά και σε εμπνευστή άλλων μεγάλων δημιουργών, όπως ο Emir Kusturica. 

Ακόμα και η ελληνική έκδοση της Google δεν δίστασε να τον τιμήσει το 2012 με ένα γράφιμα στην αρχική της σελίδα. 

Και σήμερα, 79 χρόνια μετά τη γέννησή του, είναι η καλύτερη ευκαιρία ώστε να θυμηθούμε όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. 

* Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου Nanterre στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. 

* Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.

* Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος». 

* Από το 1964 μέχρι το 1967 δούλεψε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή.

* Η ταινία του «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998. 

* Το 2005 το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάπολι του έδωσε το βραβείο Life Time Achievement Award για την προσφορά του στην 7η Τέχνη. 

* Οι κριτικοί κινηματογράφου του περιοδικού Time ψήφισαν τη ταινία του «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

* Το φιλμ του «Τοπίο στην Ομίχλη» έλαβε το Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας. 

* Η αστυνομική ταινία «Angels With Dirty Faces» (1936) του Michael Curtiz, ήταν μία από αυτές που τον ενέπνευσαν και τον ώθησαν να ασχοληθεί με τον κινηματογράφικο. 

* Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαγρού» στη Φλώρινα το 1990, ο οικείος μητροπολίτης Αυγουστίνος μη συμφωνόντας με το περιεχόμενο της ταινίας αφόρισε τον Αγγελόπουλο.

* Στις 24/1/2012 άφησε την τελευταία του πνοή, όταν τον χτύπησε μια μηχανή κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Η άλλη θάλασσα».