«Η Μπαρτσελόνα θρηνεί. Ο Tito Vilanova πέθανε σήμερα σε ηλικία 45 ετών. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη». Με αυτά τα λόγια, η διοίκηση των Καταλανών ανακοίνωσε το απόγευμα της 25ης Απριλίου 2014 τον θάνατο του Tito Vilanova.

Ο 45χρονος πρώην τεχνικός της ομάδας οδήγησε πέρσι τον Lionel Messi και την παρέα του στο 22ο πρωτάθλημα Ισπανίας, αλλά δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Άλλωστε ήταν γνωστό ότι ο Vilanova έδινε τα τελευταία χρόνια μια καθημερινή μάχη με τον καρκίνο και για να μείνει στη ζωή.

Γέννημα θρέμμα της Μπαρτσελόνα, ο Vilanova ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα από τις ακαδημίες των «Μπλαουγκράνα» το 1984 και τέσσερα χρόνια αργότερα πέρασε στην Β’ ομάδα του συλλόγου. Ως ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε πολλά πράγματα και το 2001 αποφασίζει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, προκειμένου να ασχοληθεί με την προπονητική.

Και φυσικά η Μπαρτσελόνα ήταν και πάλι η προτεραιότητά του, καθώς το 2007 θα κάτσει στον πάγκο της Β’ ομάδας των Καταλανών, ως βοηθός του Pep Guardiola. Η σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι εξαιρετική και ένα χρόνο αργότερα θα βρεθούν στην πρώτη ομάδα και μαζί θα κατακτήσουν τα πάντα.

Μάλιστα όταν το 2012 ο Guardiola αποφασίζει να φύγει από τη Βαρκελώνη και να δοκιμάσει τη τύχη του αλλού, η διοίκηση του συλλόγου δεν θα πολυσκεφθεί τον αντικαταστάτη του. Θα δώσει στον Vilanova τα ηνία της ομάδας και εκείνος θα τα καταφέρει: θα πάρει το πρωτάθλημα μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα.

Ένα κλίμα που όμως χάλασε με το τέλος του πρωταθλήματος. Ο Tito ανακοινώνει την αποχώρησή του από τον πάγκο της ομάδας για να αφοσιωθεί στη θεραπεία του. Άλλωστε όλη τη σεζόν μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία καθώς είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο από το 2011, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Τις τελευταίες ημέρες η υγεία του επιδεινώθηκε και σήμερα έχασε τη πιο σημαντική μάχη της ζωής του, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 45 ετών.

«Σε ευχαριστώ για όλα. Θα σε θυμόμαστε για πάντα Tito» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Messi, ο Jose Mourinho μέσω του επίσημου account της Τσέλσι έγραψε «εκ μέρους όλων στη Τσέλσι, στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου», ενώ η Μπαρτσελόνα του αφιέρωσε την αρχική της σελίδα στο επίσημο site, γράφοντας «Tito Vilanova, θα σε θυμόμαστε αιώνια». 

https://www.youtube.com/watch?v=pir9c2uJfuI