Σήμερα η εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους, ο «περίπατος» στο διάστημα, ακόμα και μια αποστολή στη Σελήνη μοιάζει υπόθεση ρουτίνας. Και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που ο Lance Armstrong πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι, ενώ σε αυτές τις δεκαετίες είναι εκατοντάδες τα εκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί για τα διαστημικά ταξίδια. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του ’60 τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα.

Ήταν η περίοδος που ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, με τις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ να κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να κερδίσουν τη μάχη του διαστήματος. Τόσο σε Αμερική όσο και σε Ρωσία, σε μυστικές βάσεις, εκατοντάδες επιστήμονες έκαναν τα πάντα για βγει η χώρα τους νικήτρια.

Σε αυτή τη βάση, στις 23 Απριλίου 1967, εκτοξεύθηκε το Soyuz 1, μεταφέροντας στο διάστημα τον Vladimir Komarov. Η αποστολή διήρκεσε μία ημέρα και την επόμενη, το Soyuz ξεκίνησε την επιστροφή του στη Γη. Όμως κατά την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα, δεν κατάφερε να προσγειωθεί και συνετρίβει. Ο Komarov σκοτώθηκε ακαριαία και μπήκε στην ιστορία ως η πρώτη ανθρώπινη απώλεια στη μάχη του διαστήματος. Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα υπήρχαν αρκετές ακόμα απώλειες.