Να έχει αγοράσει άραγε ποτέ στη ζωή του Espresso ο Σταύρος Θεοδωράκης; Να είδε καμιά φορά την εκπομπή του Γιώργου Σατσίδη ο Λάκης Λαζόπουλος; Φυσικά και δεν είναι μομφή εναντίον ούτε της εφημερίδας, αλλά ούτε και του παρουσιαστή. Τουναντίον, πρόκειται για επιτυχία τους να φιλοξενούν συνεντεύξεις των δύο προσώπων που έβγαλαν… κόντρα.

«Μπορεί να βγαίνει ένας άνθρωπος και να λέει “τέλος πια!”; Σε ποιο πράγμα λέει “τέλος πια!”; Αφού το μνημόνιο του άρεσε, αφού συμφωνεί με την κατάσταση, γιατί νευρίασε; Μπήκε η άνοιξη στο σπίτι του και νευρίασε; Αυτό που είπε δηλαδή είναι “ως εδώ, δεν θα έρθουν οι άλλοι και θα παραμείνουμε εμείς” και μπαίνει εμφανώς για να στηρίξει το παρόν σύστημα». Αυτή η ατάκα του Λάκη Λαζόπουλου, δεν έμεινε αναπάντητη από τον εμπνευστή του «Ποταμιού». 

«Ο Λαζόπουλος δεν κάνει πια σάτιρα. Κάνει πολιτική προπαγάνδα και μάλλον χοντροκομμένη», ήταν η πληρωμένη απάντηση.

Φυσικά, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η κόντρα αυτή, αφού αφορά δύο ανθρώπους εξόχως προβεβλημένους, που ναι μεν προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, αλλά τους ενώνει η τηλεόραση. Οι βίοι τους, άλλωστε, μοιάζουν ως ένα βαθμό.

Με αναφορές στην ελληνική περιφέρεια, ο Λαρισαίος και ο Κρητικός που ζουν στην Αθήνα, δεν χάνουν ευκαιρία να διαφημίσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η ταπεινή καταγωγή τους φυσικά και τους κάνει ακόμη πιο ελκυστικούς στο τηλεοπτικό κοινό, αφού οι αυτοδημιούργητοι άνθρωποι είναι αντικείμενο θαυμασμού.

Ένα άλλο στοιχείο που ενώνει τους δύο πρωταγωνιστές, είναι πως και οι δύο δούλεψαν για χρόνια στο MEGA και για την ακρίβεια, ήταν εκείνο το κανάλι στο οποίο έφτιαξαν το όνομά τους. Μάλιστα, ο επόμενος σταθμός και των δύο ήταν ο Alpha. Ο ηθοποιός στέριωσε εκεί, ο δημοσιογράφος όχι, που μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το Star, επέστρεψε και πάλι στο MEGA.

Βέβαια, τους χωρίζουν και πολλά. Ας τα δούμε επιγραμματικά.

 

Α. Κοινό

Σταύρος Θεοδωράκης: Το τηλεοπτικό κοινό του είναι νεανικής ηλικίας, αλλά σαφώς πολύ μικρότερο σε απόλυτους τηλεοπτικούς αριθμούς. Οι δημοσκοπήσεις για το εγχείρημά του, δείχνει το γκελ που έχει στις νεαρές ηλικίες.

Λάκης Λαζόπουλος: Έχει fans στις μεγαλύτερες ηλικίες. Λίγο το χιούμορ του με τις φυσικές ανάγκες και το «κυρία μου», λίγο το καθολικής αποδοχής που διεκδικεί, καταφέρνει να έχει τους τηλεθεατές άνω των 50 βιδωμένους στον καναπέ τους.

 

Β. Opinion leader

Σταύρος Θεοδωράκης: Ουδέποτε πριν τον είχαμε ακούσει να παίρνει ξεκάθαρα θέση. Στην εκπομπή του εξέταζε τα θέματα με τα οποία καταπιανόταν. Φυσικά, μέσα από τα γραπτά του, φαινόταν πως οι θέσεις της Κεντροαριστεράς τον γοητεύουν.

Λάκης Λαζόπουλος: Η σάτιρα του ήταν κατά περιόδους τόσο καυστική, που επί δύο χρόνια οι δημοσιογράφοι που δεν είχαν ερωτήσεις για τους συνεντευξιαζόμενους τους πετούσαν το τσιτάτο «έχει όριο η σάτιρα;». Ήταν κάποιες στιγμές που χρησιμοποίησε τον τηλεοπτικό του αέρα για ένα τύπου διάγγελμα. Δεν έκρυψε την αντίθεσή του σε πολιτικούς και πολιτικές, αλλά ίσως να χαρίστηκε σε κάποιους άλλους. Κατάφερε όμως να γίνει κάτι σαν opinion leader; Μάλλον, όχι.

Γ. Κομματικές επιλογές

Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι, δεν έχει μόνο Κεντροαριστερές θέσεις Το Ποτάμι. Ο ίδιος ο αρχηγός του δήλωσε πως είναι πολυσυλλεκτικό, αν και η πολιτική ιδεολογία του κόμματος δεν φαίνεται να τον αγχώνει. Από την άλλη, προτίμησε να μπει επικεφαλής ενός εγχειρήματος (και μάλιστα, όχι φορέα, αλλά κόμματος) και να ζητήσει την ψήφο των πολιτών. 

Λάκης Λαζόπουλος: Η αλήθεια είναι πως αποτέλεσε έκπληξη η είδηση περί πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Και η άρνηση αλλά με υποσημείωση για το μέλλον, πάλι έκπληξη είναι!

 

Πρόβλεψη για το μέλλον

Σταύρος Θεοδωράκης: Με τα ποσοστά που αναμένεται να λάβει Το Ποτάμι (στη χειρότερη των περιπτώσεων πάνω από 5%) αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα την επόμενη διετία. 

Λάκης Λαζόπουλος: Θα είναι έκπληξη εάν τον δούμε να ηγείται το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν; Προφανώς, όχι!