Έως το 1959 η Κούβα ήταν ένας μεγάλος σύμμαχος των ΗΠΑ και αγαπημένο μέρος των επενδυτών. Ωστόσο η επανάσταση του Fidel Castro τους άλλαξε τα σχέδια. Ο ηγέτης των επαναστατών ήταν αντιαμερικανός, ενώ οι αριστερές του ιδέες έκαναν τους Αμερικανούς να ανησυχούν. Και ένα χρόνο αργότερα ο πρόεδρος Dwight Eisenhower δίνει την εντολή στη CIA να ρίξει τον Castro από την κυβέρνηση.

Μάλιστα έδωσε 13,1 εκ. δολάρια στην υπηρεσία για να πετύχει τον στόχο της. Και εκείνη αποφάσισε να δράσει. Συνεργάστηκε με την παραστρατιωτική οργάνωση Μπριγκέιντ 2506, μάζεψε πάνω από 1.500 στρατιώτες, τους εκπαίδευσε και τον Απρίλιο του 1961 έβαλε το σχέδιό της σε εφαρμογή.

Στις 17 του μήνα οι στρατιώτες της Μπριγκέιντ, έχοντας την υποστήριξη της CIA εισβάλουν στην παραλία Γκιρόν στη Κούβα και μετά από μάχες που κράτησαν τρεις ημέρες παραδόθηκαν στον κουβανέζικο στρατό.

Το αποτέλεσμα της αποτυχημένης εισβολής ήταν να ισχυροποιηθεί η συνεργασία ανάμεσα στη Κούβα και τη Σοβιετική Ένωση, να ξεφτιλιστεί η ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη και η CIA να αποκτήσει τη φήμη της όχι και τόσο αποτελεσματικής υπηρεσίας.