Είναι γνωστός σε όλους τους λάτρεις των παλιών καλών αστυνομικών ταινιών. Και όποιος ακούει το όνομα Serpico αμέσως το μυαλό του πάει στον Al Pacino και την ομώνυμη ταινία, που χάρισε το 1973 στον star της 7ης Τέχνης τη Χρυσή Σφαίρα και μια υποψηφιότητα Όσκαρ. Ωστόσο η ζωή του αληθινού ήρωα δεν είχε τη λάμψη του Hollywood. Αντίθετα, είχε τη «βρωμιά» της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’70. 

Ο Frank Serpico γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1936  και αφού πρώτα υπηρέτησε στον στρατό των ΗΠΑ, το 1959 γίνεται αστυνομικός στη Νέα Υόρκη. Όσο περνάνε τα χρόνια όμως, ο Serpico βλέπει τη διαφθορά που υπάρχει στο τμήμα και στις αρχές. Έτσι αρχικά το 1967 στέλνει επιστολή στους ανωτέρους του, καταγγέλοντας αστυνομικούς και τρία χρόνια αργότερα δίνει το θέμα στους New York Times. 

Οι αποκαλύψεις του ανάγκασαν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να δημιουργήσει μια επιτροπή ώστε να ερευνήσει την κατάσταση στο αστυνομικό τμήμα και αυτό εξόργησε τους συναδέλφους του. Μάλιστα το 1971 κατά την διάρκεια μιας επιδρομής σε στέκι εμπόρου ναρκωτικών, ο Serpico τραυματίζεται στο κεφάλι και οι συνάδελφοί του αποφασίζουν να μην καλέσουν βοήθεια, ως εκδίκηση για τις αποκαλύψεις του! 

Τελικά ο Serpico επιβιώνει και καταθέτει στην επιτροπή. Το 1972 βγαίνει στη σύνταξη και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί η βιογραφία του η οποία γίνεται best seller και πάνω σε αυτήν βασίστηκε η ταινία «Serpico». Μάλιστα όταν ο Al Pacino ρώτησε τον Serpico γιατί πήρε την απόφαση να κάνει τις αποκαλύψεις, ο ήρωας της Νέας Υόρκης απάντησε: «Δεν ξέρω. Απλά νιώθω ότι έπρεπε. Αν δεν το έκανα τι άνθρωπος θα ήμουν την ώρα που θα άκουγα ένα πανέμορφο τραγούδι;».