Οι νεότεροι τη γνωρίζουν από τις λίγες, αλλά πολύ επιτυχημένες ταινίες της. Οι παλιότεροι θα την θυμούνται από τις ερμηνείες της στο θέατρο. Η ουσία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις αυτό που ξεχώριζε ήταν το ταλέντο της, αλλά και η λάμψη της. Γιατί η Έλλη Λαμπέτη ήταν μια λαμπερή γυναίκα. 

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1926 στα Βίλια Αττικής, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Και στα 15 της χρόνια, μαγεμένη από την ηθοποιία, αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Ωστόσο το ξεκίνημά της δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο θα ήθελε – δίνει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή και στη σχολή Κοτοπούλη και «κόβεται»! Όμως η ίδια η Μαρίκα Κοτοπούλη καταλαβαίνει το ταλέντο της, την παίρνει στη σχολή και στα 16 της χρόνια κάνει τη παρθενική της εμφάνιση στο έργο «Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο». 

Μόλις είχε ξεκινήσει μια μεγάλη καριέρα – μια καριέρα που στα επόμενα 40 χρόνια θα είχε πολλές επιτυχίες, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Η Λαμπέτη δημιουργεί την εικόνα της μαγικής γυναίκας, ένα ξωτικό με αισθησιακή φωνή και ερωτεύσιμο βλέμμα. Ενώ με τον Δημήτρη Χορν δημιούργησαν ένα πανέμορφο ζευγάρι τόσο στη δουλειά, όσο και στη ζωή. 

Ωστόσο η προσωπική της ζωή δεν ήταν τόσο μαγική. Έζησε παθιασμένους έρωτες (Θεόδωρος Σγουρδέλης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Χορν, Κώστας Καρράς) που ωστόσο έληξαν άδοξα και αρκετές φορές τη γέμισαν θλίψη. Όπως και οι δύο της γάμοι, με τον Μάριο Πλωρίτη -ο καλύτερός της φίλος μέχρι το τέλος- και τον αμερικανό συγγραφέα Frederic Wakeman. 

Ενώ από το 1969 είχε να πολεμήσει και τον καρκίνο – την αρρώστια που της στέρησε τις αγαπημένες της αδερφές και στο τέλος την ίδια της τη ζωή. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 και σε ηλικία 57 ετών, η Έλλη Λαμπέτη θα αφήσει τη τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο των ΗΠΑ.