Όταν μιλάνε για εκείνον, χαμηλώνει το κεφάλι. Ο πιτσιρικάς αυτός είναι ένας αθληταράς που ντρέπεται να καμαρώνει. Κι ας είναι χρυσό το παλληκάρι. Κυριολεκτικά. Έχει κατακτήσει κατάκτηση το χρυσό μεταλλίο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων της πάλης στην κατηγορία των 65 κιλών. Ο παλαιστής αυτός μέχρι χθες (έστω μέχρι την πρεμιέρα του Survivor 5) ήταν αναγνωρίσιμος σε ελάχιστους ανθρώπους.

Σήμερα, υπάρχουν # με το όνομά του και έχει ήδη fan club. Τον ρώτησε ο παρουσιαστής που έχει σκονάκι από την παραγωγή να κάνει λίγο δράμα για την μέση τηλεθεάτρια αν πέρασε δύσκολα χρόνια (όχι, άφησαν οι άνθρωποι τον τόπο και τα σπίτια τους, ήρθαν ξένοι κι αντιμετώπισαν ρατσισμό αλλά δεν τους άγγιξε καθόλου, ρε πάτε καλά)  κι εκείνος απάντησε ότι δεν θέλει να παραπονιέται για την ζωή του. Εμ, αν παλεύεις για την καθημερινότητά σου που να βρεις χρόνο να κάνεις το κακομαθημένο παιδάκι;

Ο 21χρονος νέος αθλητής κατάφερε να πάρει το χρυσό μετά από μια δύσκολη χρονιά. Βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν εύκολα για κανένα.  Οι τραυματισμοί τον έφεραν να παλεύει μέχρι τελευταία στιγμή για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ και στο Τόκιο αντιμετώπισε πρόβλημα.Είναι κάτοχος 8 μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Παίδων, ρεκόρ που δεν έχει επαναληφθεί από κανέναν αθλητή στην ελεύθερη Πάλη. Θέλει να πάρει το χρυσό μετάλλιο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έλαβε μέρος στο ριάλιτι, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια.

Λοιπόν, ο Γιωρίκας είναι το καμάρι του Πόντου. Προφανέστατα, η μαμά του ξέρει να φτιάχνει πισία. Ανήκει στην μεγάλη κοινότητα των παλλινοστούντων ομογενών, των Ελληνοπόντιων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα από την πόλη Τζαμπούλ του Καζακστάν τη δεκαετία του ’90. Έχει μεγαλώσει στον Ασπρόπυργο.

Η μητέρα του δούλευε στα σούπερ μάρκετ και το παιδί της μεγάλωνε στα γυμναστήρια. Το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις ανακηρύχθηκε πρωταθλητής ήταν να ζητήσει από τη μητέρα του να σταματήσει να δουλεύει και να καθίσει επιτέλους σπίτι της. Ένιωθε ότι ξεπλήρωνε το χρέος του. Η μητέρα του πλέον είναι κομμώτρια.

https://twitter.com/hashtag/survivorGR?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Είναι μικροκαμωμένος. Έχει ύψος 1,60 μέτρα. Ο παππούς του τον πήρε από το χέρι στα 5 του και τον πήγε στον προπονητή πάλης. Όλοι στην οικογένεια ήταν πρωταθλητές σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά κανείς τους δεν είχε διακρίσεις εκτός συνόρων. Ελπίζουμε αυτός ο ποντιακός πύραυλος να βγει νικητής. Γιατί δεν θέλει να το παίζει διάσημος. Θέλει να μπορεί να ονειρεύεται χρυσά μετάλλια.

Ίσως το ριάλιτι επιβίωσης είναι η μοναδική ευκαιρία του καναλιού να πει ότι έκανε νούμερα τηλεθέασης φέτος. Το Survivor κατάφερε στην πρώτη μέρα προβολής του να πάρει κόσμο από την σειρά του Mega, Γη της Ελιάς, όσο κι από το Ρουκ Ζουκ Special του ΑΝΤ1. Κι αυτό κάτι λέει. Όπως και οι άπειρες διαφημίσεις. Μάζεψε πάλι το κασέρι ο Ατζούν. Τουρκική σαπουνόπερα καλύτερη από το Survivor δεν υπάρχει.

Από τότε που διάβασα αυτή την φράση – “Tα καλύτερα προϊόντα της τηλεόρασης είναι τα σκουπίδια της και κανένας δεν απειλείται πραγματικά από αυτά”-  φράση που ανήκει στον διαπρεπή Αμερικανό αναλυτή Νιλ Πόστμαν, πρώην επικεφαλής του Τμήματος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μόνο NFT δεν την έχω κάνει. Πραγματικά,  αποκρυσταλλώνει την θεωρία του ότι  οι πληροφορίες που μεταδίδει η τηλεόραση είναι εντελώς στερημένες ιδιαίτερου νοήματος για τον τηλεθεατή, ο οποίος τις αντιμετωπίζει σαν ένα αστείο θέαμα χωρίς σημασία.

Τα τηλεοπτικά ριάλιτι οφείλεις να τα παρακολουθήσεις ως σκηνοθετημένα format. Φυσικά και έχουν υπόθεση, πλοκή, κεντρικούς πρωταγωνιστές, κακούς που αγαπάμε να μισούμε, ίντριγκές, cliffhanger, ερωτικά τρίγωνα, ματαιώσεις. Έχουν καλογυρισμένα πλάνα και μοντάζ. Έχουν μουσική υπόκρουση για να δημιουργεί συναισθήματα όπως ένα καλό θρίλερ ή ένα δράμα. Έχουν έναν χαρακτήρα για το απαραίτητο comic relief, τον αρχετυπικά ωραίο, την αθώα γλυκούλα που θα παρασύρει όλο το κοινό με τα καμώματά της. Το Survivor είναι μια τούρκικη σαπουνόπερα. Αυτή είναι η αλήθεια.