Για 4 χρόνια, το «έξοδος στις αγορές» για τη χώρα μας είχε γίνει συνώνυμο του «έξοδος του Μεσολογγίου». Τις τελευταίες ημέρες συνομιλούσαμε με ανθρώπους – ειδικούς, για να μας διαφωτίσουν, διατηρώντας πάντα επιφυλάξεις για τα λεγόμενά τους, αφού υπάρχουν στη μέση και οι κομματικές πεποιθήσεις.

Εν τέλει, οι προσφορές για το 5ετές ομολογιακό δάνειο υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ με το επιτόκιο διάθεση να διαμορφώνεται στο 4,95%, ενώ στο 4,75% το κουπόνι. Οι ενδιαφερόμενοι ξεπέρασαν τους 550. 

Από τη στιγμή που ξένοι επενδυτές καλύπτουν τις αυξήσεις  μετοχικών κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών, ήταν λογικό πως θα αγόραζαν και ελληνικά ομόλογα», αποκαλύπτει κορυφαίο στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρίας της χώρας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Αυτό ήταν το μεγάλο crash test και ταυτόχρονα το «σινιάλο» για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Κι ενώ ζητούσαμε 2,5 δισ. ευρώ, τελικά εισπράξαμε 3. Κι ενώ θα ήμασταν ευχαριστημένοι με επιτόκιο λίγο επάνω από το 5%, καταφέραμε να δανειστούμε με λιγότερο. Γιατί συνέβη αυτό ρωτάμε τον οικονομικό σύμβουλο; «Ανέβηκε το ποσό και έπεσε το επιτόκιο. Καλά κάναμε και δανειστήκαμε 3 δισ. αφού οι συνθήκες το επέτρεψαν», είναι η απάντηση για το πως φτάσαμε σε αυτά τα επίπεδα.

«Όλα ήταν άψογα», τονίζει άλλο στέλεχος, προσθέτοντας… «Το κλίμα είναι πολύ θετικό στην αγορά. Το χρηματιστήριο είναι επάνω 11,82%, από την αρχή του χρόνου. Αν δεν τα θαλασσώσουν από δω και πέρα, είμαστε σε καλό δρόμο. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει για να μη βρεθούμε στην ίδια θέση ξανά. Πρέπει να εφαρμοστούν ό, τι έχει ψηφιστεί. Να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να υπάρξει ρευστότητα, να φτάσουν χρήματα στους πολίτες για να ζωντανέψει η οικονομία».

Το επόμενο μεγάλο ερώτημα παραμένει… Με την επιτυχημένη έξοδο στις Αγορές,μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως το χρέος είναι βιώσιμο; Η εκτίμηση του στελέχους του ειδικού είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. «Όχι. Χρειάζεται και άλλο κούρεμα»!