Πέρασαν 100 ημέρες από τη στιγμή που ο επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Michael Schumacher βρίσκεται σε τεχνητό κώμα.  Ο 45χρονος Γερμανός πολυπρωταθλητής της Formula 1 νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Grenoble στη Γαλλία. Τραυματίστηκε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στο χιονοδρομικό κέντρο του Meribel των Γαλλικών Άλπεων κάνοντας σκι σε διαδρομή ανάμεσα σε δύο πίστες. 

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα των γαλλικών αρχών, έκανε σκι εκτός πίστας, έχασε την ισορροπία του χτυπώντας σε βράχο κρυμμένο από μαλακό χιόνι και χτύπησε με το κεφάλι σε άλλο βράχο.

Ψέμα: Γράφτηκε και ακούστηκε πως βγήκε από την πίστα για να σώσει ένα μικρό σε ηλικία κορίτσι, παιδί ενός φίλου του. Μετά ειπώθηκε (και γράφτηκε) πως το παιδί ήταν άγνωστο. Τίποτε από τα παραπάνω δεν επιβεβαιώθηκε.

Παρόλο που φορούσε προστατευτικό κράνος, το τραύμα ήταν πολύ σοβαρό. Μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Grenoble που ειδικεύεται στις νευροχειρουργικά περιστατικά, όπου του έγινε εγχείριση. Αν και οι πρώτες πληροφορίες δεν ήταν τόσο ανησυχητικές, ωστόσο η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή.

Μία δεύτερη επέμβαση  ακολούθησε τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου μετά από την σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, η οποία ήταν επιτυχημένη. Όπως διευκρίνισε τότε ο καθηγητής Jean-Francois Payen, το ατύχημα ήταν πολύ σοβαρό και τα αιματώματα απειλούσαν τον εγκέφαλο και τη ζωή του. Για το μεγάλο χρονικό διάστημα το ιατρικό team τον κρατά σε καταστολή για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Αναμφίβολα, η πολύ καλή φυσική του κατάσταση τον βοηθά.

Ψέμα: Στις 26/1/014 Η κυριακάτικη εφημερίδα «Journal du Dimanche» – επικαλούμενη ανώνυμες ιατρικές πηγές- υποστηρίζει ότι από την Τρίτη (21 Ιανουαρίου) οι γιατροί επιχειρούν να βγάλουν σταδιακά τον Schumacher από την καταστολή. «Εντελώς εσφαλμένη» χαρακτήρισε την πληροφορία ο νευροχειρουργός και οικογενειακός φίλος του 45χρονου Γερμανού, Gerard Saillant.

Την ίδια εποχή η εφημερίδα L’ Equipe φιλοξενεί και τις απόψεις του Jean-Luc Truelle, που έχει διατελέσει επικεφαλής του νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Foch. Σύμφωνα με τον Γάλλο, σε αυτό το στάδιο, καθώς η καταστολή του οργανισμού μειώνεται σταδιακά, η πλέον θετική εξέλιξη θα είναι ο ασθενής να μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές εντολές όπως: «άνοιξε τα μάτια», «κλείσε τα μάτια». 

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο Schumacher φέρεται να ανταποκρίνεται σε αυτές τις εντολές. Ο Truelle τόνισε πως «ακόμα και σε περίπτωση επιτυχούς αφύπνισης, οι πρώτοι δύο μήνες θα είναι μήνες σύγχυσης ενώ είναι αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για το βαθμό της ανάρρωσής του».

Η Sabine Kehm, εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, έσπευσε να απαντήσει στη φημολογία που ξέσπασε μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας λέγοντας: «Κάθε τοποθέτηση σχετικά με την υγεία του Michael που δεν προέρχεται από τους θεράποντες ιατρούς του στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ ή από εμάς, θα πρέπει να μη θεωρείται ως τίποτα περισσότερο από μία φήμη».

Στις 5/2 Σύμφωνα με το BBC, η σύζυγος του Michael Schumacher, Corinna, τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες κοιμόταν σε ξενοδοχείο κοντά στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Τώρα διανυκτερεύει στο σπίτι της οικογένειας στο Γκλαντ της Ελβετίας. Αυτό, είναι σημάδι πως οι εξελίξεις στην πορεία της υγείας του Michael, παρά τη προσπάθεια σταδιακής του αφύπνισης, είναι αργές.

Στις 9/2 συμπληρώθηκαν έξι εβδομάδες από το ατύχημα του Michael Schumacher. Μεγάλο διάστημα για να βρίσκεται σε καταστολή και όσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση περί επιτυχούς «αφύπνισής» του, τα περιθώρια στενεύουν.

Συγκρατημένα χαμόγελα σχετικά με την πορεία της υγείας του Schumacher αποτέλεσε η ανακοίνωση της εκπροσώπου της οικογένειας του Γερμανού πιλότου στις 12 Μαρτίου. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο Michael θα ξυπνήσει. Υπάρχουν ορισμένες στιγμές μικρά ενθαρρυντικά σημάδια. Όμως γνωρίζουμε επίσης ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση της Sabine Khem.

«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι αυτή η μάχη θα ήταν μακρά σε διάρκεια και δύσκολη», προσέθεσε η Khem. «Τη δίνουμε μαζί με την ιατρική ομάδα στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη Είμαστε βέβαιοι ότι θα τον βοηθήσει και ότι θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».

Συνέχεια των καλών μηνυμάτων αποτελεί στις 16/3 η δήλωση της εκπροσώπου της οικογένειας του Γερμανού στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL: «Ο Michael παραμένει στη διαδικασία αφύπνισης, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει ξυπνήσει ακόμη. Το περιμένουμε βέβαια να συμβεί, όμως έχουμε αποδεχτεί το γεγονός ότι μπορεί να καθυστερήσει αρκετά», ανέφερε η Sabine Kehm έξω από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.

Τα τελευταία καλά νέα που δείχνουν πως ο Schumi πηγαίνει προς τη νίκη του αγώνα για τη ζωή του ήρθαν στις 4 Απριλίου, από την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια Schumacher μέσω της Sabine Kehm : «Ο Michael σημειώνει πρόοδο. Έχει στιγμές όπου δείχνει να αντιλαμβάνεται και να αφυπνίζεται. Είμαστε στο πλευρό του σε αυτή τη μακρά και δύσκολη μάχη. Ταυτόχρονα, ζητάμε την κατανόηση σας καθώς δεν σκοπεύουμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να διαφυλαχτεί η ιδιωτική ζωή του Michael και της οικογένειάς του αλλά και για να μπορέσει η ιατρική ομάδα να δουλέψει απερίσπαστη».

Ίσως όμως το καλύτερο νέο να είναι το τέλος των ψεύτικων ειδήσεων… 

Πηγές: Επίσημο site του Michael Schumacher / ΑΠΕ