Το Volvo Ocean Race 2014-15 θα ξεκινήσει στις 4 Οκτωβρίου. Λιμάνι εκκίνησης το Αλικάντε της Ισπανίας, τερματισμός στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Οι συμμετέχοντες θα περάσουν από 11 λιμάνια, θα διανύσουν 38.739 ναυτικά μίλια, σε 9 μήνες.
Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει, καθώς σε 6 μήνες (στις 4 Οκτωβρίου 2014) ξεκινά το Volvo Ocean Race 2014-15. Πρόκειται για τον ιστιοπλοϊκό μαραθώνιο της Volvo που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια.
Το μεγαλύτερο σε διάρκεια αθλητικό γεγονός του πλανήτη και ίσως ο πλέον σκληρός και απαιτητικός αγώνας στον κόσμο για ιστιοπλόους και σκάφη! Μία επίδειξη πρωτοποριακού design και υψηλής τεχνολογίας αιχμής, ανάμικτων με εμπειρία, ταλέντο, αυταπάρνηση και ομαδικό πνεύμα, που γεννά μοναδικές συγκινήσεις. Αυτό είναι το Volvo Ocean Race, με τα συμμετέχοντα σκάφη σε εννέα περίπου μήνες να κάνουν ουσιαστικά τον περίπλου όλης της Γης, δοκιμάζοντας στις πιο αντίξοες συνθήκες τις αντοχές ανθρώπων και σκαφών!
Και ο εφετινός αγώνας ξεκινάει από το Αλικάντε. Η ισπανική πόλη αποτέλεσε λιμάνι εκκίνησης τόσο για τον προηγούμενο αγώνα, του 2011-12, όπως θα αποτελέσει και για τον επόμενο, του 2017-18, στα πλαίσια συμφωνίας με το Volvo Group. Ο αγώνας θα τερματίσει στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, έδρα της Volvo, στις 27 Ιουνίου 2015. Στα περίπου 38.739 ναυτικά μίλια (ισοδυναμούν με 71.745 χλμ.) που θα πλεύσουν τα συμμετέχοντα σκάφη, θα «πιάσουν» σε εννέα ακόμα λιμάνια. Με τη σειρά, τα λιμάνια του Volvo Ocean Race 2014-15 είναι τα εξής: Αλικάντε (Ισπανία), Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική), Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Σάνια (Κίνα), Ώκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Ιταζάι (Βραζιλία), Νιούπορτ (ΗΠΑ), Λισσαβώνα (Πορτογαλία), Λοριάν (Γαλλία), Χάγη (Ολλανδία), Γκέτεμποργκ (Σουηδία).
Το Volvo Ocean Race έχει χαρακτηριστεί ως η «Formula 1 της θάλασσας», λόγω της πολύ υψηλής τεχνολογίας των σκαφών που συμμετέχουν αλλά και του επιπέδου των ιστιοπλόων. Μέχρι και τον προηγούμενο αγώνα, το Volvo Ocean Race 2011-12, ο κανονισμός έθετε κάποιες βασικές προδιαγραφές που έπρεπε να ακολουθήσουν οι σχεδιαστές και οι ναυπηγοί, αφήνοντας όμως μεγάλη ελευθερία κατά την υλοποίηση. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία πολύ ακριβών σκαφών, με αρκετές διαφορές μεταξύ τους, με τις ομάδες όμως που διέθεταν μεγάλους προϋπολογισμούς να έχουν, εύλογα, σχετικό πλεονέκτημα. Για να επιτύχει ισονομία ανάμεσα στις ομάδες, η Volvo προχώρησε σε μία πρωτοποριακή λύση: για πρώτη φορά στη 40χρονη ιστορία του θεσμού, όλες οι ομάδες θα διαγωνιστούν με σκάφη πανομοιότυπου σχεδιασμού και κατασκευής, «One Design» όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των ιστιοπλόων.
Το νέο σκάφος ονομάζεται Volvo Ocean 65. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, πρόκειται για ένα σκάφος μήκους 65 και κάτι ποδών, το οποίο σχεδιάστηκε από το διάσημο ναυπηγικό οίκο Farr Yacht Design, με έδρα το Μέρυλαντ των Η.Π.Α.. Τα σκάφη που θα συμμετάσχουν στον αγώνα κατασκευάζονται από ένα κονσόρτσιουμ κορυφαίων ναυπηγείων, διασκορπισμένα σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία.
Μέχρι στιγμής, στο Volvo Ocean Race 2014-15 έχουν δηλώσει συμμετοχή πέντε ομάδες, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί στις έξι με οκτώ, μέχρι την έναρξη του αγώνα.
Αυτές είναι είναι ομάδες
* Team SCA Ocean Racing: πρόκειται για μία αμιγώς γυναικεία ομάδα από τη Σουηδία, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη που δήλωσε συμμετοχή. Χορηγείται από τη σουηδική πολυεθνική εταιρεία SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget), που παράγει προϊόντα προσωπικής υγιεινής και δασικά προϊόντα με απόλυτα βιώσιμες μεθόδους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, που μία ομάδα αποτελείται από γυναίκες ιστιοπλόους και μόνο! Σημειώνεται ότι ο κανονισμός προβλέπει 11μελή πληρώματα για αμιγώς γυναικείες ομάδες, σε αντίθεση με τα αμιγώς ανδρικά (οκτώ μέλη) ή μικτά πληρώματα (εννέα μέλη), χωρίς να υπολογίζεται σε όλες τις περιπτώσεις και ένας επιπλέον εκπρόσωπος των media, που επιβαίνει του σκάφους.
* Abu Dhabi Ocean Racing: πρόκειται για την ομάδα που είχε λάβει μέρος και στον αγώνα του 2011-12, τερματίζοντας στην 5η θέση. Αποτελείται από έμπειρους και γνωστούς ιστιοπλόους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι χορηγείται από τον οργανισμό τουριστικής προβολής της πόλης του Αμπού Ντάμπι, πρωτεύουσας και δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
* Dongfeng Race Team: πρόκειται για μία ομάδα από την Κίνα, με κύριο χορηγό την Dongfeng, εταιρεία κολοσσό στο χώρο των φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων. Η ομάδα, που είναι ακόμα σε διαδικασία επιλογής των μελών, έχει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο και μακρόπνοο στόχο: να έχει αξιοσημείωτο αριθμό Κινέζων ιστιοπλόων για τον αγώνα που έρχεται, οι οποίοι θα αποτελούν τουλάχιστον το 50% της ομάδας στον επόμενο αγώνα, του 2017-18, με απώτερο στόχο να παρουσιάσουν μία 100% κινεζική ομάδα στον αγώνα του 2020-21!
* Team Brunel: η ομάδα επαναφέρει στο προσκήνιο του Volvo Ocean Race μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην ιστιοπλοΐα, την Ολλανδία. Βασικός χορηγός είναι η ο πολυεθνικός κολοσσός Brunel, με έδρα την Ολλανδία, που παρέχει υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς όπως η βιομηχανία, η υψηλή τεχνολογία, η εξόρυξη πετρελαίου κλπ.
* Team Alvimedica: η ομάδα που φέρνει για πρώτη φορά την Τουρκία στον κόσμο του Volvo Ocean Race. Με το δυναμικό της να είναι ακόμα σε φάση στελέχωσης, όταν συμπληρωθεί θα έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας πληρώματος, που συμμετείχε ποτέ στον αγώνα. Η χορηγός της ομάδας, τουρκική εταιρεία Alvimedica, ειδικεύεται σε πολύ υψηλή ιατρική τεχνολογία στον τομέα της καρδιολογίας. Η Alvimedica επέλεξε τη συμμετοχή στο Volvo Ocean Race ως την καλύτερη καμπάνια marketing για να κάνει γνωστή την εταιρεία και τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.