Για την ονομασία του δεν υπάρχουν ενστάσεις. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η πατρίδα του, με την συγγενέστερη με σήμερα μορφή του, είναι το Αμβούργο. Μαζί με τους μετανάστες εκ Γερμανίας πέρασε και αυτό τον Ατλαντικό και αφίχθη στο Αμέρικα!
Διάφορες ιστορικές αναφορές, που φθάνουν στα όρια του μύθου, λένε ότι μια προγενέστερη μορφή hamburger κατανάλωναν ως τροφή οι έφιπποι στρατιώτες του Τζένγκις Χαν, για να μπορούν, προς εξοικονόμηση χρόνου, να ταξιδεύουν και συγχρόνως να τρώνε. Ιστορικά αποδεκτό είναι ότι οι ιππείς, της γνωστής ως «Χρυσή Ορδή», είχαν κάτω από την σέλα τους κομμάτια κρέας για την σίτησή τους. Η δε συνέχεια του story λέει ότι μέσω Ρωσίας, το 19ο αιώνα, κατέφθασε στην Γερμανία και μάλιστα στο Αμβούργο.
Στο Αμβούργο λοιπόν φημολογείται ότι μπαμπάς του είναι κάποιος Otto Kause, ο οποίος το 1891 κατασκεύασε για πρώτη φορά hamburger. Η σύνθεση του ήταν ένα μπιφτέκι τηγανισμένο σε βούτυρο και από πάνω ένα αυγό τηγανιτό. Αργότερα, οι Γερμανοί ναυτικοί που κυρίως τα κατανάλωναν, έβγαλαν από το… μενού το αυγό.
Άλλοι διεκδικητές της πατρότητας στην Αμερική ήταν:
O Louis Lassen, το 1900, κάποιος πελάτης του ζήτησε να φάει κάτι ζεστό και γρήγορο. Από την επεξεργασία που έκανε σε μπριζόλες , είχαν μείνει στον πάγκο της κουζίνας του μικρά κομματάκια κρέας. Με αυτά έκανε ένα μπιφτέκι και με δύο φέτες ψωμί του τοστ έκανε ασυνείδητα ένα hamburger. Αν και ο κριτικός τροφίμων του New York Magazine, Josh Ozersky το απέρριψε γιατί το ψωμί ήταν φέτες του τοστ. Το δε πιάτο δεν είχε ακόμα συγκεκριμένο όνομα και το πείρε από κάτι θορυβώδεις πελάτες Γερμανούς ναυτικούς που το παράγγελλαν και η καταγωγή τους ήταν από το Αμβούργο.
Ο Charlie Nagreen, το1885, σε ηλικία 15 ετών, δούλευε στην περιοχή του σημερινού Outagamie County Fair. Μια μέρα πούλησε ένα κεφτέ ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Τοπική κοινοτική επιτροπή πιστώνει στον Nagreen το πρώτο hamburger με την ονομασία «Hamburger Charlie». Το όνομα λέγετε ότι το έδωσε επηρεαζόμενος από το δημοφιλές πιάτο στην περιοχή που ήταν το «Hamburg steak».
Η οικογένεια Oscar Weber bilby, το 1885, στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου στο αγρόκτημα του παππού Oscar, έφτιαξε ένα κουλούρι με προζύμι και μέσα ένα μπιφτέκι. Ο κυβερνήτης Frank Keating το αναγνώρισε ως το πρώτο hamburger.
Οι αδελφοί Frank και Charles Menches,το 1885, κατά την διάρκεια έκθεσης ξέμειναν από λουκάνικα και από κάποιο κρεοπωλείο, που εκείνη την στιγμή είχε μόνο ψιλοκομμένο κρέας, αντικατέστησαν το λουκάνικο με ένα μπιφτέκι. Έτσι έκαναν τα πρώτα hamburgers.
O Fletcher Davis,το 1880, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στην Αθήνα του Τέξας, λειτούργησε κατάστημα που προσέφερε τηγανιτό μπιφτέκι με μουστάρδα, κρεμμύδια ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Αυτό που βεβαιώνετε ιστορικά είναι ότι ο Davis και η σύζυγός του Ciddy, στη έκθεση του 1904 λειτούργησαν χώρο που προσέφερε hamburgers.
Τα σημεία πώλησης πήραν μορφή αλυσίδας από την εταιρεία White Castle to 1921. Αλλά η απογείωσή τους έγινε από εταιρεία McDonald που ιδρύθηκε το 1940 από τους αδελφούς Mc Donald στο San Bernadino της Καλιφόρνια. Το 1948 εφήρμοσαν το« Speedee Service System» και μετά το 1953 λειτούργησαν το σύστημα franchising, όπου αυτή η κίνηση παγκοσμιοποίησε πλέον το hamburger ως προϊόν.
Το 1961 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Ray Kroc (ήταν προμηθευτής τους μηχανημάτων) έναντι του ποσού των 2.700.000$ και παραχωρώντας τους 1,9% των δικαιωμάτων.
Στην διάρκεια των χρόνων ανεπτύχθησαν και άλλες μεγάλες αντίστοιχες εταιρείες όπως η Wendy’s, η Burger King, Church Burger και άλλες πολλές.
Τα hamburgers σήμερα κυκλοφορούν πλέον σε πάρα πολλές παραλλαγές και εσωτερικά στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες προσπαθώντας να έρθουν κοντά σε τοπικές γεύσεις και συνήθειες. Υπάρχουν άλλες συνθέσεις του περιεχομένου τους που είναι δημοφιλείς στις βόρειες πολιτείες και άλλες που αρέσει στις νότιες. Στο Μεξικό βάζουν guacamole σος. Στην Ιαπωνία σε κάποια hamburgers βάζουν ψωμάκια ρυζιού, σος teriyaki ή γαρίδες και άλλα θαλασσινά. Στην Ινδία βέβαια ούτε λόγος για μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Χρησιμοποιούν εκτός από burgers κοτόπουλου και διάφορα άλλα με λαχανικά ή όσπρια.
Επίσης το βασικό συστατικό του, που ήταν το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, πλέον μπορεί να είναι από οποιοδήποτε κρέας. Τέτοιο μπορεί να είναι από βουβάλι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό αλλά και ψαριού ή λαχανικών και σε παγκόσμια κλίμακα υλικά που δεν θα τα φαντάζονταν κανένας από τους ιστορικά διεκδικητές της πατρότητας των hamburgers.