Πόση ανθρώπινη δύναμη μπορεί να περιέχει η εικόνα ενός κοριτσιού να ζωγραφίζει; Στην περίπτωση της επτάχρονης Αφγανής, Σα Μπίμπι Ταραχάιλ, που ζωγραφίζει με χαμόγελο φορώντας ένα προσθετικό χέρι, το ανθρώπινο μεγαλείο ισοπεδώνει τη φρίκη του πολέμου μετατρέποντας τα δάκρυα πόνου, σε δάκρυα χαράς.
Πριν από έναν χρόνο το κοριτσάκι από το Αφγανιστάν έχασε το δεξί του μάτι και το δεξί του χέρι την ώρα που έπαιζε αμέριμνο στο χωριό του, σύμφωνα με το Associated Press. Σήκωσε από το έδαφος ένα αντικείμενο που νόμιζε ότι ήταν μία απλή πέτρα. Αυτό όμως εξερράγη, όταν το έριξε, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει -αφήνοντάς της και ουλές- και να σκοτώσει τον αδερφό της.
Για καλή της τύχη, μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος για τα Παιδιά του Πολέμου (Children of War Foundation) και νοσηλεύθηκε δωρεάν στο νοσοκομείο Shriners στο Λος Άντζελες.
Στην αρχή ήταν πολύ φοβισμένη, ανέφερε ο Ντέιβιντ Κραφτ, που της προσάρμοσε το τεχνητό μέλος. Γρήγορα, όμως ένιωσε καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω της και τους εντυπωσίασε με το πόσο γρήγορα κατάφερε να το χρησιμοποιεί.
Έκτοτε η επτάχρονη με το χαρούμενο βλέμμα και το πλατύ χαμόγελο έδειξε ότι εκτός από τη θέληση για ζωή έχει και ταλέντο στη ζωγραφική. Με το προσθετικό της χέρι άρχισε να δημιουργεί έργα αφηρημένης τέχνης. Το ταλέντο της μικρής Σα Μπίμπι προσέλκυσε το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη Ντέιβιντ Γουάλεϊ ο οποίος της έδειξε τα μυστικά της τέχνης στην γκαλερί Michael on Rodeo Drive στην καρδιά του Μπέβερλι Χιλς, όπου εκθέτει έργα του.
Ο καλλιτέχνης εντυπωσιάστηκε όχι μόνο από τον χειρισμό του πινέλου από την επτάχρονη αλλά και από τους συνδυασμούς χρωμάτων που χρησιμοποίησε.
Θα επιστρέψει στην οικογένειά της την ερχόμενη εβδομάδα, όμως το Ίδρυμα θα την ξαναστείλει στις ΗΠΑ έπειτα από έναν χρόνο για να τις τοποθετήσει ένα τεχνητό μάτι και να γιατρέψει τις ουλές της.
Το λαμπερό χαμόγελο, που αποτύπωσε σε μερικές «selfie» φωτογραφίες που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνο που της έδωσαν, δείχνει ότι μέσα στο σκοτάδι υπάρχει μία αχτίδα φωτός. Σε πολύχρωμο φόντο…