Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Μπαλτάκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, αποκάλυψε τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την ημέρα των ανακρίσεων των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Καλεσμένος στο ραδιόφωνο «Vima FM» στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανού . Μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον και είναι η μέρα που γίνεται η ανάκριση. Παίρνω τηλέφωνο την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, την κυρία Τσάμη, για να ενημερωθώ πώς έχει το θέμα, εξαιτίας του ότι ξέσπασε ο θόρυβος και δεν ξέραμε ποια ώρα θα αποφάσιζε ανακριτής και εισαγγελέας για την τύχη των κατηγορουμένων. Είχε δημιουργηθεί, δηλαδή, θόρυβος ότι απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε για άλλη μια φορά πως είχε δικαίωμα να ενημερωθεί για την απόφαση. «Ποιον δεν ενδιέφερε; Τους δημοσιογράφους; Τον κόσμο; Πήρα τηλέφωνο για να ενημερωθώ και να ενημερώσω τον πρωθυπουργό. Ποιον πήρα τηλέφωνο; Πήρα κανέναν ανακριτή; Την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να της πω ότι είμαι στις Βρυξέλλες και να ενημερωθώ. Και μου είπε ότι απολογήθηκαν τρεις κατηγορούμενοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Να μην ενημερωθώ; Για ποιες εντολές (λένε); Αφού είχαν απολογηθεί και είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Ποια παρέμβαση; Έχουν μπερδέψει τα πράγματα…», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, όταν ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξιστορεί στους δημοσιογράφους του Vima FM:  

«Όταν επιστρέφω από τις Βρυξέλλες, είναι η ημέρα που απολογούνται οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι. Έχει δημιουργηθεί ο θόρυβος και είμαι στο γραφείο του πρωθυπουργού – διότι είμαι δικαστής και δεν έχω να κρύψω κάτι, έχω ιστορία 40 χρόνια και δεν θα την αλλάξω ούτε θα επιτρέψω κανέναν να την αμφισβητήσει, διότι μιλάω ως δικαστικός και όχι ως πολιτικός, που δεν ξέρω καν αν θα γίνω ποτέ – και λέω στον πρωθυπουργό πώς έχουν τα πράγματα. Και βγαίνοντας έξω, μού λέει ο πρωθυπουργός επί λέξει: «Χαράλαμπε, σε παρακαλώ: καμία ανάμειξη της κυβέρνησης. Και όσοι παραπεμφθούν, θα τύχουν του κράτους δικαίου, με δίκαιη δίκη». Ανατρέξτε στο αρχείο σας και θα δείτε ότι αυτή τη δήλωση κάνω. Τους δικαιολογώ (να μην το καταλαβαίνουν όλοι), διότι δεν είναι όλοι νομικοί. Δίκαιη δίκη σημαίνει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όσους είναι κατηγορούμενοι, όταν αρχίζει η προδικασία. Όλο αυτό λέγεται δίκαιη δίκη, ότι δεν θα στερηθεί των δικαιωμάτων του, της ακρόασης, των εγγράφων της δικογραφίας και του συνηγόρου στην ανάκριση. Είναι αυτά κοινοτυπίες και δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε, αλλά δεν σημαίνει μόνο ότι θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο και θα έχει εκεί τη δίκαιη δίκη».

Θέλησε μάλιστα, να τονίσει και τα κενά στα όσα υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή και το τηλεφώνημα στην κυρία Γκουτζαμάνη: «Το τεράστιο λάθος είναι αυτό. Η παραπληροφόρηση… Λένε ότι απολογήθηκαν αυτοί και ότι στη συνέχεια πήρα εγώ την κυρία Γκουτζαμάνη με εντολή Σαμαρά. Μάλιστα. Μα η κυρία Γκουτζαμάνη, όταν πήρε τις δικογραφίες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το μόνο που έκανε, είναι να τις χρεώσει στον κ. Βουρλιώτη που άσκησε τις διώξεις και η υπόθεση εκκρεμούσε σε άλλο δικαστήριο, στο Πρωτοδικείο, με τους ανακριτές. Λένε ότι πήρα τηλέφωνο την κυρία Γκουτζαμάνη, η οποία έχει απεκδυθεί πάσης αρμοδιότητος, και από την άλλη πλευρά ότι πήρα την κυρία Τσάμη, την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, για να την επηρεάσω. Ας διαλέξουν τι από τα δύο, το ένα είναι αντιφατικό από το άλλο. Είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα κλίμα αμφισβήτησης των διαδικασιών. Δεν ξέρω εγώ τη δικογραφία. Δεν ξέρω αν οι κατηγορίες είναι βάσιμες ή όχι και αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη».

Αντίθετα με τα όσα… αποκαλύπτει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, στη συνομιλία του με τον Κασιδιάρη, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιγράφει ένα άλλο κλίμα στην τηλεφωνική του συνομιλία του με τον πρωθυπουργό.

 «Επαναλαμβάνω ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό όταν ήταν στις ΗΠΑ και ηρεμότατος ήθελε να του πω τι έχει γίνει», τονίζει ο κ. Αθανασίου και συνεχίζει….» Πού θα αποτανθεί ο πρωθυπουργός; Στον υπουργό Δικαιοσύνης. Ηρεμότατος και μάλιστα χαριεντιζόμενος μου είπε «Υπουργέ, παραιτείσαι, ε;». Και του απαντάω «ναι, έτσι λένε». Και μάλιστα είπε κάτι που δεν θέλω να πω τώρα, αλλά το αντίθετο ακριβώς… Καταλαβαίνετε, ήταν και λίγο χιούμορ. Τόσο αστειότητα ήταν που το διασκεδάσαμε».

Ανακαλεί, μάλιστα, το κλίμα της εποχής, αναφερόμενος και στην πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας για «συμβόλαια θανάτου»…
«Θυμάστε τι έγραψαν τα «Παραπολιτικά» κύριο άρθρο μετά; «Συμβόλαιο Θανάτου για Δένδια-Αθανασίου – Ψάχνουν εκτελεστή». Τι καταλαβαίνετε; Δεν το ξέρω εγώ. Εφημερίδα το έγραψε… Τι είναι αυτά που γράφετε, είπα. Και μου λένε ότι έχουν πληροφορίες. Απαντώ: μα μήπως δεν είναι πληροφορίες και στοχοποιείτε ανθρώπους, ότι ο Σαμαράς έδωσε εντολή σε Δένδια και Αθανασίου να κάνουν όλα αυτά; Μα, είναι τρομερά πράγματα αυτά…


Αμέσως ελευθερώνω τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες. Με όλους και για όλους. Με την ΕΥΠ, με δημοσιογράφους… Μα τι λέμε τώρα; Τι πράγματα είναι αυτά; Έχουμε μια ιστορία στο χώρο και δεν μπορεί να την αμαυρώνει κανείς. Μπορεί να έστειλα mail από τις Βρυξέλλες, να πήρα από άλλο τηλέφωνο ή να μίλησα μέσω τρίτου προσώπου… Τι πράγματα είναι αυτά; Κατηγορηματικά όχι. Όχι! (Δεν μίλησα με κανέναν) για καμία υπόθεση. Με την κυρία Τσάμη μιλάω καθημερινά για τις ανάγκες των δικαστηρίων. Με απασχολεί λοιπόν αυτός ο αποπροσανατολισμός και μου είπαν χθες για μια εκπομπή, όπου ο συνάδελφός σας δεν ρωτούσε επί του θέματος. Δεν ξέρω τη δικογραφία αυτή τη στιγμή και αν οι κατηγορίες είναι βάσιμες. Αλλά ο θάνατος του Φύσσα είναι τυχαίος; Τα εγκλήματα είναι τυχαία; Έχουν εμπλακεί ένα σωρό δικαστές και εισαγγελείς. Άντε, ωραία. Επηρεάσαμε τον πρώτο βαθμό, τους ανακριτές. Μετά, που κάνουν αίτηση για άρση των περιοριστικών όρων, επηρεάσαμε και το Συμβούλιο Εφετών; Και δεκάδες μάρτυρες και θύματα το ίδιο; Μαζευτήκαμε κάπου όλοι και κάναμε μια τέτοια συνωμοσία; Μα τι πράγματα είναι αυτά; Σας παρακαλώ…»

Τέλος, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους της εκπομπής, Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανό, να απαντήσει για το εάν έχει βρεθεί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά πως,
«εκτός από τη Βουλή, όπου με προπηλάκισαν, όχι. Μια φορά είχα πάει στο γραφείο του κ. Μπαλτάκου μετά την προφυλάκιση, για τα νομοθετήματα που καταθέτουμε και στο διάδρομο απ’ έξω με είδε ο κ. Κασιδιάρης και με προπηλάκισε, λέγοντας ότι είναι άδικο αυτό που γίνεται. Του απάντησα να μη βιάζεται, ότι γίνεται έρευνα, ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι θα βγάλει τα πορίσματά της. Τον χαιρέτισα και έφυγα. Και μάλιστα, αυτό είπα και στον κ. Μπαλτάκο. Ότι αυτό έπρεπε να κάνει και εκείνος. Μετά τα γεγονότα αυτό. Όχι, σας παρακαλώ… Κατηγορηματικά όχι (δεν ανησυχώ αν θα υπάρξει βίντεο με συνομιλίες). Είναι κρίμα για τον κόσμο και το νομικό μας πολιτισμό και τους δικαστές να δημιουργούμε ανησυχία εάν η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Είναι κρίμα! Είμαι 40 χρόνια στο Δικαστικό Σώμα και ας βρεθεί ένας τόσα χρόνια, και ως πρόεδρος της Ένωσης, αν κάποιος από Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ μού είπε να βγει απόφαση για κάποιον, εκτός από το να βγουν γρήγορα κάποιες αποφάσεις για έργα ή απαλλοτριώσεις ή να επισπευσθεί μια απόφαση. Ας βρεθεί ένας να πει ότι τον πήρα τηλέφωνο και του ζήτησα απόφαση. Το είπα και στη Βουλή και το πρωτοσέλιδο του «Έθνους» (ότι η Χ.Α. γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων) είναι η ουσία. Είναι δυνατόν; Και να καταλογίζουν στη Ν.Δ., όταν ξέρουν τον αγώνα που έκανε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση όλη για να βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα και μιλάνε τώρα για παρεμβάσεις και ότι είναι θύματα; Αν είναι θύματα, θα το πει η Δικαιοσύνη.»