Η πρόταση δυσπιστίας έχει φέρει αναταραχή στη Βουλή, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και νέα πρόταση δυσπιστίας, αυτή τη φορά κατά του προεδρείου.

Σχολιάζοντας την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου».

«Δεν της πέρασε», συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».

Υπενθυμίζεται πως μετά από μία θυελλώδη ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το εάν έχει βάση το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα της ολομέλειας.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα πραξικόπημα, με προφανή σκοπιμότητα να μη συζητηθεί η ουσία των μεγάλων ζητημάτων που φέρνει αυτό το πολυνομοσχέδιο».

Ως εκ τούτου κύριε πρόεδρε, αυτή την «εκτροπή δεν μπορούμε ούτε να την αναγνωρίσουμε, ούτε να τη στηρίξουμε. Αυτή την πρωτοφανή απόφασή σας να θέσετε την εγκυρότητα η μη της προτασης δυσπιστίας στην κρίση του σώματος προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία δεν μπορούμε να τη δεχτούμε και αποχωρούμε».

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας από το Σύνταγμα όπου βρέθηκε ανακοίνωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει για την ονομαστική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να κηρύξει περαιωμένη τη συζήτηση και να αποφασίσει το σώμα δι εγέρσεως για την τύχη του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας εκ νέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αλέξης Τσίπρας, διερωτήθηκε: «Τι είναι αυτό που κάνει την κυβέρνηση να τρέμει αυτή τη συζήτηση;». «Φοβάστε ότι ο κύριος Στουρνάρας δεν θα τύχει της υποστήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Θα περίμενε κανείς να επιδείξετε περισσότερη ψυχραιμία και να μην προβάλετε επιχειρήματα που είναι αστεία ακόμα και για παιδιά δημοτικού. Όμως με αυτή την διαδικασία ουσιαστικά εκθέτετε τον υπουργό Οικονομίας. Με ποιο κύρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του;».

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να απορριφθεί η πρόταση καθώς όπως ανέφερε η πρόταση υποβάλλεται κατά τρόπο απαράδεκτο καθώς όπως είπε δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά πρόταση δυσπιστίσας εαν δεν περάσει εξάμηνο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

O κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως το Σύνταγμα του 1974 όρθωσε φραγμό στην υπερχρησιμοποίηση της πρότασης μομφής ενώ τόνισε πως η ψηφοφορία σήμερα το βράδυ για το πολυνομοσχέδιο έχει τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης.

«Δεν φοβόμαστε την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά συμφέροντα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Νέα κόντρα Τσίπρα – Στουρνάρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε την απορία για το ποιος εκφράζει την κυβέρνηση καθώς όπως είπε ο κ. Σταμάτης νωρίτερα αποδέχθηκε την πρόταση ενώ λίγο αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε μια εντελώς διαφορετική άποψη. 

«Αυτή είναι η κυβέρνηση που θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, το τέρας με τα δύο κεφάλια», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας ενώ εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό για την απουσία του και από αυτήν τη διαδικασία. 

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η προθεσμία του εξαμήνου δεν ισχύει όταν η προγενέστερη μορφής πρόταση αφορούσε το υπουργικό συμβούλιο στο σύνολο ενώ τώρα αφορά μεμονωμένο μέλος της κυβέρνησης. 

Προφανής σκοπός, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας,  της περι εξαμήνου διάταξης είναι η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας που κινδυνεύει μόνο από πρόταση δυσπιστίας κατά συνολικά της κυβέρνησης και όχι κατά ενός υπουργού.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εαν δεν γίνει δεκτή η πρόταση θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και προανήγγειλε πως αν δεν προχωρήσει η πρόταση τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου με βάση το άρθρο 150 του Κανονισμού της Βουλής. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η νέα πρόταση μομφής για το προεδρείο της Βουλής αποτελεί οικτρή απόπειρα εκ νέου κωλυσιεργίας και προσθέτει πως πρόκειται για κατάντημα αφού ευτελίζονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. 

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επεσήμανε πως «είπα πως εάν γίνει δεκτό το αίτημά σας τότε και μόνο τότε θα άρχιζε αμέσως η συζήτηση. Το θέμα για τη διαδικασία θα το κρίνει η Βουλή και όχι ένας υπουργός».

Όπως είπε ο κ. Σταμάτης, «εγώ γνωρίζω πως 51 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας. Και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εάν το αίτημα ήταν συνταγματικό, τότε θα έπρεπε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση».

«Αφήστε τις ερμηνείες για το τί έχω δηλώσει και τι όχι. Το σώμα θα αποφασίσει εάν το αίτημα σας θα προχωρήσει», είπε ο κ. Σταμάτης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα. 

O προδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είπε πως είναι σύννομη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να αρχίσει αμέσως η συζήτησή της. 

Και το ΚΚΕ δια της Αλέκας Παπαρήγα συμφώνησε στο να μετατραπεί η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση, είπε η κ. Παπαρήγα, θα προσπαθήσουμε να την μετατρέψουμε σε ουσιαστικό διάλογο και όχι σε προεκλογικό μπαλκόνι για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ενώ είπε πως το επίπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε επίπεδο 15μελούς. 


 

 

Η πρόταση δυσπιστίας 

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 6μηνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο τον Γιάννη Στουρνάρα. Το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας αναπτύσσεται σε μία σελίδα, η οποία στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών, για το ζήτημα των τραπεζών.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται ο κ. Στουρνάρας με το πολυνομοσχέδιο μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds.

Αναφέρεται επίσης ότι εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της Οικονομίας σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και για το ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτήσης τους και αυτό όπως δηλώνουν ανοίγει διάπλατα το δρόμο για νέες απώλειες του δημόσιου χρήματος το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν, επιβαρύνεται με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών το δημόσιο χρέος της χώρας και προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της Οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Κυριακής παρέδωσε στους δημοσιογράφους και το κείμενο της προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου του 2013, είχε υποβληθεί με αφορμή την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ και εστρέφετο κατά της κυβέρνησης «για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής».

Να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέβαλλε σύμφωνα με το σύνταγμα κατά την άποψή του πρόταση δυσπιστίας που στρέφεται κατά του υπουργού οικονομικών. Θέση της κυβέρνησης είναι ότι η πρόταση αυτή υποβάλλεται με απαράδεκτο τρόπο και καλώ τον πρόεδρο της βουλής να απορρίψει ευθύς αμέσως την πρόταση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:
«Η πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη όμοια πρόταση. Το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης διέπεται από την αρχή της δεδηλωμένης και από την αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας που αποτελεί ρητή και ευδιάκριτη αρχή του πολιτεύματός μας. Για το λόγο αυτό το σύνταγμα εγκατέστησε ένα φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας».
«Η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου σε κάθε περίπτωση θα ψηφιστεί», τόνισε ο κ. Βενιζέλος ενώ όπως σημείωσε για την κυβέρνηση, η ψηφοφορία αυτή «ήταν και είναι μια πολύ μεγάλη θεσμική και πολιτική ευκαιρία για την πανηγυρική επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βουλής προς την κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, αισιοδοξίας και προοπτικής προς την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η κυβέρνηση δεν θα παίξει με τους θεσμούς της χώρας» σημείωσε παράλληλα.


Παρακολουθείστε live τη συζήτηση πατώντας εδώ.