«Πέταξε μέσα στον Ισθμό της Κορίνθου με το αεροπλάνο του: Θα πρέπει να είναι τρελός». Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις μου λίγο πριν γνωρίσω τον 58χρονο Péter Besenyei. Όμως η κουβέντα μαζί του έδειξε πως πρόκειται για ένα συγκροτημένο, σχεδόν απόλυτα ορθολογιστή, άνθρωπο. Κάθε κίνησή του ήταν (για το εγχείρημα αυτό) και είναι για το μέλλον υπολογισμένη…
Ο πιλότος από την Ουγγαρία και εμπνευστής του πρωταθλήματος Red Bull Air Race, διέσχισε τη μήκους 6,4 χιλιομέτρων Διώρυγα της Κορίνθου με το αεροπλάνο του πραγματοποιώντας έναν μοναδικό τόλμημα, αλλά και κάνοντας ένα πολυετές όνειρό του πραγματικότητα.
H πτήση ακριβείας του έμπειρου πιλότου, ήταν μοναδική (δεν υπήρξε δοκιμαστικό πέρασμα) και είχε διάρκεια συνολικά 20 λεπτά. Το ειδικά σχεδιασμένο αεροπλάνο, ένα μονοθέσιο Extra 300S D-EFBY ισχύος 300+ ίππων, βάρους περίπου 608 κιλών, μήκους 6,6 μέτρων και με άνοιγμα φτερών στα 8 μέτρα, πέρασε μέσα από τα τείχη της Διώρυγας που κατασκευάστηκε το 1893, το πλάτος της οποίας κυμαίνεται από 24 ως 50 μέτρα, σε ένα εγχείρημα που όμοιό του δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.
Η προσπάθεια του Péter Besenyei περιελάμβανε μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, ακόμα και για έναν έμπειρο πιλότο που έχει «γράψει» χιλιάδες ώρες πτήσεων. Αφού διέσχισε με ευθυγραμμισμένη πτήση ακριβείας τον Ισθμό, σταδιακά ανέβασε το βαθμό δυσκολίας εκτελώντας πολλαπλά εναέρια tricks και παράτολμες μανούβρες που φάνταζαν αδιανόητες (για εμάς), λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου ανάμεσα στα τοιχώματα της Διώρυγας.
Ο Ούγγρος πιλότος στη συνέχεια εκτέλεσε ένα πέρασμα κάτω από την παλιά γέφυρα της Κορίνθου που ακολουθήθηκε από απότομη ανύψωση στον ουρανό και κατακόρυφη κάθοδο μέσα στον Ισθμό. O Besenyei ολοκλήρωσε εντυπωσιακά με δύο loops γύρω από τη γέφυρα βιολογικού καθαρισμού.
«Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η διώρυγα της Κορίνθου, ένα ιστορικό σημείο της Ελλάδας, αποτελούσε για μένα πρόκληση εδώ και πολύ καιρό. Νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι σε αυτή τη μαγευτική και γεμάτη πλούσια ιστορία χώρα και απόλαυσα ιδιαίτερα αυτή τη μοναδική εμπειρία» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του.
Όμως τι σκεφτόταν κατά τη διάρκεια της πτήσης; «Τίποτα» ήταν η απάντηση και πρόσθεσε: «Ήμουν συγκεντρωμένος στο πέρασμα. Έπρεπε να διατηρώ την ευθεία, να κοιτάζω τα σημάδια για τα καλώδια, να προσέχω τα ρεύματα αέρα και να κρατάω το αεροπλάνο στη μέση του καναλιού. Όλα αυτά νομίζω πως ήταν αρκετά για να μην σκέφτομαι τίποτε άλλο».
Όμως φοβήθηκε ότι κάτι θα πήγαινε στραβά; Είχε ετοιμάσει εναλλακτική λύση; «Το μόνο που φοβόμουν» απαντά «ήταν τα… πουλιά. Μπορεί, ιδιαίτερα αν ήταν πολλά να έκαναν ζημιά και να με ανάγκαζαν να εγκαταλείψω την προσπάθεια» και προσθέτει: «Βέβαια είχα έτοιμη και τη δεύτερη λύση αν κάτι δεν πήγαινε καλά να εγκαταλείψω την προσπάθεια και να φύγω πάνω από το κανάλι. Η χειρότερη λύση ήταν αυτή της προσθαλάσσωσης, αν και εκεί υπήρχαν σωστικά συνεργεία».
Διαβάζοντας πληροφορίες για τον Péter Besenyei μαθαίνω πως γεννήθηκε το 1956 στη Βουδαπέστη και μαγεύτηκε από τα αεροπλάνα όταν σε ηλικία 6 ετών μετακόμισε με τους δικούς του κοντά σε ένα αεροδρόμιο.
Κοιτάζοντάς τον έχει την εικόνα των πιλότων που βλέπουμε στις ταινίες κατασκοπείας και ψυχρού πολέμου. Η ηλικία του φαίνεται αλλά η εικόνα του δεν προδίδει τι μπορεί να κάνει με ένα αεροπλάνο. Ξεκίνησε την καριέρα του στις Ουγγρικές Αερογραμμές, ενώ εργάστηκε και ως καθηγητής ακροβατικών στον αέρα.
Έγινε διεθνώς γνωστός μετά τα δύο συγκλονιστικά εγχειρήματα, αρχικά περνώντας κάτω από την Αλυσιδωτή Γέφυρα του Δούναβη, που ενώνει τη Βούδα με την Πέστη αλλά και της διέλευσης μέσα από την Tiamen Cave ή αλλιώς το σπήλαιο στα Κινεζικά όρη.
Ασχολείται με τα σπορ ενώ συμμετέχει και σε αγώνες αυτοκινήτου «όταν με αφήνει η γυναίκα μου» συμπληρώνει γελώντας και συνεχίζει: «Καταλαβαίνω πως όλα αυτά φαίνονται δύσκολα και επικίνδυνα αλλά δεν είναι. Δεν μου αρέσει να παίρνω ρίσκα – κάθε τόλμημα και κάθε πέρασμα είναι υπολογισμένο ως το τέλος του. Θα ρωτήσετε γιατί τα κάνω όλα αυτά. Γιατί μου αρέσει. Γιατί αν πετούσα απλά θα ήταν βαρετό και πιστεύω πως αν σου αρέσει κάτι πρέπει να το ανεβάζεις στο επόμενο επίπεδο, να φεύγεις από το εύκολο. Κίνδυνος υπάρχει παντού. Ακόμη και μέσα στο σπίτι».
Το επόμενο βήμα; «Είναι να πάω στο σπίτι μου, να ξεκουραστώ και να συνεχίσω την προετοιμασία για τους επόμενους αγώνες του Red Bull Air Race, έχω μία γεμάτη χρονιά»….