Λίγοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα μπορούν να παινευτούν ότι έχουν πετύχει τα πάντα στη ζωή τους. Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν το παινεύτηκε ποτέ αυτό, αλλά κοιτώντας τη ζωή του μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε όσα άλλοι ονειρεύονται… δύο ζωές!

Ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, λάτρης του γυναικείου φίλου, κοσμογυρισμένος και διάσημος στο εξωτερικό. Και φυσικά πιστός στις απόψεις του, έστω κι αν αυτές τον έφεραν σε κόντρα με την εκκλησία (χωρίς να το θέλει και να το περιμένει είναι η αλήθεια).

Όταν μάλιστα η εκκλησία προσπάθησε -χωρίς επιτυχία- τον αφορίσμό του, ο Καζαντζάκης έγραψε: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ»!

Το 1957 προσβλήθηκε από λευχαιμία και στις 26 Οκτωβρίου 1957 άφηνε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στη Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Αλλά ακόμα και μετά τον θάνατό του, έδειξε το πόσο μεγάλος άνθρωπος ήταν, με την επιγραφή που χαράχθηκε στον τάφο του: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.